Marina Abramović, umetnica performansa koja živi i radi u Njujorku, uspela je da ostvari cilj u otvaranju instituta i da prikupi 600,000 dolara. Osnivanje Instituta Marina Abramović podržalo je preko 3,000 donatora širom sveta, a među njima je i agencija za komunikacije i advertajzing Foster + Svensson iz Beograda. Poziv svim zainteresovanima za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, bio je otvoren od 26. jula do 25. avgusta sa ciljem prikupljanja 600,000 dolara.

Institut Marina Abramović će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju. MAI će biti i mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Takođe, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja.

 Marina Abramović ostvarila cilj: 600,000 dolara za otvaranje MAI instituta

600,000 dolara za otvaranje MAI instituta

Sadržaj i koncept Instituta Marina Abramović

Po njenim rečima, svaki posetilac će na recepciji tj. ulazu u Institut potpisati dokument kojim će dati svoju reč da će u prostorijama ostati najmanje šest sati, nakon čega će mu biti dodeljene slušalice koje u potpunosti blokiraju sve spoljne zvukove, kao i sef u koji će moći da ostavi svoje stvari i dragocenosti. Ideja je da na samom ulazu u Institut posetilac ostavi sve ono što ga podseća na spoljašnji svet i da ode u jednu potpuno drugačiju vrstu stvarnosti.

– Prvo što ćete uraditi posle recepcije je vežba sporog hodanja, ali ne u smislu sporijeg koračanja, već zaista usporenog hodanja. Kao usporeni snimak. Zatim sledi odlazak u deo u kojem ćete kao posetilac sedeti na stolici i uspostavljati kontakt očima sa sagovornikom preko puta vas, drugim posetiocem, a kojeg nikada u životu niste videli i koji takođe sedi na stolici sa slušalicama na ušima. Posle toga ćete otići u kristalnu pećinu gde ćete sedeti zatvorenih očiju i osetiti kako energija kristala deluje na vas, a kada to bude završeno, sledi komora za lebdenje, sa krevetima koji tako stoje tj. lebde u prostoru uz pomoć magnetne sile. Na taj način ćete moći da osetite stvarno delovanje bestežinskog stanja na svoj organizam – rekla je u svom videu Marina Abramović.

Posle komore za lebdenje, prelazi se u stolicu sa točkićima koja je specijalno dizajnirana i pomoću koje će osoblje Instituta odvesti posetioca u veliku salu u kojoj će biti sva ostala dešavanja poput opere, pozorišta, igre, filma, muzike, različitih performansa i na tom mestu će umetnici moći da stvaraju svoje radove. Ukoliko se desi da posetilac zaspi tokom performansa, osoblje će ga odvesti u kolicima na drugo mesto gde će moći na miru da odspava i gde će biti biblioteke i sale za predavanja, naučna prostorija i laboratorija.

– Ovde dolazite ne samo da vidite šta smo napravili već da promenite sebe. Dobićete jedinstveno iskustvo koje može da promeni vaš život – zaključila je Marina Abramović na kraju video snimka o konceptu MAI instituta. Video snimak o Institutu Marina Abramović možete da pogledate ovde.

Foster + Svensson je podržao otvaranje Instituta Marina Abramović i kroz komunikaciju doprineo podizanju svesti o delima naše velike umetnice. Cilj je učešće u stvaranju žive i moderne istorije umetnosti, kao i učešće u delima koja obeležavaju celu jednu epohu. Foster + Svensson je jedan od osnivača Instituta Marina Abramović.

Comments