Advertisement

Svi se slažemo da nekada nema bolje zabave od te da se snebdemo adekvatnom količinom kokica, sladoleda ili kineske hrane, zavalimo i gledamo novu seriju, ili pak obnavljamo neke stare omiljene sezone. Kako god bilo, činjenica je da je naša generacija osetila jedan ozbiljan televizijski spin, gde se u poslednjih recimo deceniju, TV ponuda sasvim promenila. Tako smo, od prezasićenosti  sapunicama i stikomima, dobili ozbiljno kvalitetan i zabavan sadržaj, kao i sve veće mogućnosti, poput HBO GO da pratimo nove epizode kako izlaze, i uvek budemo u toku sa životima svojih omiljenih likova.

Ipak, nije samo dobar odabir glumaca, njihov talenat ili kvalitetan scenario ono što nas privlači i drži prikovanim za ekran satima. Mnogo češće je to povezanost koju osetimo sa likovima, prepoznavanje u njihovim akcijama i reakcijama, zaljubljenost u odeću koju nose i lajfstajl koji vode, i naravno lokacije na kojima je snimano.

Najviše od svega su lokacije te koje nam pomažu da fiktivne karaktere stavimo u stvarnu dimenziju, i steknemo jedan sasvim novi odnos prema njima. Neka mesta nas plaše, neka oduševljavaju, zbog nekih poželimo da se odmah spakujemo i odemo tamo jer se takav raj mora uživo videti.
S toga, ukoliko planiraš sledeći odmor, evo nekih predloga koja možda želiš da razmotriš?

Game of Thrones

Da nam je King’s Landing takoreći u komšiluku, to već znamo. Dubrovnik je već više godina preplavljen turistima koji idu GoT turom, i podsećaju se svega što se na ovim zidinama tokom 7 sezona dogodilo. Međutim, manje je poznato da su zadivljujući vrtovi porodice Tireli, poznati High Garden, zapravo na samo 20ak kilometara od Dubrovnika, i da se u stvarnom životu zovu Trsteno Arboretum. Pored toga što privlače zbog veze sa serijom, Arboretum je pravi skriveni dragulj, koji zaista vredi posetiti.

A kad smo već kod dragulja, verovatno nema većeg koji nam je ova serija otkrila do lepote Sevilje. Dorna je sinonim za prijatno, luksuzno, toplo mesto u kom ljudi uživaju, u prevodu raj na zemlji, koji je svoju lokaciju pronašao u palati u Sevilji.

Zbog svoje istorijske vrednosti, skoro nikome nije dozvoljeno da snima ovde, ali producenti GoT-a su se zaljubili u ovu palatu čim su je videli da su intenzivno radili na tome da dobiju dozvolu. Kada se to dogodilo, bilo je svima jasno da ne postoji drugo mesto na Zemaljskoj kugli koje bi bolje predstavilo egzotičnu i vrelu Dornu, nego Real Alcázar u Sevilji. Nedostaju Marteli i Peščane Zmije, ali izobilje, egzotika i lepota kojom ovo mesto zrači, privlače kako fanove tako i generalno turiste sa svih strana sveta, tokom cele godine.

True Blood

Kao i glavni lik u seriji, Bill Compton, i sama Roseneath plantaža—koja je korišćea za snimanja scena eksterijera vampirove kuće, je takođe oko 150 stara. Još jedna sličnost? U seriji, Bil je bio vojnik u Građanskom ratu, a istorija dokazuje da je i ova plantaža imala veze sa istim ratom, budući da je u to vreme služila kao bolnica za povređene vojnike. Smeštena u 5030 Highway 5 u Glosteru, Luizijana, ova kuća je nekoliko sezona služila za snimanja, međutim vlasnici su se pobunili protiv kontroverznog sadržaja serije, pa su producenti morali da izgrade repliku u Santa Monici, i tu nastave snimanje.

Comments