Veze su zahtevne i ljubav se mora održavati, da bi trajala i istrajavala. Ono što počne kao strastvena romansa, često se završi kao obostrano razočarenje, sa slomljenim srcem i tugom. Osnažite svoje odnose na vreme, dok su još u usponu, nemojte čekati probleme i prepreke, da vas nateraju da nešto preduzmete. 

Pišite ljubavna pisma 

Ovo možda deluje otrcano i patetično, ali je delotvorno, baš kao i večera uz sveće – romantika nikada neće izgubiti svoju čar. Napišite ponekad svom partneru ljubavno pismo, onako, bez povoda. Možete mu reći iskreno, toplo i dirljivo, ono što se inače stidite da mu kažete, da ga ne biste opterećivali svojom sentimentalnošću. U pismima je dozvoljeno biti sentimentalan. Reči na papiru, napisane vašim rukopisom, imaju potpuno drugačiji učinak od poruke koju šaljete elektronskim putem. Možete staviti hiljadu srca, ali ta poruka će biti zaboravljena, svakodnevica će preći preko nje i on nikada neće skrolovati po istoriji vašeg dopisivanja, da bi čitao takve poruke. Ali pismo! Držaće ga na posebnom mestu, u fioci u kojoj drži druge važne stvari i povremeno će ga otvoriti i pročitati. Zato ga nemojte zasipati pismima, napišite poneko, ponekad. 

Ne idite ljuti na spavanje

To ste možda čuli od svoje bake i to je mudar savet. Kao što je istina da neke stvari treba prespavati i sačekati da se glave i srca ohlade, da ne bi uradile nešto zbog čega ćete se posle kajati, tako je istina i da je najbolje da svađu završite pre kraja dana, da nesporazume rešite, da zatražite i pružite oproštaj. Možda ne možete prestati da budete ljuti zbog nečeg što vas je povredilo (ponizilo, razočaralo, uznemirilo, zaprepastilo), ali dajte sve od sebe da razumete zašto se to dogodilo, šta je ono što je partnera navelo da se postavi tako, da uradi ili ne uradi, ili kaže nešto što vas je toliko pogodilo. A zatim nastojte i da shvatite šta vas je tu najviše pogodilo, i odakle dolazi ta slaba tačka u vama – da li je to strah od napuštanja, neko potajno uverenje da ćete biti izdani i poniženi, koje je privuklo potvrdu, da bi opravdalo svoj obrazac…Naši okidači ukazuju na kompleksne slojeve unutrašnjeg života, u kojima se nalaze pokidane niti naših najosetljivijih osećanja, želja i potreba. 

Comments