Osim tehnika opuštanja i uranjanja u unutrašnju tišinu, koje su korisne svuda i na svakom mestu i vežbanja joge ili neke druge duhovne discipline koja se sprovodi telesnom vežbom, za šta su vam potrebni uslovi i vreme, a što svakako treba da pronađete i obezbedite sebi zarad trajnog duševnog mira i dobrog zdravlja, u lovljenju dnevnih momenata mira i tišine, treba vam malo dovitljivosti. Pokušajte sa usvajanjem jednostavnih strategija:

Ustanite pola sata ranije

Možda ste noćna ptica i koristite vreme mira i tišine noću, kad svi spavaju i kad se zvuci promene. Ali radni dan ipak počinje ujutru, pa čak i ako oduzmete sebi pola sata sna, ako je to vreme za koje možete da uradite vežbe pre nego što sednete da pijete kafu i uključite kompjuter, konektujući se u spoljašnji svet, tokom dana ćete imati više energije. Naravno, nećete ujutru dizati tegove, a verovatno ni džogirati, osim ako ste fanatik. Radite jogu, radite vežbe za kičmu, jer ćete presedeti pola dana, a ako do sada niste radili pet Tibetanaca, počnite već sledećeg jutra. Za tibetansku fontanu mladosti ne treba vam više od 15 minuta, čak ni kad dostignete propisan broj ponavljanja – 21. Guglajte, proučite malo i krenite. Najbolje je da vam neko pokaže.

ustanite ranije Obezbedite sebi mir i tišinu

Nemojte uključivati TV kad ništa ne planirate da gledate

Televizor koji radi da vam pravi društvo, loša je navika. Obično ga uključimo da vidimo vesti ili pogledamo seriju, ili da pronađemo neki film i onda ostane uključen i kad ga ne gledamo i ne slušamo. Isključite ga. Pustite muziku koja vam se sviđa i slušajte je dok radite po kući. Ako ste seli da popijete čaj, čitajte nešto. Isključite svu tehniku ako hoćete da odspavate sat, dva popodne, ili ako samo hoćete da se opustite. Računar, mobilni, tv, sve isključite. Ništa nije toliko hitno, da ne može da sačeka sat, dva. Uostalom, ako nešto i jeste toliko hitno, rešiće se i bez vas.

Comments