BWF30931ASIAARGENTO06 877 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia ArgentoDark dama, nemirni anđeo dubokih crnih očiju, gde god da se pojavi jedno je sigurno – za sobom ostavlja neizbrisiv trag. Neki je vole, neki je mrze, a ima i onih koji se dive njenoj umetničkoj duši, koja u sebi nosi raznolike i često teško opisive emocije. Po mnogima, ova kontroverzna italijanska lepotica neobuzdanog duha je ništa drugo nego provokativna anti–diva, kojoj ne treba posvećivati toliko pažnje. Neosporiv je, ipak, njen talenat koji joj je obezbedio uspešnu filmsku karijeru, kako u domovini tako i u prekookeanskoj oazi slave – Holivudu. Danas vas upoznajemo sa nekadašnjim čudom od devojčice koja je, pre nego što je napunila 21 godinu, snimila čak 14 filmova. Njeno ime je Azija Arđento (Asia Argento).

Ćerka umetnosti, u čijim venama teče krv poznatog režisera horor filmova Darija Arđenta (Dario Argento) i firentinske glumice Darije Nikolodi (Daria Nicolodi), došla je na svet 20. septembra 1975. u italijanskoj prestonici. Njeno puno ime je Asia Aria Maria Vittoria Rossa Argento (Azija Maria Vitoria Roza Argento). Zanimljivo je da su Azijini roditelji hteli da se ona zove Aria (što znači vazduh), ali je službenik u opštini odbio da registruje dete pod tim imenom, pa su se zato odlučili za egzotičnu verziju. Azija  odrasta sa dve sestre, Anom (Anna) i Fjore (Fiore), ćerke njenih roditelja iz prethodnih veza, uz oca, koji će joj od malena preneti ljubav prema kinematografiji. Kad joj je bilo samo pet godina otac joj pokazuje filmove koji su obeležili istoriju, kao što su “Prohujalo s vihorom” i kultni horor “Freaks”, režisera Toda Brauninga (Tod Browning), koji je i danas omiljeni glumicin film.

4441 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Prve glumačke korake crni anđeo, Azija, pravi sa devet godina, kada joj se pruža prilika da učestvuje u filmu “Snovi i potrebe” (Sogni e bisogni), u produkciji državne televizije RAI. Godinu dana kasnije, režiser Lamberto Bava ponudiće joj ulogu u nastavku filma “Demoni”, čiji scenario potpisuje njen otac Dario. Buduća filmska zvezda o kojoj će se i te kako pričati, devojčica neobičnog karektera i bujne mašte, raste u nekom svom svetu, u kome samo ima mesta za dela Oskara Vajlda (Oscar Wild) i njenu imaginarnu prijateljicu koju zove Karla. Slobodnog i buntovnog duha, već u tinejdžerskim godinama počinje da izbegava medije koji je opsedaju zbog poznatog prezimena i odlučuje se za glumu “u senci”. Sa nepunih 14 godina beži po prvi put od kuće, baš u periodu kada glumi u filmu “Zoo”, Kristine Komencini (Cristina Comencini), kojem prethodi “Crkva” (La chiesa) iz 1986. u režiji Mikelea Soavea (Michele Soave). Poznati reditelj Nani Morati (Nanni Moratti) odabraće je za svoj film “Palombella Rossa” (1989).

2506 aa 571.jpeg2506 aa 571 thumb 1600x0 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Sa devedesetim stižu i prvi ozbiljniji projekti, a počinje i Azijina saradnja sa njenim poznatim ocem. Naravno, radi se o omiljenom žanru porodice Arđento (Argento), horor filmovima, a to su: “Trauma” (1993), “Stendahl sindrom” (1996), “Fantom iz opere” (1997) i “Treća majka” (2007). Od poznatijih italijanskih režisera, Azija je radila sa Mikelom Plaćidom (Michele Placido), radi se o filmu “Bliske prijateljice” iz 1992. godine; sa Karlom Verdoneom (Carlo Verdone ), čiji film “Da se izgubimo iz vida” će joj 1994. godine doneti “Davida od Donatela” (David di Donatello), prestižnu filmsku nagradu koju dodeljuje Italijanska akademija filmske umetnosti (Accademia del Cinema Italiano).  Dve godine kasnije, saradnja sa Peterom Del Monteom (Peter Del Monte), u čijem delu “Saputnica” glumi Koru koja ima zadatak da prati matorog i šašavog vagabunda po celoj Italiji, doneće joj, po drugi put, ovu bitnu nagradu. Godine 1997. postaje lopov, za potrebe filma razume se, u projektu poznatog reditelja Đovanija Veronezija (Giovanni Veronesi) “Viola ljubi sve”.

551 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Kraj devedesetih označiće uspon u karijeri poznate glumice, koja će zaploviti i inostranim kinematografskim vodama. Biće to po prvi put nakon pojavljivanja u francuskom filmu “Kraljica Margo” (1994), u kojem glumi sa Izabelom Ađani (Isabelle Adjani) i koji joj je doneo popularnost izvan zemlje. Nažalost, u tom periodu Aziju pogađa velika tragedija. Njena polu-sestra, Ana, gine u saobraćajnoj nesreći, zbog čega se glumica na izvesno vreme povlači sa scene, a počinje i da pati od agorafobije, zbog koje mesecima nije izlazila iz kuće. Godine 1998. dobija ulogu u filmu “New Rose Hotel”, režisera Abela Ferare (Abel Ferrara), u kojem glumi prostitku koja igra duplu igru, a koji će vratiti Aziju na međunarodnu filmsku stazu. Sledi film “B. Monkey”, u kojem zajedno sa Rupertom Everetom (Rupert Everett) pljačka juvelnirnice. U Francusku će se vratiti početkom 2000. godine zbog snimanja mini-serije “Jadnici”, po istoimenoj drami Viktora Igoa (Victor Hugo). Dve godine kasnije učestvuje u američkom akcionom filmu, režisera Rob Koena (Rob Cohen), pod imenom “XxX”. Od poslednjih filmova u kojima Azija glumi, treba pomenuti crnu komediju u režiji Abela Ferare (Abel Ferrara) “Go Go Tales”, iz 2007. godine, “Boarding Gate”, “Coin Locker babies” (2008), nastao po romanu japanskog autora Rjua Muritamia (Ruy Muritami), i “Diamond 13” (2009), u kojem su joj partneri Žerard Depardje (Gerard Depardieu) i Oliver Maršal (Oliver Marchal).

asia argento wallpaper 1 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Osim glume, Azija Arđento (Asia Argento) se bavi i režijom, na čijem polju je debi imala 1994. kratkometražnim filmovima “Perspektive” i “Unazad”. Godine 1996. režiraće dokumentarni film o svom ocu, kao i dokumentarac o pomenutom režiseru Abelu Ferari (Abel Ferrara), za koji će dobiti nagradu na Fimskom festivalu u Rimu. Godinu dana kasnije izlazi Azijin prvi dugomentražni film “Scarlet Diva”, koji iako pokazuje da se režiserka dobro snalazi i u tim vodama, ne donosi očekivani uspeh. Njen drugi film biće “Srce laže najviše”, izašao 2004. godine, a nastao po romanu Laure Albert, alias Dž. T. Leroj (JT LeRoy), u kojem Azija glumi samu autorku. Pored filmova, Azija režira i muzičke spotove. Jedan od njih je i spot za pesmu “Moj jezik na tvom srcu”, grupe “Royalize”, koji će biti prikazan na Filmskom festivalu u Lukarnu 1999. Radila je i spotove  poznate italijanske rokerke Loredane Berte (Loredana Berté), ali i sarađivala sa američkom zvezdom Merilinom Mensonom (Marylin Manson), kojem je režirala spot za pesmu “S(aint)”, koja se nalazi na albumu “The Golden Age Of Grotesque” iz 2003. Godine 2006. dala je svoj doprinos video-dnevniku na sajtu Nika Najta (Nick Knight) showstudio.com, koji se sastojao od 54 epizode pod naslovom “Don’t Bother To Knock”, tokom kojih je otvoreno govorila o sebi i svom odnosu sa ocem.

asia argento wallpaper 161 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Da je Azija multi-talentovana ličnost, pokazala je i svojim kako muzičkim tako i literarnim umećem. Za sada može da se pohvali dvostrukom muzičkom saradnjom. Prva sa francuskim producentom Dimitriom Tikovoim (Dimitri Tikovoi), u čijem muzičkom projektu Trash Palace je učestvovala zajedno sa liderom grupe Placebo, Brajanom Molkom (Brian Molk). Azija i Brajan zajedno izvode cover “Je t’aime, moi non plus”, koji je komponovao Serž Geinsbur (Serge Gainsbourg). Druga muzička saradnja je na albumu bivšeg dečka Morgana (Pravo ime ovog kantautora i lidera italijanskog rok sastava Bluvertigo je Marco Castoldi), na kom gostuje kao vokalni solista u baladi “Liebestod”, koja govori o  Markovoj “apsurdnoj ljubavi”, koju je osećao i posle njihovog raskida. Kao književnica se pokazala odlično svojim prvim romanom “Volim te Kirk”, koji je objavljen u Italiji 1999. godine, a pored toga sarađuje i sa magazinima “L’Espresso” i “Dynamo”.

ASIA 5 386 Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Privatni život Azije Arđento je svakako isto toliko buran i zanimljiv, baš kao i karijera tokom koje se ostvarila na raznim poljima. Osim veze sa pomenutim rokerom Morganom, sa kojim ima ćerku Anu Lu (Anna Lou), rođenu  2001. godine, kratke ljubavne priče sa režiserom Robom Koenom (Rob Cohen) i veze sa američkim glumcem Majklom Pitom (Michael Pitt), Azija je od 2008. u braku sa režiserom Mikeleom Ćivetom (Michele Civetta), sa kojim ima sina Nikolu Đovanija (Nicola Giovanni). Odnosi sa ocem Dariom, sa kojim je skoro deceniju bila u svađi, poboljšali su se, a i dvoje su od 2007. godine, saradnjom na filmu “Treća majka”, nastavili da rade zajedno.

Asia Argento Mediteranska lepotica umetničke duše: Asia Argento

Tamna, čudna, umetnička duša koju ne može svako da razume. Jedan od nadimaka po kojem je poznata je “Az” i “Silver Gems”. Njeni muzički idoli su Elvis i Pink Floyd. Njen najveći san je da glumi u filmu poznatog režisera Romana Polanskog. Seksi dark lady, neostvaren mladalački san mnogih muškaraca, kako u rodnoj Italiji, tako i van nje. Super mama, glumica i režiserka, vokalni solista i pisac. Voleli je ili mrzeli – sasvim joj je svejedno. Ona ide svojim putem. Ona je jednostavno Azija. Buntovnica koja se pamti.

Zahvaljujem se kolegi Marku Radovancu za umetnički doprinos i izbor slika.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments