Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

“Metropolis”

“Metropolis”

U godinama posle Prvog svetskog rata Nemačka je bila u teškoj poziciji – i u materijalnom i u kulturnom smislu. Zarad oporavka i obnove celokupnog stanja države i naroda, počela su i velika ulaganja u kulturu. Dvadesete godine 20. veka donose filmska ostvarenja značajna za razvoj svetske kinematografije. U januaru 1927. godine u Berlinu, premijerno je prikazan film “Metropolis” Fric Langa (Fritz Lang).

slika12 Metropolis

Fric Lang (1890-1976) rođen je u Beču, u Austriji. Njegovo obrazovanje započinje na Tehničkom univerzitetu u Beču, a posle putovanja svetom, jedno vreme studira i slikarstvo u Parizu. Njegovo interesovanje za film počinje tokom rata, kada za vreme boravka u bolnici, počinje da piše prve filmske scenarije. Počinje da radi u jednom nemačkom filmskom studiju. Njegova karijera bila je uspešna do 1933. godine, kada nacisti dolaze na vlast, a zbog svog posla, ali i jevrejskog porekla, njegov rad biva ugrožen i već 1934. godine napušta Nemačku i odlazi u Pariz. Lang je 1936. godine prebegao u Ameriku, i u Holivudu nastavio sa radom. I danas ga, širom sveta smatraju jednim od najuticajnijih reditelja svetske kinematografije.

slika23 Metropolis

Lang i njegova žena, Tea fon Harbu (Thea von Harbou) napisali su zajedno scenario za film “Metropolis”. Kako je sam Lang rekao godinama kasnije, njihova zamisao bila je vizionarska. U futurističkom megagradu Metropolisu, društvo je podeljeno na dve klase: “Upravljače” i “Radnike”. “Upravljači” žive u luksuznim soliterima, dok “Radnici” žive i obavljaju teške poslove u podzemlju. Metropolisom upravlja bogati industrijalac Joh Fredersen koji iz svoje visoke kule Babilon nadzire mehanizovani grad. Jednoga dana njegov sin Freder ugledao je lepu Mariju i prativši je do podzemlja u kom živi, otkriva da raskoš i blagostanje njegove klase leži na teškoj eksploataciji radnika. Marija je jedna od propagatora nade u bolju budućnost, i njen uticaj među radnicima počinje da brine Fredersena starijeg. Kako bi sprečio bunt među proleterima, od slavnog inženjera naručuje izradu kiborga sa Marijinim likom kako bi to lažno stvorenje slao u podzemlje da obmanjuje i uzbunjuje stanovništvo. I naravno, ovim započinje niz događaja koji će sve promeniti.

slika32 Metropolis slika42 Metropolis slika52 Metropolis slika6 Metropolis slika71 Metropolis

Originalna dužina filma je 153 minuta, ali je prilikom prikazivanja u drugim zemljama film skraćivan. Ove prepravke dovele su do toga da je četvrtina filma bila i izgubljena. Godine 1984. “Metropolis” je prikazan sa dodatkom nešto pronađenog materijala, ali je tek 2008. na veliko iznenađenje i oduševljenje mnogih u Buenos Ajresu pronađen i preostali deo filma. Uz pomoć nove tehnologije, dodato je preostalih 25 minuta filma koje niko nije video još od berlinske premijere. I pored velikih oštećenja izgubljenog materijala, ovaj crno-beli nemi, film, 2010. godine ponovo je pokazao svoju veličanstvenost na bioskopskim platnima širom sveta, a njegova savremenost – specijalni efekti, raskošna scenografija, kao i vizionarske ideje, impresioniraju i današnju publiku.


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice