Znate li zašto ste na kraju godine, kada se osvrnete na zadate ciljeve, prošlogodišnje novogodišnje odluke i postignuća, nezadovoljni? Zato što ste previsoko i preambiciozno postavljali ciljeve, razmišljajući o tome da imate celu godinu pred sobom da ih ostvarite. Krenuli ste sa grandioznim zamahom, ali vas je preuzeo tok svakodnevnog života i ohladio polet vaših velikih odluka. Zapravo, verovatno ste tokom godine za vama bili mnogo uspešniji nego što mislite, samo treba da upotrebite realnije merilo, recimo, male promene koje su prošle neprimetno, zato što ste očekivali od sebe mnogo više.

Da biste sačuvali svoje mentalno i fizičko zdravlje i dugoročno ga unapredili, pokušajte sa praksom pojednostavljenja, odnosno, planiranja manjih ciljeva i donošenja manjih odluka – tako ćete primetiti male promene i naučiti da ih vrednujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

Planirajte male ciljeve za male promene tokom cele godine

Osećate pritisak da novu godinu započnete sa velikim planom, u stilu nova-godina-nova-ja? Ako imate veliki cilj, to je sasvim na mestu, ali lakše ćete ga ostvariti ukoliko postavite korake kojima ćete mu se postepeno približavati. Mikrociljeve ćete lako dostići, male pomake ćete napraviti bez pritiska, a kad se na kraju sve sabere, bićete mnogo bliži svom cilju, nego što ste se nadali. Možda ćete ga i ostvariti do kraja godine. A možda ćete mu se istrajno približavati i na duge staze ćete ceniti to što se osećate bolje nego kada ste počeli.

Kategorizujte svoje ciljeve

Ako imate dugu listu težnji da uvedete zdraviji način života i ostvarite bolje zdravlje, bolju kondiciju, mentalnu i emocionalnu stabilnost, možete se osećati poraženo već na početku – ne možete odjednom promeniti način života, ishranu, rutinu spavanja i vežbanja, steći naviku meditacije i korišćenja ostalih opuštajućih praksi za uzemljenje i stabilizaciju. Zato pokušajte da organizujete svoje ciljeve u kategorije – ishrana, vežbanje, duhovna praksa, pozitivno razmišljanje, spavanje. Zatim izaberite jedan cilj iz svake kategorije i započnite polako. Tokom jednog meseca uvedite po jednu praksu iz svake kategorije – počnite da pijete više vode, da šetate ili radite vežbe istezanja, da meditirate desetak minuta dnevno i za svaku promenu napišite afirmaciju. Kada protekne mesec, primetićete male promene – usvojićete naviku nošenja flašice vode, osećaćete se spremnije da ozbiljnije vežbate i mentalna stabilnost će vam omogućiti da uvedete sledeće korake iz kategorisanih ciljeva.

Pročitajte i ovo: Iscrpljujuće navike koje treba da promenite

Pratite male promene vođenjem dnevnika

Biti odgovoran za svoja postignuća, jedan je od najvećih izazova i zato tako mnogo odluka nikada ne uspevate da realizujete. Ako pratite svoj napredak, ostaćete motivisani i dosledni, čak i onda kada ostanete bez poleta. Vodeći dnevnik napretka, moći ćete da ažurirate svoje uspehe i imate jasan uvid u oblasti u kojima napredujete, kao i u oblasti na kojima treba promišljenije da radite, da promenite pristup, ili preoblikujete odluku. Razmišljajte o dnevniku kao o prostoru posvećenom vašem samousavršavanju – to je bezbedno mesto na kome možete da postavite sebi teška pitanja, zabeležite nedoumice i previranja, na koje možete uvek da se vratite unazad i proverite koliko ste daleko odmakli i koje ste male promene uspeli da postignete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE. (@llemerci)

Planirajte mesečne provere

Na kraju svakog meseca napravite pregled svojih aktivnosti i rezultata. Ako vam je vodeća pomisao da imate celu godinu pred sobom za male promene i ostvarivanje ciljeva, lako će vam promaći mesec, dva, tri i – vreme će iskliznuti van domašaja kontrole. Ali ako proveravate sebe na kraju svakog meseca, možete proceniti šta funkcioniše i ustanoviti da li nešto treba da prilagodite, ili da postavite potpuno novi cilj u oblasti u kojoj nema pomaka. Možda imate cilj da dva puta nedeljno idete u teretanu i to će funkcionisati sve do leta, kada vam više neće prijati takva vrsta vežbanja. Kada držite sebe pod nadzorom, nećete smatrati da je neodlaženje u teretanu odustajanje i nećete dozvoliti da vam to tek tako isklizne, već ćete svoj cilj prilagoditi okolnostima i možda ćete jednom ići na plivanje, a jednom na vožnju biciklom, ili šetnju u prirodi.

Pozitivno okruženje za male promene

Vaše okruženje ima veliku ulogu u postizanju ciljeva, zato se pripremite za uspeh tako što ćete eliminisati smetnje. Definišite šta bi vas, u vašem domu i poslovnom prostoru, moglo ometati da se držite svojih odluka i osujetiti male promene koje želite da napravite. Ako želite da skratite vreme koje provodite pred ekranom, držite telefon van domašaja (osim ako vam posao nije vezan za telefoniranje, a tada, isključite telefon kad dođete kući i ne koristite ga pred spavanje). Ako želite da popravite držanje i umanjite bol u vratu i leđima, podesite radni sto, promenite stolicu, ili nabavite udobnu radnu fotelju, koja podržava pravilno držanje. Ukoliko želite svakog jutra da meditirate, napišite podsetnik na samolepljivom papiriću i zalepite ga na ogledalo u kupatilu. Svakome je potrebna mala pomoć i podstrek, da bi postigao male promene.

Pročitajte i ovo: Kako da efikasno ispunite obećanja koja dajete sebi

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Brankica Milošević

Comments