Hit serija House of the Dragon vraća se 17. juna na HBO i Max, a tim povodom, naš man crush ovog ponedeljka je Matt Smith, koji je ostvario jednu od zapaženijih uloga u prikvelu serije Game of Thrones.

Radnja druge sezone počinje samo nekoliko dana nakon završnih događaja prve sezone. Pored toga što se obećava još monumentalnijih bitaka i vatrenih susreta zmajeva, nova sezona imaće i brojne izazovne situacije, sa likovima koji se suočavaju sa tugom i osvetom nakon ranijih događaja.

Matt Smith se vraća u ulozi Daemona Targaryena

„Vraćamo se u nemirni svet Targaryena i tu nas čeka mnogo tuge, a zbog toga se ljudi ponašaju čudno, ranjivo i besno”, rekao je Smith na crvenom tepihu uoči premijere druge sezone.

Pre nego što ponovo utonemo u epski svet, hajde da saznamo nešto više o Mattu Smithu i njegovoj impresivnoj karijeri.

Matt Smith: Uspon do slave

Matt Smith je rođen u Nortemptonu u Engleskoj 28. oktobra 1982. godine. Njegov deda je profesionalno igrao fudbal, pa je to bila i Mattova velika želja. Igrao je za omladinske klubove, ali je doživeo ozbiljnu povredu leđa, koja je rezultirala spondilozom; zato nije mogao da nastavi fudbalsku karijeru.

Smithov učitelj drame ga je uveo u glumu tako što ga je prijavljivao za pozorišne predstave bez njegovog pristanka. Nakon što nije hteo da učestvuje u prva dva navrata, učitelj ga je nagovorio da igra desetog porotnika u adaptaciji Twelve Angry Men.

Iako je igrao u predstavi, Matt je odbio da prisustvuje dramskom festivalu za koji ga je prijavio učitelj, pošto je sebe video kao fudbalera i verovao da će gluma naštetiti njegovom društvenom životu. Njegov učitelj je istrajao, na kraju ga ubedivši da se pridruži Nacionalnom omladinskom pozorištu u Londonu.

Matt je zatim upisao studije drame i počeo je da igra u pozorištu, ali i u televizijskim BBC adaptacijama. Njegov uspon ka slavi počeo je kad je objavljeno da biti jedanaesti doktor u britanskoj naučno-fantastičnoj televizijskoj seriji Doctor Who u januaru 2009. U to vreme, Smith je bio relativno nepoznat glumac. Pojedini fanovi serije verovali su da je neiskusan i premlad za ulogu, dok su ga drugi podržavali navodeći njegove glumačke sposobnosti. Ipak, postao je prvi u toj ulozi koji je nominovan za televizijsku nagradu Britanske akademije za najboljeg glumca.

Nakon napuštanja uloge 2013. godine, Smith je nizao raznolike uloge – od Netflix hit serije The Crown do pozorišnog mjuzikla American Psycho. Ulogu u seriji House of the Dragon dobio je 2020, a zapažena je bila i njegova rola vampira u SF akcionom filmu Morbius (2022).

Što se tiče ljubavnog života, Smith se zabavljao sa brazilskom glumicom i pevačicom Mayanom Mourom od 2008. do 2009. godine. Bio je u vezi i sa manekenkom Daisy Lowe od 2010. do 2014, a od tad pa do 2019. sa glumicom Lily James.

Smith je ateista i veliki fan bendova Radiohead i Oasis. Nekoliko puta je bio proglašen za jednog od najbolje obučenih Britanaca.

Pored svog glumačkog umeća, Matt je poznat po svojoj duhovitosti i inteligentnom smislu za humor. Njegov šarm je očigledan u intervjuima i javnim nastupima, što čini da se uvek radujemo kad ga gledamo njegov sledeći projekat.

Pročitajte i ovo: Misteriozni vikont koji je povezivan sa kraljevskom porodicom: Ko je novi dečko Sophie Turner?

Naslovna fotografija: instagram.com/mattsmithhofficial

Božica Luković

Comments