Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

Kada se pomene upotreba marihuane, većina odmah pomisli na “duvanje džointa“. Međutim, manje je poznato da njena upotreba u medicini i industriji odavno nije tabu. Čak je veoma poželjna. U modnoj industriji, kanabis, marihuana ili konoplja je vekovima korišćena jer se od nje pravila tkanina koja se ne gužva i ne upija znoj, tako da je bila veoma prijatna za nošenje.

O medicinskim razlozima za upotrebu ove biljke, u poslednje vreme se najčešće priča kada se pominje lečenje kancera. Naime, istraživanja su dokazala da ona preventivno deluje u borbi protiv karcinoma dojke, debelog creva i prostate. Takođe, olakšava posledice hemioterapije, onima koji je primaju.

marihuana1 Marihuana: Droga ili lek

Postoje i brojni drugi razlozi da se marihuana koristi u medicinske svrhe, pa otuda ni ne čudi što je u nekim zemljama ona legalizovana za takvu namenu. Kod nas je trenutno aktuelna inicijativa o izmenama zakona o legalizaciji marihuane u medicini i industriji.

Neka od njenih povoljnih dejstava, a koja se povezuju pre svega sa njenom glavnom komponentom koja se skraćeno zove THC su: lečenje i prevencija glaukoma, kontrola epileptičnih napada, usporavanje napredovanja Alchajmerove bolesti, smanjenje bolova kod obolelih od multipleskleroze. Marihuana, takođe povoljno utiče na varenje, sprečava zapaljenje creva i gomilanje toksičnih materija u organizmu. Generalno poboljšava imunitet i povećava energiju.

Međutim, jako je važno kako se ona konzumira. Pušenje marihuane je štetno, pre svega, zbog prisustva ugljen dioksida koji direktno ulazi u pluća. Duže konzumiranje na ovaj način može da izazove poteškoće u kratkoročnom pamćenju i da uzrokuje rasejanost.

Poželjni oblici unošenja konoplje su uvođenje u ishranu celih zrna ove biljke ili njenog ulja, koji su prava riznica omega 3 masnih kiselina.

Olivera Denčić

 

Editors choice