1988 Michael Jordan 316657 Michael Jordan i tajna njegovog uspeha

Ovaj čovek je moja inspiracija i jedan od razloga zašto sam zaljubljena u košarku i zašto je to jedan od mojih omiljenih sportova, koje gledam sa velikim uživanjem.

Majkl je u NBA-u proveo 15 punih sezona i postizao je preko 30.12 poena po utakmici u regularnoj sezoni. Osvojio je 6 NBA šampionata sa Chicago Bullsima, 10 puta je proglašen za najboljeg strelca i 5 puta za najkorisnijeg igrača lige.

Poreklom je iz Bruklina i kao tinejdžer bavio se bejzbolom. Kada je pokušao da uđe u košarkaški tim, na početku su ga odbili rečima da nema dovoljno talenta. To ga nije obeshrabrilo da istraje u svojim snovima. O njegovom umeću na terenu dosta se zna, ali Majkl je mnogo više od još jednog uspešnog sportiste. On je idol mladih generacija, zvezda Nike-a, neprestana inspiracija svim ljudima koji se nalaze u problemima, svima čiji snovi bivaju srušeni svakog dana i onima koji se ne predaju, već biraju put kojim se ređe ide. Put na kome odustajanje nije opcija.

Više puta Majkl je naglašavao kako može da prihvati poraz, ali da ne može da shvati ljude koji se ne trude. Neuspeh je nešto čime ne treba previše da se bavimo i suviše da analiziramo. A većina ljudi radi upravo to. Neuspeh je za mnoge smak sveta i onda umesto da nastave dalje kada se desi, oni više vremena provedu kukajući nad prosutim mlekom. Ako previše vremena provedemo tako, ne samo da ćemo se osećati loše, već ćemo biti puni negativne energije, što svakako ne može biti dobro za budući uspeh.

Jedan od njegovih najboljih citata po meni je ovaj: “Propustio sam preko 9,000 šansi u mojoj karijeri. Izgubio sam preko 300 utakmica. Ukazano mi je poverenje i dodata mi je lopta u ključnim trenucima i ja sam promašio. Poražen sam iznova, opet i ponovo, ali to je upravo razlog zašto sam uspeo.”

Verovao je u stvari koje su na prvu loptu delovale nemoguće, očekivao je od sebe više nego od ostalih i više nego što su ostala očekivali od njega. Govorio je da je za uspeh neophodno osloboditi se potrebe da te drugi stalno podržavaju. Da se ne treba truditi da se uklopiš u nečija očekivanja, već da treba isključivo ispunjvati svoja očekivanja. U svakom trenutku, bez obzira na posledice. Treba znati ko ste, šta ste, šta želite i ka čemu idete.

Naglašavao je da nikada nije razmišljao šta će biti ako bude, to jest ako ako promaši koš, kakve će to imati posledice. Zastupao je teoriju da ako se koncentrišemo na rezultat, često mislimo samo na negativno, pa šansa za pozitivnim biva znatno smanjena.

Na putu ka uspehu, uvek će biti ometača, uvek će biti onih koji kažu da nismo dovoljno dobri, da se ne trudimo dovoljno. Kada naiđemo na zid, ne treba da se okrenemo i odemo. Traba da smislimo kako da ga preskočimo, zaobiđemo ili čak prođemo kroz njega.

Koliko god se trudili da uspete, nekada jednostavno neće ići. Tada ne zaboravite da ne radite svoj posao samo zbog uspeha. Došli ste i da uživate, da se zabavite u tome što radite i da uživate u igri. Ako istrajete u tome, ništa nije nemoguće.


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Ispunjava je pisanje i blogovanje, zanimljiva joj je twitosfera i upoznavanje novih ljudi. Živi za putovanja, skijanja, modu, umetnost i uskusnu hranu. Omiljeni citat: “Per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments