Mikro-bob je frizura koja ima bogatu istoriju, a sada se vratila kao vodeći beauty trend za proleće. Ova smela frizura je idealna ukoliko ovih dana priželjkujete dramatičnu, a chic transformaciju.

Rose Weitz u svojoj knjizi Rapunzel’s Daughters piše o istoriji ženske kose i različitih frizura, a poseban opis ima za bob koji se najviše nosio dvadesetih godina prošlog veka.

„Bob i kratku kosu su žestoko napali mnogi koji su ih smatrali dokazom ženske sujete, ‘labavog’ morala ili opasnih feminističkih ideja. Novinski članci iz tog vremena opisuju poslodavce koji su odbijali da zaposle žene sa šišanom kosom uz obrazloženje da takve žene ne razmišljaju o poslu, već samo o dobrom provodu“, piše Weitz.

Decenijama kasnije, bobovi su još uvek u igri, a postaju još kraći. U stvari, ako je crveni tepih indikacija onoga što će se nositi, mikro-bob je frizura će dominirati do kraja 2024. godine.

Predstavljamo vam nekoliko smernica za ovu trendi frizuru.

Mikro-bob: Trendi frizura za proleće

Dok mikro-trendovi dolaze i odlaze, brže nego što smo mislili da je moguće, mikro-bob je frizura za sva vremena. Definisan je dužinom, jer bi trebalo da se zaustavlja tačno na potiljku, zastajući neposredno pre nego što “uđe” na teritoriju pixie ili bixie frizure. Dužina mikro-boba je uglavnom do brade.

Nastao je početkom 20. veka i suprotstavio se tradicionalnim normama duge kose. Takođe, mikro-bob su nosile poznate žene poput Carey Mulligan, Ayo Edebiri, Grete Lee, Americe Ferrere, Michelle Williams i Julianne Hough. Sa takvom izloženošću na društvenim mrežama i crvenom tepihu, prirodno je da će se ljudi osećati inspirisanim da ošišaju kosu.

Ova frizura je slična chic francuskom i elegantnom italijanskom bobu. To je klasična laskava frizura koju smo viđali generacijama.

Ako vam treba više primera slavnih, pogledajte kratko ošišane kose kakve su imale Zendaya, Cailee Spaeny, Chloë Sevigny, Ciara i Naomi Campbell. Ako vam treba filmska inspiracija, to može biti Amelie ili Liza Minelli u filmu Cabaret.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by cinemaadore (@cinemaadore)

Mikro-bob je seksi i smeo bez previše napora, a njegova popularnost i dalje politička – čak i 100 godina nakon što je predstavljala feministički stav. Takođe se čini da u vreme kad žene gube reproduktivna prava širom sveta, kratka kosa donosi mali osećaj kontrole.

Jedan od najboljih aspekata mikro-boba je to što se sve vrti oko dužine, a ne specifičnog stila. Možete da uradite bilo šta sa njim (osim da ga vežete u konjski rep) i izgledaće sjajno. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, možete ga nositi ravno ili kovrdžavo, neuredno ili zalizano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Russell (@tayrussell)

Svaki oblik lica može da nosi mikro-bob. Međutim, frizura mora da bude prilagođena različitim teksturama. Za izrazito gustu i “tešku” kosu, ne može da se ošiša previše ravno, ili će izgledati trouglasto. Kosa mora biti pravilno teksturirana ili slojevita na krajevima kako bi imala dinamiku. Ključ je da se smanji težinu sa donjih delova, tako da kosa izgleda ujednačeno, ali ne previše geometrijski.

Na suprotnom kraju spektra teksture, oštriji rez će učiniti da fina i tanka kosa izgleda gušće. Dodavanje šiški će učiniti da mikro-bob izgleda više francuski, dok uokviravanje lica pramenovima može doneti look iz devedesetih.

Pročitajte i ovo: Hydro Bob: Glamurozna frizura za sve žurke na koje ćete ići

Naslovna fotografija: instagram.com/kyliesbae

Comments