Nemojte mokru kosu odmah češljati i čupati

Kada tek operemo kosu, uglavnom je svi protrljamo peškrom a onda i uvežemo u isti, i zatim je pustimo i krenemo da je češljamo dok je još uvek mokra. Ipak, ovi koraci nisu baš najbolji po kvalitet naše kose. Kada nam je kosa mokra, ona je naročito osetljiva i tada bi trebalo da budemo veoma nežni prema njoj. Mokru kosu bi trebalo blago iscediti rukama, a zatim je blago (bez čupanja i zatezanja) uvijte u peškir ili tkaninu od prirodnih materijala, a zatim je blago protresete prstima i prosušite – pre nego što ćete je očešljati. Nakon toga je možete isfenirati ili je pustiti prirodno da se osuši.

Puštajte kosu da se osuši prirodno kada god je to moguće

Kao što smo malopre rekli, kosu možete pustiti da se suši prirodno – i to ne samo zato što možete, nego je i preporučljivo. Naravno, ovo nije uvek moguće, naročito u hladnim zimskim mesecima, ali tokom leta i visokih temperatura iskoristite priliku da odmorite kosu od toplote fena koja joj šteti. Takođe, ono što možete koristiti tokom meseci kada kosu ipak sušite fenom je zaštita za kosu od toplote u spreju, koja je zaista veoma koristan proizvod.

Posebnu negu joj posvetite nakon odlaska na more

Iako vaša kosa na moru verovatno izgleda bujno, blago se uvija, dobije one svetlije pramenove i izgleda atraktivno – nakon mora ona obično ostaje isušena i lomljiva, zbog soli, peska i sunca koji su nalazili put do nje. Tada je potrebno da odete na tretman koji će je regenerisati, a zatim je i prehranite adekvatnom maskom za kosu i negujete je hranljvim uljima – kako bi se do zime u potpunosti oporavila.

Naslovna fotografija: instagram.com/advaelmakias

Jovana Pantić

Comments