Upoznajte kreativni PR tim agencije New Moment New Ideas, koji čine sjajne Zorka Radlović, Marijana Tasić, Anđela Đurić i Tamara Goranović. Svaka od njih otkrila nam je više o pojedinostima svoje uloge o timu, ali i o tome kako izgleda njihov zajednički rad u jednoj od najuspešnijih regionalnih marketing agencija. U nastavku saznajte koje su to karakteristike skladnog PR tima, kako izgleda rad na kreativnim kampanjama i koje su trenutno aktuelne tendencije u komunikaciji kompanija. Od New Moment New Ideas PR tima možete naučiti mnogo – i zato sa ponosom predstavljamo intervju koji smo uradili sa Zorkom, Marijanom, Anđelom i Tamarom!

274860937 153573417044581 5627411507560960903 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Zorka Radlović

Možeš li nam otkriti nešto više o aktuelnim tendencijama u PR-u, odnosno na koji način danas komuniciraju kompanije?

Prethodne strategije koje su se primenjivale u PR-u isključivo su se fokusirale na proizvod. Danas imamo situaciju u kojoj kompanije žele da postanu deo zajednice kroz promovisanje vrednosti, doprinoseći na taj način daljem razvoju društva. Brendovi su prepoznali svoju snažnu ulogu u formiranju kulture, a to možemo videti kroz sve brojnije društveno odgovorne kampanje.

274725743 153573280377928 5052288711770314943 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Koju dosadašnju kampanju na kojoj si radila bi izdvojila kao omiljenu i zašto?

Lepota mog posla ogleda se u tome što učestvujem u kampanjama koje donose pozitivne promene, kako za ljude tako i za životnu sredinu. Kada bih morala da izdvojim omiljenu kampanju, to bi bila kampanja “Svaki stepen je važan. Svako drvo je važno” koju je pokrenuo Ariel, jedan od vodećih brendova kompanije Procter&Gamble. Počevši od samog kreiranja ideje, njene razrade i na kraju realizacije, mogu reći da je pravo zadovoljstvo biti deo ovakvog projekta.

274853669 153573277044595 6164458390764137772 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Kada bi inspiraciju za kreativnu kampanju potražila u knjizi, koja bi to knjiga bila?

U svakom trenutku inspiraciju bih potražila u pripovetkama Znakovi našeg nobelovca Ive Andrića. Knjiga je prožeta pričama običnih ljudi, o doživljaju sveta i razmišljanju, a mi često zaboravljamo da se kreativnost nalazi baš tu, u svakodnevnom životu. Rekla bih da su to smernice koje me vode kroz čitav kreativni proces i posao, koje ja prepoznajem i čitam kao – znakove.

Marijana Tasić

Kada je u pitanju komunikacija sa klijentima, koliko iz tvog iskustva klijenti imaju sluha za kreativan pristup i ideje?

Naši klijenti i mi činimo zapravo tim i tako se i ponašamo jedni prema drugima. S obzirom da radimo u zajedničkom interesu i da mi imamo njihovo poverenje, uvek su otvoreni za nove ideje. Kroz rad sa klijentima kao što su Yettel, Huawei ili Coca Cola HBC Srbija osećam da moja kreativnost raste sa svakim projektom sve više.  

274810789 153573333711256 1730938446882700794 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Kako podstičeš svoju kreativnost i koliko ti u tome pomaže tim sa kojim radiš?

Timski rad je po mom mišljenju najbitniji u rađanju kreativne ideje. Koliko god smo individualno inspirisani i nadahnuti, ono što zapravo iznedri najbolju kreativnu ideju je timski rad. Individualno svoju kreativnost podstičem raznolikim interesovanjima. Volim da pratim nove trendove u svetu i kod nas, da čitam literaturu koja me inspiriše kao i da slušam različite ljude i njihova razmišljanja, kako iz sveta marketinga, tako i iz drugih društvenih sfera.

274885682 153573503711239 8260381580813483707 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Kako u jednoj, pre svega kreativnoj agenciji, nastaju ideje koje su zapažene?

Ne postoji pravilo. Neke ideje nastaju brzo, spontano, kao da su oduvek bile tu i samo su čekale priliku, tj. pravi projekat kako bi dobile svoj fizički oblik. Za neke druge je možda potrebno više vremena i inspiracije. Ali i jedne i druge nastaju nakon timskog brainstorming-a a kojem prethode individualna istraživanja i razmišljanja na datu temu. Kreativni proces počinje onog trenutka kada dobijete zadataka. Meni lično, potpuno nesvesno se taj proces događa i nakon radnog vremena ili vikendom, pa se neretko dogodi da mi baš najinteresantnije ideje dođu onda kada mislim da ni ne razmišljam o poslu.

Anđela Đurić

Po obrazovanju si psiholog, kako vidiš ulogu psihologije u sferi marketinga?

Na prvi pogled, psihologija i marketing su dve potpuno različite oblasti. Ipak, neverovatno je koliko su ove dve sfere povezane. I psihologija i marketing se na kraju dana svode na jedno – komunikaciju. Kao i u psihologiji, i u sprovođenju marketinških aktivnosti je važna kako verbalna tako i neverbalna komunikacija, a rešenja za kampanje proizilaze iz analize ljudskih navika, različitosti i sličnosti. Upravo vodeći se teorijama iz oblasti socijalne psihologije, nastale su neke od najuspešnijih marketinških kampanja. Smatram da psihologija ima udeo u svakoj profesiji, a da u marketingu oplemenjuje poslovanje vodeći ga u smeru humanizma.

274699922 153573383711251 8386984991306828185 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Kada si i zašto odlučila da se baviš odnosima sa javnošću?

Da budem iskrena, čini mi se kao da sam se odnosima sa javnošću bavila čitavog života a nisam toga bila ni svesna. Sva moja interesovanja tokom školovanja, od slikanja preko glume, do psihologije i voditeljstva – podrazumevali su razvijanje mojih kreativnih i komunikacionih veština. Da su odnosi sa javnošću profesija koja objedinjuje sva moja interesovanja i talente, shvatila sam već na drugoj godini fakulteta kada sam se prijavila na praksu u PR agenciji želeći da steknem neka nova znanja iz ove zanimljive oblasti o kojoj sam toliko čitala, a PR je ubrzo postao deo moje ličnosti i životna pasija. Danas, posle skoro četiri godine u ovom poslu, svakim danom se zaljubljujem u njega sve više i više.

274703064 153573360377920 5132156002722633665 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

U čemu pronalaziš inspiraciju za kampanje na kojima radiš?

Rad u marketinškoj agenciji podrazumeva da vam ni jedan dan na poslu nije isti kao onaj prethodni. Da bi neko bio uspešan u ovom poslu, neophodno je da uči i stražuje o svemu što mu padne pod ruku kako bi u radu sa različitim klijentima na inovativan način odgovorio na sve potrebe tržišta, ali i postavio standarde kreirajući revolucionarne kampanje. Upravo je to magija koju u New Moment-u, agenciji koja nudi kreativnost za ceo Balkan, svakodnevno stvaramo. Petnaest godina bavljenja glumom meni lično je doprinelo da, kao i tada za uloge, sada inspiraciju za kampanje pronalazim u posmatranju i osluškivanju životu oko sebe – u razgovoru sa prijateljima, šetnjama po gradu i hobijima koji me ispunjavaju. Kažu da sreća leži u malim stvarima, a ja sam sigurna da inspiracija leži u detaljima. 

Kada bi kreativnost mogla da opišeš bojom, koje bi boje ona bila?

Moja je definitvno plava. Plava kao nebo i plava kao more – koji nude čitav beskraj mogućnosti i prostor za neograničeno maštanje. I kao i kada dovoljno dugo gledamo u oblake koji nam tada zaliče na oblike, ili talase koji uvek kreiraju neki drugačiji šum – tako se i iz kreativnosti, ako joj se istinski prepustimo, stvore ideje koje pomeraju granice poznatog.

Tamara Goranović

Radila si na uspešnim CSR projektima. Koliko smatraš da su u današnjem vremenu značajni društveno-odgovorni projekti?

Imala sam sreće da radim na velikim CSR kampanjama poznatih brendova. To su kompanije koje ulažu značajna sredstva u lokalne zajednice u kojima posluju, čime direktno utiču na poboljšanje uslova života u njima. Jedan od mojih klijenata je kompanija Procter&Gamble koja kroz raznovrsne kampanje podiže svest o očuvanju životne sredine i pomaže ugrožene grupe stanovništva.

Ovakve kampanje su od izuzetnog značaja za naše društvo, jer baš te velike kompanije imaju moć da kroz svoje kanale komunikacije i uz pomoć dobro usmerenog PR-a dosegnu do širokog spektra ljudi, ukažu na goruće teme i pokrenu promene.

274621985 153573467044576 7344785878047792225 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Da li smatraš da kompanije prepoznaju potrebe zajednice i koja je uloga agencije u takvim projektima?

Moram istaći da kompanije sve više primećuju potrebe i probleme lokalne zajednice što me i na privatnom i na poslovnom planu izuzetno raduje. Marketinška agencija ima najvažniju ulogu u tom procesu jer ceo tim radi istraživanja, osluškuje potrebe svog okruženja i predlaže projekte.

Imamo sreće da uživamo veliko poverenje svojih klijenata, jer godine iskustva i dobrih rezultata stoje iza New Moment agencije. Zaista brzo reagujemo i kreiramo kampanje koje za rezultat imaju pozitivne promene u našem društvu.

274724453 153573267044596 5178275098355666580 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Postoji li kampanja koju bi izdvojila kao posebno inspirativnu?

Veliki je i težak izbor, ali kako smo se najviše dotakli teme CSR-a u Srbiji, kao posebno inspirativnu, izdvojiću kampanju “Novi početak za nove bebe” koja traje već drugu godinu,  a kreirali smo je zajedno sa P&G brendovima Ariel i Lenor, sa ciljem da poboljšamo uslove u porodilištima, donacijom nove posteljine svim porodilištima u Srbiji. Kao nastavak ove kampanje kreirali smo novu – “Nova odeća za decu u Svratištima” sa ciljem da obučemo svako dete koje je korisnik Svratišta.

Kako sam mama jedanaestogodišnje devojčice Ivone, jasno vam je da me ove teme specijalno dotiču, i da sam jako ponosna što sam deo ovakvih donacija, koje prave promene.

274885568 153573443711245 2117663199746156244 n Marijana, Zorka, Anđela i Tamara iz New Moment New Ideas agencije otkrivaju nam tajnu uspešnog PR tima

Tajna kreativnog PR tima New Momenta, jedne od najuspešnijih regionalnih marketinških agencija, leži upravo u njegovoj različitosti. Kako smatrate da su vaše međusbne razlike doprinele uspešnosti različitih kampanja na kojima ste radile?

Marijana: Kao što ste i rekli, jedna od tajni našeg uspeha upravo leži u tome što smo svi dosta različiti ali opet težimo istom cilju. Različitost je generalno nešto što je neophodno da bi se naš posao dobro radio. Kao što su i naši klijenti različiti a vrlo uspešni tako i mi sa svojim razlikama doprinosimo svako u svom segmentu ekspertize i činimo jedan jak tim.

Anđela: Tajna uspeha našeg tima leži u našoj međusobnoj saradnji. Kako bi zaposleni davali svoj maksimum, potrebno je da se osećaju prijatno i prihvaćeno u svom poslovnom okruženju. Nama je svaki dan u kancelariji ispunjen osmesima i timskim duhom, te tako posao ne doživljavamo kao obavezu i napor, već kao uživanje. Svaki član tima je potpuno drugačiji i unikatan, ali baš zato inspirišemo jedni druge da poslovne izazove sagledamo iz različitih uglova. Upravo zbog naše različitosti, “boja kreativnosti” svakog od nas je drugačija – pa tako na kraju dana dobijamo dugu čitavog spektra raznih nijansi ideja.

Tamara: Ovde bih se složila sa Anđelom i dodala da je moja boja kreativnosti žuta, ona me inspiriše na sunce i leto, tople i duge dane. Žuta boja smbol je optimizma, a tako posmatram i svoj tim u New Momentu, kao jedan optimističan i vedar skup kreativnih i inspirativnih ljudi.

 

Iz ličnog iskustva, šta smatrate da su ključne karakteristike koje je potrebno da poseduje osoba koja želi uspešno da se bavi marketingom?

Zorka: Rekla bih da je to sposobnost da oslobodite kreativnost koja postoji u svakome od nas.

Marijana: Po mom mišljenju, ključne karatkeristike su svakako kreativnost, širok pogled na svet i razmišljanje van okvira koji se možda na neki način nameću. Marketing je jako živa delatnost i samo osobe koje imaju konstantnu želju da uče i da se usavršavaju mogu postići uspeh. Pored toga, mislim da je bitno i voleti ovaj posao. Jedan od najlepših osećaja je taj što svoj posao smatram jako zanimljivim i interesantnim da mi ni jedan ponedeljak ne pada teško, već naprotiv sa osmehom idem na posao.

Anđela: Radoznalost za novim i nepoznatim, i veru u lepše sutra. Sve ostalo su finese koje se stiču iskustvom i rastom, kako profesionalnim tako i ličnim.

Tamara: Organizovanost, odnosno dobro upravljanje vremenom, kao osnovna karakteristika, jer paralelni rad na više velikih projekata, kao i dnevna komunikacija sa velikim brojem klijenata, podizvođača i dobavljača to zahteva i ističe kao imperativ. Izdvojila bih i fleksibilnost, odnosno spremnost na promene jer se trendovi i okolnosti u kojima radimo konstantno menjaju. Ovo je posao koji ako se radi sa ljubavlju može da bude dodatak životu pojedinca a ne moranje. Ovde bih dodala onu krilaticu “Ako radiš šta voliš-nećeš raditi ni dan u životu”.  

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments