Ukoliko u Google ukucate reči “Michelangelo di Battista”, nećete saznati… pa, gotovo ništa! Tek na ponekom sajtu naići ćete na nekoliko rečenica koje, u slobodnom prevodu, znače otprilike sledeće:

Rođen i odrastao u Italiji. Kao dete umetnika (majka mu je bila priznata slikarka, a otac arhitekta) i on se, sasvim prirodno, nalazi u tom svetu, te završava umetnost u Milanu, a zatim u Njujorku studira fotografiju i komunikacije na SVA (School of Visual Arts). Po završetku studija staje pod okrilje mentora, poznatog modnog urednika Maura Rotinija (Mauro Rottini), i postaje modni fotograf. Danas živi na relaciji London–Pariz–Njujork (to je život!) i jedan je od najtraženijih modnih fotografa današnjice.

E sad, kad je delo gospodina Mikelanđela (Michelangelo di Battista) posredi, nećete ostatih praznih šaka. U poslednje dve decenije radio je sa najboljim dizajnerima, modelima i slavnim ličnostim, a autor je mnogobrojnih divnih modnih fotografija. Ukoliko ste, poput mene, zaljubljenik u modu, blogove, magazine i sve lepe stvari, morali ste naleteti na neke od njegovih radova. I obožavati ih!

Iako je poznat i po modnim editorijalima za muške časopise, neuporedivo veći uspeh postigao je kada je ispred objektiva postavio – ženu. Na njegovim fotografijama žena je, bez izuzetka, boginja. Prelepa, provokativna, tajanstvena. Uz karakterističnu i prepoznatljivu igru svetlosti i senki na njegovim fotografijama, on ženi dodaje karakter. Dodeljuje joj ulogu. Ona je nežna. Ili je zavodnica. I opet, bez izuzetka, boginja.

fotografija 1 Michelangelo di Battista: Princeze i ratnice

"Harper’s Bazaar", decembar 2010, divna Natalija Vodjanova u glavnoj ulozi

Proleće počinje u septembru. Bar u modnom svetu. Počinje fantastičnom četvorkom među nedeljama mode, a završava se otprilike onda kad prolećnu odeću počnemo zapravo i da nosimo. Elem, sad je period masovnog lansiranja modnih kampanja i, kao što pretpostavljate, Mikelanđelo radi punom parom. U poslednjih nekoliko dana objavljene su dve velike kampanje sa njegovim potpisom – Blugirl i Luisa Spagnoli za proleće 2012. Sunce, dugonogi modeli, prelepa odeća i magična Mikelanđelova fotografija – kako čovek da se ne zaljubi?

fotografija 2 Michelangelo di Battista: Princeze i ratnice

Hana Soukupova u prolećnoj kampanji za brend Luisa Spagnoli

Na listi njegovih klijenata nalaze se i Versace, Hugo Boss, Guerlain, Givenchy, La Perla, Nina Ricci, Escada. Osim editorijala, za njegovu karijeru verovatno su bile najvažnije, kao najzastupljenije (ima ih na bilbordima i u svakom časopisu), kampanje za parfeme poput: “Versense” modne kuće Versace, Blumarine “Bellissima” sa prekrasnom Bjankom Balti (Bianca Balti) ili “I love love by Moschino” – tu blesavu kampanju niste mogli da ne zapazite.

fotografija 3 Michelangelo di Battista: Princeze i ratnice

Pogled preko ramena - Toni Garn u reklami za "Versense" brenda Versace

Mikelanđelo di Batista slovi za jednog od omiljenih fotografa poznatih dama. Razlog? Na njegovim fotografijama one oduzimaju dah. Stranice i naslovnice prestižnih modnih časopisa kao što su “Vogue” ili “Harper’s Bazaar” krasile su Džesika Alba (Jessica Alba), Eva Longorija (Eva Longoria), Gven Stefani (Gwen Stefani), Bijonse (Beyoncé), Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Natali Portman (Natalie Portman), Kameron Dijaz (Cameron Diaz), Džulijen Mur (Julianne Moore). Lepotice, pa još u Mikelanđelovoj viziji. Da ti pamet stane!

fotografija 4 Michelangelo di Battista: Princeze i ratnice

Savršena fotografija savršene Džulijen Mur, "InStyle", mart 2011.

Fotografije ovog neverovatnog umetnika moraju se voleti. Navode da se udubite, razmišljate. Baš zato što su tako raznolike, sve u nekom kontrastnom odnosu. Prikazuju princeze i ratnice. Kišu i sunce. Pustinju i vodu. Zato zavode, još kako! I pre svega – inspirišu.


Milica Rančić je večito neinspirisana kad dođe do onog “reč, dve o sebi”. Kad baš mora, sebe opisuje sa: “Ljubav”, “Osmeh”, “Šiz”. Nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Eto, nije mnogo ni probirljiva. Sklona je neosnovanom optimizmu (ko bi rekao?). Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom blogu Tulips and Lipsticks.

Comments