Marakeš je najegzotičniji i najživlji grad države Maroko. Turistički bum doživeo je kada je prošle godine stigla ekipa filma “Seks i grad” radi snimanja drugog dela filma.

Sahara Marakeš po ukusu Carrie Bradshaw

Iako se u radnja filma odvija u Abu Dabiju ekipa nije dobila dozvolu za snimanje filma u Emiratima, uz obrazloženje da vređa Muslimane, pa je fantastična četvorka završila u Maroku.

U prvim scenama iz Marakeša je luksuzni hotel sa pet zvezdica Mandarin Orijental (Mandarin Oriental Jnan Rahma) . Nalazi se u Palmeriju, ekskluzivnom delu Marakeša, ispod planine Atlas. Hotel odlikuje otomanski stil i živopisne boje. Drugi hotel iz filma je Amanjena, jedan od najluksuznijih hotela severne Afrike.

Mandarin Oriental Jnan Rahma Marakeš po ukusu Carrie Bradshaw

Suk, odnosno pijaca na kojoj su snimane scene susreta Keri i Ejdana, nalazi se u Medini Marakeša. Medina je trgovačko jezgo starog dela grada u kom se način života ne menja već sto godina. Uskim ulicama u isto vreme prolazii  motor i magarac i bosonoga deca. Živopisne prodavnice su na svakom koraku, najzastupljenija roba su vuna, začini, i tepisi. Ah da, i živina, koju će prodavac pred vama juriti oko prodavnice. Čak i one koji ga ne vole obuzeće šoping groznica u Medini. Vešti trgovci će vas nagovoriti da kupite i ono sto vam ne treba, a onda na scenu stupa cenkanje. Koliko god bili zadovoljni spuštenom cenom, sigurno je mnogo viša od realne. Đemma el Fnaa je centralni trg Medine na kom turiste zabavljaju razni vračevi i ukrotitelji kobri. Uveče na ovom trgu organizuju se pozorišne predstave i plesački performansi. Dok sa oduševljenjem gledate večernji program, dobro obratite pažnju na navalentne tatu umetnice, jer trenutak nepažnje rezultuje sedmodnevnim šetanjem ruku ukrašenih kanom.

Snake Charmers Djemma el Fna Marrakech Marakeš po ukusu Carrie Bradshaw

Zapadne dine Sahare su sledeće mesto koje je posetila čuvena njujorška četvorka.  Gradić-oaza Efurd nalazi se na 600km od Marakeša. Odatle počinju pustinjske avanture svakog radoznalog turiste. Istraživanje Sahare podrazumeva vožnju džipovima i jahanje kamila. Za one sa dubljim džepom moguć je pravi “Seks i grad” doživljaj sa sve piknikom pod baldahinom usred pustinje.

article 1257362 08ABD8BA000005DC 1 634x421 Marakeš po ukusu Carrie Bradshaw

Deo Marakeša koji nije prikazan u filmu podjednako je zanimljiv turistima. Vodiči upućuju na palatu El Badi na čijem zidu se mogu videti gnezda roda. Atrakcija grada su grobnice Saadi sa nezaboravnim ornamentima i mozaicima. Najlepše fotografije Marakeša nastaju u botaničkoj bašti Jardin Majorelle, čiji je vlasnih osamdesetih bio Iv Sen Loren (Yves Saint Laurent). Kada visoke temperature dosade, uz malu pomoć lokalnih vodiča marakeško iskustvo se može upotpuniti skijanjem na planini Atlas.

jardin majorelle marrakech Marakeš po ukusu Carrie Bradshaw

Okean, pustinja i planina su blago koje retko koja još destinacija posedujem pa Marakešu sa sigurnošću predviđam dugoročnu turističku karijeru i nakon “Seks i grad” groznice.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments