Uspeh – plod koji svako želi da sazri baš na njegovom drvetu života. Ali uz sve napore, zalivanje, skrivanje od vremenskih nepogoda, kako bi se cvet pretvorio u ukusnu voćku, onaj krajnji cilj se izmigolji iz ruku, postane truo.

Tajna uspeha je jednostavan zbir kompleksih formulica. Čovek koji je zaronio u dubine uspeha, Brajan Trejsi (Brian Tracey) počeo je od stava: “Ako želiš da budeš uspešan, okruži se uspešnima”. Prvi korak – gubitnici out.

Čovek cilja ima moć samo zato što je precizan, realan i neustrašivo uporan. Ali kreiranje počinje u okvirima uma, kristalno jasno, bez magle nesigurnosti i preispitivanja. Jer veliki su veliki samo zahvaljući sebi. Onaj ko se uspinjao na tuđu grbaču kako bi dosegao neke umišlljene visine, kad tad je morao zadljicom da isproba “mekoću” tla.

slika1 Misli i bićeš

Motivacija je kao magnet, počnite od sebe i zarazićete svet

“Stvar je u tome da ne možete postići cilj izvan vas sve dok to prvo ne kreirate unutar vas.”

Neka ciljevi uvek budu dovoljno visoko da  motivišu, ali ne previsoko da ne poraze svojom nedodirljivošču. Brajan savetuje da gađate samo u mesec, ako ga promašite završićete među zvezdama.

Dohvatite parče bele hartije i markerom ispišite “Ciljevi” od toga sve počinje, nabrojte 10 ciljeva koje ste naumili da ostvarite i juriš na njih. Zapisani cilj je vaša svakodnevna obaveza, na njemu se radi neprestalno, nema posustajanja, predomišljanja, umora, prosto znate šta vas čeka, savetuje Brajan Trejsi (Brian Tracey).

“Žrtva koju podnosite u kratkoročnom smislu, jeste cena koju plaćate da biste obezbedili sigurnost u dugoročnom smislu. Vi ste kao živi magnet; u vaš život stalno privlačite ljude, situacije i okolnosti koje su u skladu sa vašim dominantnim mislima. Ne postoji uspeh bez privremenog neuspeha. Prepreke i razočarenja su neminovni i neizbežni. Vaša sposobnost da pozitivno i kostruktivno odgovorite na nevolju će pokazati kakva ste vi, u stvari, osoba. Nivo do kojeg ćete napredovati određen je, uglavnom, nivoom do kojeg želite da se penjete.”

Jedno je sigurno – niko nije savršen, iako se svi trudimo da to budemo, imamo milion mana i savršeno je jedino obožavati nesavršenost. Poželjno je samo raditi na sebi, svojim postignućima, biti uvek za stepenik iznad prizemne pameti, koja uvek sve najbolje zna. Možda kada više odmaknemo od svakodnevnog, uspemo da saznamo tajne uspeha, sreće, ljubavi, pa i bogatstva.

Uvek ovo imajte na umu: “Vi postajete nepopravljivi optimista kada stvarate navike optimizma. Šta god očekujete sa potpunom sigurnošću, to postaje vaše sopstveno proročanstvo koje ćete sami ispuniti.”


Jelena Pavlović – dete i čovek, PR, pisac, autor romana “Tajne robotovog mozga”, “Mladost pod oklopom”, suvlasnik kragujevačkog portala Prava priča. Istinski opsednuta igrom reči, inspiracije i misterije ljudske duše. Priroda, samoća, život, ljubav, životinje, knjiga su punjači za baterije inspiracije.

Comments