Naša sagovornica je Milica Milanović, koja se nalazi na poziciji Corporate Affairs Managera u kompaniji Nestlé Srbija. Sa Milicom smo razgovarali zbog čega njeno radno mesto ne predstavlja klasičnu PR poziciju kompanije, kao i sa kakvim izazovima se susreće radeći za najveću svetsku prehrambenu kompaniju. Takođe, pročitajte sve o tome koja je razlika između rada u korporaciji i rada u agenciji, kako se Nestlé trudi da bude društveno odgovorna kompanija, i zbog čega je važno da kompanije sprovode rodno-senzitivnu politiku.

IMG 5988 Žene u biznisu: Milica Milanović
Q

Da počnemo sa - kako si? Kako ti je počela 2023. godina?

A

Turbulentno, kao i svaki početak: svođenje računa, novi projekti, planiranje, a sve to u izazovnoj i nepredvidivoj realnosti. Ipak, takva atmosfera često rađa najbolje ideje, a uigrani timovi su tu da ih i sprovedu.

Q

Nalaziš se na poziciji menadžera korporativnih poslova u kompaniji Nestlé. Šta sve tvoja pozicija podrazumeva, za one koji nisu upoznati?

A

Mnogi ove pozicije smatraju PR-om kompanije, što jeste tačno, ali podrazumeva i značajno veći broj odgovornosti koje obuhvataju upravljanje reputacijom, stratešku komunikaciju, društveno odgovorne aktivnosti kompanije, odnose sa zajednicom, institucijama, brojnim organizacijama, krizni menadžment, a sve to se sprovodi u tesnoj saradnji sa različitim sektorima velikog i kompleksnog sistema.

IMG 6074 Žene u biznisu: Milica Milanović
Q

Kako izgleda raditi za renomiranu kompaniju kao što je Nestlé, sa kojim se izazovima susrećeš, a šta te motiviše da ostaneš tu gde jesi?

A

Raditi u najvećoj svetskoj prehrambenoj kompaniji je zadovoljstvo i privilegija, ali ujedno nosi veliku odgovornost i posvećenost. Dobri rezultati i postignuti ciljevi su ono što me motiviše da uvek dajem više, a biti okružen kolegama koji vas podržavaju, veruju u vas, pomažu i podstiču – to je svakodnevna inspiracija i ono što vas čini produktivnim i istinski zadovoljnim.

Q

Prethodno si radila kao PR Specialist i Head of PR - koliko se tvoje iskustvo na PR pozicijama “preliva” u sadašnju poziciju? Koja stečena znanja sada koristiš kao menadžer?

A

Iako je rad u korporaciji značajno drugačiji nego u agenciji ili protokolu, prethodna radna iskustva su više nego upotrebljiva, usudiću se da kažem i neprocenjiva, jer vam daju širu sliku koju možda ne mogu svi odmah da sagledaju.

Naravno da se osnove naše struke „prelivaju“ iz pozicije u poziciju, ali uklapanje u novu industriju, učenje jednog potpuno novog jezika i načina rada, upravljanje projektima i rad sa velikim timovima, to je ono što obogaćuje znanje i daje priliku da pokažete svoj pun potencijal.

IMG 6185 Žene u biznisu: Milica Milanović
Q

Razgovarale smo o tome da ljudi gube veru u korporacije, ali Nestlé je društveno odgovorna kompanija koja poteže konkretne poteze za dobrobit društva i planete. Kojim društveno odgovornim projektima se Nestlé ističe?

A

Podršku zajednici u kojoj poslujemo vidimo kao našu odgovornost oko koje nema kompromisa. Samo u prethodnoj godini, ugroženim grupama širom Srbije donirali smo Nestlé proizvode u vrednosti većoj od 40 miliona dinara.

Čuvamo srpske njive i podržavamo lokalne dobavljače kroz projekat regenerativne poljoprivrede, a svake godine radimo na ozelenjavanju i pošumljavanju. U poslednjoj akciji posadili smo više od 400 drveća širom beogradskih teniskih klubova.

Cirkularni model poslovanja je još jedan od naših prioriteta, pa je tako Nestlé fabrika u Surčinu prvi prehrambeni pogon u Srbiji koji je dostigao Zero waste to landfill cilj, što znači da iz našeg postrojenja ni gram otpada ne završava na deponijama već se sve reciklira ili koristi za proizvodnju drugih sirovina i materijala.

Poznati Nestlé brendovi takođe svakodnevno rade na renovacijama u oblasti održivosti pa tako recimo NESCAFE limenka od prošle godine ima prepoznatljiv beli poklopac koji je u potpunosti reciklabilan, Smarties bombone su prelaskom na papirnu ambalažu počele da štede 250 miliona plastičnih pakovanja godišnje, dok povrće za naš omiljeni Začin C dolazi upravo sa srpskih njiva i iz procesa održive poljoprivrede.

Q

Čak 63% menadžerskih pozicija u kompaniji Nestlé pripada ženama, a dodajemo i da muškarci u ovoj kompaniji imaju pravo na porodiljsko odsustvo. Koliko je značajno što jedna poznata korporacija sprovodi rodno-senzitivnu politiku i da li primećuješ da i druge kompanije počinju da se ugledaju na ovaj model?

A

Upravo priznanjem „Cvet uspeha za ženu zmaja“ kojom je Nestlé nedavno nagrađen, još jednom smo pokazali da negujemo okruženje u kome svi imaju podjednake šanse za uspeh i dalje napredovanje. Ta raznovrsnost ekspertize, znanja i različitih viđenja je izuzetno značajna jer pruža najbolju atmosferu za rad, rađanje ideja, a na kraju i ostvarivanje odličnih rezultata.

Primećujem da sve više kompanija idu u ovom smeru što potvrđuje da delimo ista pozitivna iskustva, kao i da će se sa tim trendom nastaviti.

IMG 6059 Žene u biznisu: Milica Milanović
Q

Takođe, Nestlé je retka kompanija sa predstavništvom u Srbiji koja ima većinski održivi radni prostor. Kako ste došli na ovu ideju i koliko je bilo izazovno sprovesti je u delo? Po čemu su Nestlé kancelarije posebne?

A

Održivost i sigurnost se protežu kroz sve što Nestlé radi, pa ni naše radno okruženje nije izuzetak. Radimo u najsavremenijim kancelarijama, dizajniranim po najvišim ekološkim standardima, opremljenim lokalno proizvedenim i održivim materijalima, dok je svojevrsnim dizajnom enterijera odata počast Beogradu i srpskoj kulturi, na šta smo posebno ponosni. Projekat je bio izuzetno kompleksan i trajao je više od godinu dana.

Q

Uz uspešnu karijeru nije uvek lako imati vremena za sebe. Da li i kako postižeš balans između privatnog i poslovnog života?

A

Uspostavljanje te vrste balansa ide s godinama. Naravno da postoje faze kada posao ili privatne obaveze prevagnu, ali najvažnije je uvek se vratiti u kolosek. Nemam nikakav magičan trik, ja sam oduvek tip osobe koja sve zapisuje i planira, pa se lako i organizujem.

IMG 6157 Žene u biznisu: Milica Milanović
Q

I sama kažeš kako primećuješ da ti se mlađe koleginice često obraćaju za savet. Šta je ono što im najčešće govoriš?

A

Da ne smeju da žure jer napredovanje i uspeh dolaze prirodno, a da autoritet ne nameću već da ga grade znanjem i ljudskošću.

Q

Čemu se najviše raduješ u 2023. godini?

A

Pesimisti bi rekli da se u 2023. najviše raduju 2024. godini, a ja ću ipak reći – novim kampanjama, toplijim danima, jednom koncertu i novim sezonama omiljenih serija.

Fotografije: wannabemedia.rs

Pitanja: Jovana Pantić

Comments