Dekor 21. veka očigledno stremi minimalizmu, rasterećenju prostora, utisku širine, svetlosti i slobodnog prostora, sa umetničkim detaljima, koji oplemenjuju prostor. Nameštaj je pre svega udoban i funkcionalan, jednostavan i neupadljiv, feng-šui principi su prepoznatljivi, iako se na njima ne insistira – slobodan protok energije je imperativ savremenog dizajna, koji se postiže na razne maštovite načine, bez opterećujućih pravila.

Zidovi su uglavnom beli, zbog utiska prostora, svetlosti i svežine, a kontrast može biti u nekoj tamnoj boji (crna je uvek dobar izbor), dok se toplina postiže teksturom i bojom prirodnih materijala.

U spavaćim sobama preovlađuju tamniji i topliji tonovi, koje daje tamno drvo i mat boje. Privlačnost i elegancija savremeno opremljenog doma, ogleda se u jednostavnim linijama, nenametljivoj eleganciji u izboru materijala, kontrasta i kombinacije boja. Sjaj uglavnom potiče od poliranog drveta, staklenih površina i mesinganih detalja, a celina je skladna i rafinirana. Geometrijski oblici, neutralne nijanse, maštovita arhitektonska rešenja kada su u pitanju plafoni, kosine, povezivanje i predvajanje prostora (klizna vrata, paravani, komadi nameštaja koji se mogu pomerati da bi otvorili ili zatvorili prostor), igra boja i teksture, elegantne pločice u kupatilu i kuhinji, jednostavan smisao za lepo i praktično.

Opšti utisak – prijatno, udobno, svetlo, opuštajuće i lepo.

Naslovna fotografija: instagram.com/

Brankica Milošević

Comments