Kada se pomene upotreba marihuane, većina odmah pomisli na “duvanje džointa“. Međutim, manje je poznato da njena upotreba u medicini i industriji odavno nije tabu. Čak je veoma poželjna. U modnoj industriji, kanabis, marihuana ili konoplja je vekovima korišćena jer se od nje pravila tkanina koja se ne gužva i ne upija znoj, tako da je bila veoma prijatna za nošenje.

O medicinskim razlozima za upotrebu ove biljke, u poslednje vreme se najčešće priča kada se pominje lečenje kancera. Naime, istraživanja su dokazala da ona preventivno deluje u borbi protiv karcinoma dojke, debelog creva i prostate. Takođe, olakšava posledice hemioterapije, onima koji je primaju.

marihuana1 Marihuana: Droga ili lek

Postoje i brojni drugi razlozi da se marihuana koristi u medicinske svrhe, pa otuda ni ne čudi što je u nekim zemljama ona legalizovana za takvu namenu. Kod nas je trenutno aktuelna inicijativa o izmenama zakona o legalizaciji marihuane u medicini i industriji.

Neka od njenih povoljnih dejstava, a koja se povezuju pre svega sa njenom glavnom komponentom koja se skraćeno zove THC su: lečenje i prevencija glaukoma, kontrola epileptičnih napada, usporavanje napredovanja Alchajmerove bolesti, smanjenje bolova kod obolelih od multipleskleroze. Marihuana, takođe povoljno utiče na varenje, sprečava zapaljenje creva i gomilanje toksičnih materija u organizmu. Generalno poboljšava imunitet i povećava energiju.

Međutim, jako je važno kako se ona konzumira. Pušenje marihuane je štetno, pre svega, zbog prisustva ugljen dioksida koji direktno ulazi u pluća. Duže konzumiranje na ovaj način može da izazove poteškoće u kratkoročnom pamćenju i da uzrokuje rasejanost.

Poželjni oblici unošenja konoplje su uvođenje u ishranu celih zrna ove biljke ili njenog ulja, koji su prava riznica omega 3 masnih kiselina.

Olivera Denčić

 

Comments