Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance, pre nekoliko godina je rešila da napusti korporacijski svet i da se prepusti svojoj najvećoj strasti: mirisu. Njen “novi poziv” ju je odveo u Francusku, u centar parfemske industrije, gde je naučila sve o parfemima i razvila jedinstvene i kompleksne note: Dolce for Niente, Hygge, Enso i La Vie En Rose. Tako se Like a therapy fragrance linija proizvoda danas sastoji od parfemskih štapića, sveća, kao i cream i wash preparata za negu kože ruku i tela, a svaki miris je autentičan – nastavši sa ciljem da unese dozu magije u našu svakodnevicu, oplemeni prostor i vrati nas sebi. Upravo ova životna filozofija bila je tema našeg razgovora sa Marinom, koja se usudila da stvori svet egzotičnih i retkih mirisa, po kojima je danas mnogi prepoznaju. 

marina ognjenovic like a therapy intervju 07 Žene u biznisu: Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance
Q

Prvenstveno ste radili u korporaciji, a potom ste došli na i realizovali ideju otvaranja sopstvenog biznisa. Kako se rodila ideja za nastanak jedinstvenog brenda "Like a therapy fragrance", odnosno, za lansiranje opuštajućih mirisa za dom?

A

Ideja se samo pojavila, ali je tom trenu, kao i svim velikim odlukama, prethodio čitav proces razmišljanja, – kako podsvesnih, tako i svesnih. I sad, kad se osvrnem za sobom, shvatam da se ideja o “mirisnoj terapiji” razvijala sasvim spontano, godinama, da bih je samo jednog jutra kad sam je najmanje očekivala, a opet potpuno bila spremna za nju, ugledala.

Q

Probudili ste se, dobili ideju i započeli projekat od nule. Šta je sve to podrazumevalo?

A

Na početku, sve je bilo istraživanje. Tog jutra kada sam u Google search ukucala “mirisni štapići”, krenula sam da istražujem tržište i generalno da se upoznajem sa celom industrijom. Zaista nisam znala ništa o tome, osim da želim da napravim svoj brend i da želim mirise kreirane po svom brifu. Tako da je prvi korak bio sagledanje mogućnosti i prikupljanje informacija. Kada sam pronašla saradnike u Francuskoj koji su mogli da izrade jedinstvene mirise za “Like a therapy fragrance”, ušla sam u fazu realizacije projekta koja je trajala devet meseci. Dok su parfimeri izrađivali prve uzorke, sa dizajnerom sam radila na postavci brenda, i svih elemenata koji “terapiju” danas čine prepoznatljivom. Potom je usledila faza testiranja mirisa u okviru ciljnih grupa i pronalaženje partnera koji će realizovati sve što je zamišljeno, od betonskih deokrativnih prstena, koji su deo svakog našeg mirisa, do ambalaže i tekstilnih etiketa koje štampamo na pamuku. Srećna sam jer sam u celom ovom procesu upoznala divne saradnike, sa kojima zajedno rastemo.

marina ognjenovic like a therapy intervju 02 Žene u biznisu: Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance
Q

Da biste osmislili savršene note mirisa i stvorili proizvod kojim ste zadovoljni, otputovali ste u Francusku, u mali grad Gras u blizini Kana. Kako je izgledalo ovo istraživanje i koliko ste naučili od vodećih parfimera?

A

Gras je maleni grad na brdašcetu iznad Azurne obale, nadomak Kana i Nice. Mestašce puno kaldrme i roze kišobrana koji su pokačeni duž ulica u samom srcu gradića. Grad ima neverovatnu energiju, a verujem da svemu tome doprinosi stotina malih i velikih laboratorija i fabrika parfema, pa celo mesto miriše na najlepše note i budi divne emocije. Zapravo, Gras je grad sa 300 godina dugom tradicijom u pravljenju parfema i svi poznati brendovi parfema se prave upravo tu, a jedan od najpoznatijih je Chanel No. 5.

Pre nego što sam otišla u Gras, i posetila laboratoriju, poslala sam parfimerima detaljan brif po kom su razvili uzorke. Znala sam da želim da lansiram brend sa tri note koje su inspirisane filozofijama života i umećima uživanja u njemu. Na taj način želela sam da potpuno zaokružim filozofiju brenda i “uticaj” koji mirisi imaju na nas. Bilo im je potrebno oko dva meseca da kreiraju prve uzorke i tada sam otišla u Francusku. Bila sam uzbuđena, jer se sve to dešavalo 2021. godine (u jeku korone) i putovanja u strane zemlje su bila ograničena. Do poslednjeg momenta nisam znala da li ću uspeti da uđem u Francusku ili ne. U okviru njihovih prostorija testirali smo petnaestak uzoraka, neki su mi bili odlični već na prvi miris, dok sam druge odmah odbacila. Naučila sam mnogo o samim mirisima i načinu na koji se sve pravi. Biti u prostoriji sa takvim ljudima koji se bave kreiranjem samih mirisa, za mene je bila privilegija i iskustvo koje neću zaboraviti.

Posle sastanka, radili su na korekcijama mirisa i nove uzorke su mi poslali za Beograd. Bilo mi je uživanje testirati ih u manjim fokus grupama. Posmatrala sam kako ljudi reaguju na njih, koje note su im dopadljivije od drugih i prikupljala informacije. U startu sam imala svoj favorit za koji sam znala da ću ga sigurno lansirati bez obzira na rezultate testiranja. Na kraju sam u obzir uzela sve rezultate i komentare i opredelila se za tri note koje smo prve lansirali: Hygge, Dolce Far Niente i Enso. Ceo taj proces trajao je mesecima, a zvanično prvi miris je udomljen 7. decembra 2021, što je skoro godinu dana od onog jutra kada sam odlučila da želim upravo njih. 

Q

Razvili ste četiri jedinstvena mirisa - Hygge, Enso, Dolce far Niente i La Vie En Rose, a svaki od njih je inspirisan posebnom filozofijom života, odnosno, podnebljem odakle potiče. Možete li nam reći koje su njihove glavne note i kakvu atmosferu donose u dom?

A

Svaka mirisna nota inspirisana je jednom filozofijom života koja za cilj ima da nas vrati nama samima, uživanju u malim stvarima i u savršenstvu nesavršenosti života. Odatle potiču i sami nazivi mirisa koje danas imamo. Počeću sa detaljnijim opisom Dolce far Niente, jer je to miris koji ubira najviše simpatija. 

Dolce far niente – Naša inspiracija pri kreiranju ovog mirisa nalazi svoje utočište na obalama Jadranskog mora. Ako neko zna da uživa u životu ne radeći ništa, to su onda Italijani. Zavidimo im na tom umeću kome se potpuno iskreno prepuštaju. Ovaj miris u sebi ima energiju koja budi važnost momenta u kom živimo, prepuštanje prolasku vremena u kome je jedino važno da živimo sada ne radeći ništa, dok smo apsolutno opušteni, bezbrižni i srećni. Miris u sebi nosi slatke note voća, cveća i čokolade. Na prvi „miris“, ovaj parfem će vas odvesti u toplu noć na obali Sicilije. Osetićete ukus mandarine i šljive, miris jasmina i procvetale pomorandže dok skoro omamljeni gledate u zvezdano nebo i razmišljate o lepoti života. 

Hygge predstavlja jedinstvenu kombinaciju mirisnih nota inspirisanu danskim umećem življenja. Nordijska umetnost stvaranja intime i buđenja osećaja spokoja, udobnosti i odsustvo stresa glavna su inspiracija pri kreiranju ove parfemske note. Miris u sebi nosi oštre note bibera, smole i drveta, uvezane sa slatkim notama cveća i začina. Na prvi „miris“ oštar i hladan, a vremenom topao i nežan. Ako zatvorite oči, osetićete škripu snega pod nogama, otvaranje vrata toplog doma, miris kamina, ukus vina, smeh prijatelja okupljenih oko stola. 

Enso Poput ENSO kruga, čije meditativno oslikavanje oslobađa um i omogućava telu da stvara, ovaj miris ispuniće prostoriju energijom smiraja, čistine i elegancije. Miris nosi svilenkasto, somotno, puderaste note, belog muska, mahovine, orhideje i anisa. Zatvori oči i zamisli sebe kako hodaš bosa japanskim šumama mahovine, ogrnuta svilenim kimonom, tišina oko tebe skoro da je opipljiva, vazduh je svež i pomalo hladan, ali zraci sunca koji promiču kroz guste krošnje greju ti lice i mame osmeh. Uz ovaj miris oslikaj svoj Enso krug i uživaj u lepoti nesavršenstva! 

Godinu dana posle lansiranja ove tri mirisne note, lansiran je i La vie en rose. Kao najveća inspiracija Ljubav, odvela nas je u zavodljivu Francusku gde smo stavili ružičaste naočare rešeni da vidimo lepotu u svakom danu; kao što to radimo kada se prvi put zaljubimo. Ovaj jedinstveni miris nastao je kao oda pesmi La vie en rose, Edith Piaf, a u želji i nadi da će njegova energija buditi ljubav. Ljubav prema životu i svakodnevnim stvarima u kojima je potrebno da uživamo srcem i pratimo njegov ritam. Miris nosi zelenkaste note jabuke i pokošene trave, koje preplavljuje sladunjavi miris smokve i suvog voća. Pri prvom mirisu sedećete u malom francuskom bistrou ispijajući jutarnju kafu i uživati u tek ispečenom croissant au chocolat. Šetaćete ulicama Pariza, gledajući prolaznike, posmatrajući ih kako se smeju, dok u rukama nosite mirišljavi baguette i buket divljeg cveća. U momentu videćete svetla Ajfelove kule i dok sa mosta gledate u zvezde i slušate uličnog svirača kako svira francuske šansone, osetićete ljubav i život u stilu La vie en rose.

marina ognjenovic like a therapy intervju 04 Žene u biznisu: Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance
Q

U ponudi brenda "Like a therapy fragrance" nalaze se parfemski štapići, mirisne sveće, a odnedavno i tečni sapun i krema za ruke i telo. Recite nam više o nastanku ovih proizvoda za negu tela, o njihovoj formuli i nameni.

A

Ideja o ovim proizvodima javila se kad i parfemski mirisi za prostor. Međutim, sve je moralo da se desi u svoje vreme. Stvaranje proizvoda je veoma divan, ali složen proces koji zahteva vreme. Znala sam da ne mogu odjednom sve da lansiram i zato sam napravila okvirni plan razvoja brenda, kao i njegovih proizvoda. Na kozmetici za negu kože tela i ruku smo, takođe, radili godinu dana. Zajedno sa tehnologom, razvijali smo proizvode koji bi upotpunili uživanje u našem ličnom prostoru i okruženju.

Ideja jeste da se uz Like a therapy fragrance uvek osetite još opuštenije, srećnije i slobodnije. Sa tim željama ušli smo u kreiranje i ovih proizvoda, ali ponovo sa prioritetom kada je njihov kvalitet u pitanju. Zbog toga smo se pažljivo bavili samom formulom proizvoda, ali smo posebnu pažnju posvetili i odabiru mirisa, koji su se u njima našli. Naši wash i cream proizvodi za negu kože ruku i tela sadrže 100% sastojke prirodnog porekla i formulisani su bez parabena, silikona, boja i mineralnog ulja. Jedan od njihovih ključnih sastojaka je VitaCell® Aronia Watersmatične ćelije organske aronije, revolucionarna supstanca obogaćena vitaminom C koja ostavlja kožu nahranjenom i mekom. To su 100% prirodne biološke vode koje u sebi nose suštinsko bogatstvo biljaka dobijenih direktno iz njihovih ćelija. Bogate su jedinjenjima sa antioksidantima i imaju umirujući, hidrirajući i čak anti-ageing efekat na kožu. Naši wash i cream proizvodi pogodni su za vegane, dok su u isto vreme ekološki prihvatljivi.

Mirisi imaju važnu ulogu u filozofiji našeg brenda, i upravo zbog toga veoma pažljivo smo ih birali i za proizvode nege tela, kako bi doprineli maksimalnom uživanju prilikom njihovog korišćenja. Mirisi su napravljeni u Grasu, u Francuskoj, prestonici parfemske industrije, gde su kreirane sve mirisne
note našeg brenda. Sapun nosi notu zelenog čaja, dok smo kremu obogatili mirisom belog čaja.

Sve proizvode smo testirali kako kod nas, tako i u inostranstvu i dobili potrebne sertifikate, ali pre svega smo ih testirali i mi porodično, jer je meni najbitnije bilo da se i sama uverim u kvalitet formule i u negu koju oni daju našoj koži. 

Q

Danas, na zvaničnom Instagram profilu brenda "Like a therapy fragrance" okupljate zajednicu ljubitelja parfema, ali i onih koji uživaju u uređenju doma. Šta je tajna vašeg uspeha i kako ste zadobili poverenje kupaca?

A

Hm… tajna… (smeh). Iskreno, nema je. Nekako je ceo brend nastao iz ljubavi, bez uticaja trendova, i verovatno je kao takav dotakao publiku koja je sličnog senzibiliteta. Sve što radimo ima za cilj da širi sreću, ljubav, kvalitet i energiju spokoja. Želimo i našim proizvodima, ali i objavama, da na trenutak zaustavimo vreme i podstaknemo momenat opuštanja i uživanja. 

marina ognjenovic like a therapy intervju 01 Žene u biznisu: Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance
Q

U neobaveznom razgovoru ste nam rekli da vas po mirisu svi prepoznaju, pa moramo da vas pitamo koja je vaša signature nota? I da li imate svoj omiljeni "Like a therapy" miris?

A

Kada pričamo o parfemima koje nosimo, oni su za mene nešto veoma lično. Po mom mišljenju, parfem treba da bude mirisni deo našeg karaktera koji je potrebno da pronađemo istražujući predivan svet parfema. Svaki parfem moramo osetiti na sebi i dati mu priliku da zaživi… Ako je parfem “naš”, svaki put kada ga stavimo osetićemo se bolje, kompletnije, sigurnije u sebe. U ovoj fazi života moja nota je biber. 

Ako pričamo o mirisima koje koristimo u prostoru, idealan je onaj koji me “na prvi miris” opusti, probudi sreću i kaže dobro došla kući. Ponekad to može biti miris koji ne očekujemo po opisu da nam se svidi, ali je bitno ono šta u nama probudi. Ti mirisi treba da nam budu poput terapije, a miris koji se širi mojim prostorom je La vie en rose.

Q

Koji je vaš poslovni moto - i da li je to ujedno i savet koji biste dali drugima?

A

Sanjaj, stvaraj, inspiriši i nemoj odustajati. Osetite ideju u sebi, istražite je, stavite sve na papir i, ako je prva računica dobra, a srce puno leptirića, samo napred. Put nije lak, i svakodnevno je pun izazova, ali je nagrada koja dolazi neprocenjiva.

Q

Koji su vaši planovi za budućnost?

A

Kod nas svaki novi korak iziskuje temeljnu pripremu i razvoj. Već nekoliko meseci aktivno radimo na razvoju novih proizvoda – i to parfemskih sveća od prirodnog voska u mirisnim notama koje imamo. Mnogo toga je već finalizovano, tako da se nadam da ćemo vrlo brzo moći da lanisramo i ove proizvode. Želja nam je svakako da se predstavimo i na stranom tržištu. Radimo svakodnevno na tome i na pronalasku pravih saradnika za taj veliki korak. Postoje i veće ideje i želje za dalji razvoj samog brenda, i nadam se da će veoma brzo doći vreme da i njih otkrijemo.

marina ognjenovic like a therapy intervju 03 Žene u biznisu: Marina Ognjenović, osnivač brenda Like a therapy fragrance

Fotografije: WANNABE Media

Kristina Page

Comments