Ponuda beauty brendova oko nas je nikad veća i nije ni čudo da ne znamo više ni šta je prava rutina za nas. Menjamo rutine, dodajemo više faza i više proizvoda, u koracima, a sve sa ciljem da nam koža izgleda blistavo, sveže, odmorno, hidrirano, što mlađe, a pre svega zdravo. Mislimo, i to pogrešno, da što više nekog aktivnog sastojka – to bolji i vidljiviji efekat. Međutim, kada se radi o koži, “više nije više” i zapravo veća doza neke aktivne supstance nije ono što je i bolje za našu kožu. Mikrodoziranje je upravo to – korišćenje zdrave doze aktivne supstance tako da dugoročno postižemo željeni rezultat, ne izazivajući neželjene reakcije kao što su iritacije, crvenilo, suvoća…

Šta je onda to aktivni sastojak i koliko često treba da ga koristimo?

U suštini, aktivni sastojak je onaj koji izaziva promenu na ćeliji sa kojom dolazi u kontakt. Svačija koža je različita, pa shodno osetljivosti kože treba određivati i količinu a i frekvenciju upotrebe proizvoda u rutini nege.

U nastavku sa vama delimo naše omiljene aktivne sastojke koji daju fantastične rezultate mikrodoziranjem u nezi lica:

AHA kiseline (Alfa hidroksi kiseline)

AHA kiseline su odlične za eksfoliaciju površinskih slojeva kože, rade dubinsko čišćenje pora, smanjuju mitisere i otkrivaju blistavu kožu koja bolje apsorbuje proizvode za negu. Koristite ih baš kao što je naznačeno na odabranom proizvodu, jer ako se prečesto koriste ili predugo ostave na koži, mogu izazvati kontraefekat i dovesti do iritacije i crvenila, kao i do narušene kožne barijere.

Vitamin C

Vitamin C u nezi kože smanjuje tamne fleke i hiperpigmentacije, ujednačava ten. Ovaj antioksidativni sastojak u većim koncetracijama može dovesti do crvenila, perutanja, svraba i zategnutosti. Vitamin C u obliku seruma daje stabilnu formu koja može da se koristi i na osetljivoj koži, ali ne češće od jednom dnevno.

Ne zaboravite da se vitamin C koristi samostalno, odnosno ne kombinuje se sa drugim kiselinama u toku jedne rutine nege, pa zato ako je dan za retinol ili niacinamid, vitamin C preskočite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели styler.ge (@styler.ge)

Pročitajte i ovo: Uzroci problematične kože – prepoznajte različite vrste akni

Retinol

Retinoidi kod većine ljudi mogu da izazovu reakciju koja uključuje crvenila, intenzivnu suvoću kože i fotosenzitivnost. Upravo u slučaju retinola zato je bitno naći pravu dozu koja je efikasna ali bez negativnih posledica po kožu lica.

Nijacinamid

Jedan od naših omiljenih sastojaka – smanjuje crvenilo, vidljive pore, nepravilnosti na koži ali i borice. Visoko koncentrovani nijacinamid se koristi uspešno u terapiji akni, ali 5% je idealan za tretman bez neželjenih posledica.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Алина Малина 🇺🇦 (@a2808m)

Vitamin E

Kada pomislimo na izbeljivanje ožiljaka, vrlo je verovatno da pomislimo i na vitamin E i ne grešimo. Ovaj antioksidans je aktivni sastojak ali je takođe i liposolubilan. To znači da može da se “nakuplja” kod onih čija je koža masna ili sklona aknama. Da biste sprečili da vam zapuši pore, ako imate osetljivu kožu za optimalne rezultate treba da ga koristite jednom do dvaput nedeljno.

Pročitajte i ovo: Novi TikTok trend sa retinolom: Skin care u slojevima

Naslovna fotografija: style.ge

 

Comments