“Tijelo je namjenjeno da bude viđeno,a ne pokriveno.” – rekla je nezaboravna Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Njene fotografije ostale se kao pečat populaciji diljem svijeta. Putena plavuša uživala je okružena svjetlima reflektora, a njene fotografije i danas rado nosimo na odjeći i modnim dodacima, imamo uokvirene kao slike na zidu ili u knjigama na policama. Neke od njenih fotografija postale su dio izvanvremenske priče.

slika 136 Marilyn Monroe kroz objektiv Eve Arnold

"Nisam zainteresirana za novac. Samo želim biti predivna." – Merilin Monro

Fotografkinja Eva Arnold (Eve Arnold) nezaboravnima je učinila njene fotografije sa seta filma “Neprilagođeni“ (The Misfits) koji se snimao tijekom ljeta 1960. godine. Film je sniman u turbolentnom razdoblju glumičinog života baš u trenutku kada su problemi u njenom braku sa Arturom Milerom (Artur Muller), koji je i napisao scenarij za istoimeni film, bili na vrhuncu. Ironija je u tome što je Milerov scenarij u “Neprilagođenima” sa tematikom o očajnom razvodu trebao biti dar Merilin za Valentinovo.

slika 228 Marilyn Monroe kroz objektiv Eve Arnold

Scena iz filma "Neprilagođeni"

Cjenjena foto agencija Magnum, za koju je Eva Arnold radila, dobila je ekskluzivna prava na snimanje fotografija tijekom filma. Fotografkinja je imala najviše privilegija u odnosu sa glumicom na snimanju i bila je očarana načinom na koji je Merilin konrolirala i manipulirala s njenim fotoaparatom i njom samom. Glumica je točno znala što želi, znala je na koji način da izrazi sebe i svoje emocije, način na koji će biti nezaboravna sebi i cijelom svijetu.

slika 321 Marilyn Monroe kroz objektiv Eve Arnold

Fotografija koju je snimila Eva Arnold na setu filma

Eva je stvorila najbolju moguću fotografiju, a Merilin je znala dati najbolje od sebe. Na snimanju tog filma bilo je teško stvoriti neki radni tempo, jer je sve ovisilo o hirovitoj glumici. Svaki dan se postavljalo pitanje hoće li Merilin raditi taj dan ili ne? Proslavljena fotografkinja je u konačnici ostvarila svoj cilj. Dobila je isprepletene emocije, fotogafije prepune ekspresije i snage. I sama je govorila da je važna spona komunikacija između fotografa i osobe koju se fotografira, te da je fotoaparat samo objekt koji taj trenutak ostavlja zabilježenim.

slika 421 Marilyn Monroe kroz objektiv Eve Arnold

Nezaboravna glumica


Manuela Lovrenčić – modna dizajnerica, fotografkinja, putnik na stanicama vječnih traženja novih pustolovina, zalazaka sunca, mirisa kiše, zaljubljenica u vintage predmete i knjige. Živi život dan po dan, ispisujući stranice na svom blogu Fashion Disorder.

Comments