Strah i fantazija dominiraju filmovima koje je snimao Alfred Hičkok (Alfred Hitchcock), stvarajući novi žanr u kinematografiji, sa posebnim osvrtom na ulogu žene.

hitchcock women Mit o Hičkokovoj plavuši

Hičkokove heroine su inteligentne, mačkaste, neretko lepotice koje odišu glamurom. Nezavisne, kučkaste, definitivno ispred svog vremena.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz Mit o Hičkokovoj plavuši

Sam Hičkok je, poprilično voajerski, tokom snimanja uživao da posmatra svoje glavne glumice , sa dozom perverznosti. Istovremeno se divio njihovoj lepoti i uživao da ih maltretira. Stvorio je drugačiji kliše o plavuši. Za razliku od one iz viceva, ova plavuša je sve samo ne glupa.

Marnie 1 Mit o Hičkokovoj plavuši

Pogledajte Grejs Keli (Grace Kelly) – ona je i danas simbol aristokratske lepote, žena koja izaziva strahopoštovanje. Tanak struk, savršeno uredna frizura i odeća inspirisana pariskim šikom. Kada je Grejs Keli objavila svoju veridbu, Hičkok je bio besan. Osetio se da ga je izneverila i niko ne zna da li joj je ikada oprostio.

1231 Mit o Hičkokovoj plavuši

Neki smatraju da je Hičkok postao opsednut plavušom koju je sam stvorio, onom sa puno tajni, kod koje ništa nije kao što izgleda na površini. Krhka, nežna i sposobna da ubije ili izludi muškarca. Ingrid Bergman je retka neplavuša koja je snimila tri filma sa Alfredom Hičkokom. Ova zanosna brineta ipak nikada ne može da se meri sa hladnokrvnom plavušom.
Osim opsesije plavušom, klaustrofobijom i intrigantom odnosu prema crkvi i policiji, Hičkok je puno vremena proveo kreirajući Majku. Hičkokova Majka je zla, ona je demon. Ona je indirektan uzrok koji glavnog junaka odvodi u ludilo. Naspram nje, plavuša deluje samo kao okidač.

lady vanishes078a 1 Mit o Hičkokovoj plavuši

Koliko god analizirali mit o Hičkokovom pristupu ženi, jedno je sigurno: postavio je standard koji je i danas prisutan, te se zato vodeći dizajneri često inspirišu ženom, najčešće plavušom koju je ovaj genije osmislio.
Za jesen 2011. godine, Donna Karan, Jean Paul Gaultier, Bottega Veneta – svi su predstavili kolekcije u kojima manekenke neodoljivo podsećaju na heroine Hičkokovih filmova.

Rick Owens
rick Owens  Mit o Hičkokovoj plavuši

Bottega Veneta
Botegga Veneta  Mit o Hičkokovoj plavuši

Donna Karan
DKKKK Mit o Hičkokovoj plavuši

Jean Paul Gaultier
jean paul gaultier Mit o Hičkokovoj plavuši

Magazin “Vanity Fair” je pre tri godine priredio izuzetan omaž Hičkokovom radu. Uz pomoć najpopularnijih likova Holivuda, besmrtne scene iz Hičkokovih filmova su reinkarnirane na stranicama ovog časopisa. Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.), Džodi Foster (Jodie Foster), Naomi Vots (Naomi Watts), Kira Najtli (Keira Knightley), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Havijer Bardem (Javier Bardem), Šarliz Teron (Charlize Theron) i mnogi drugi, dobili su izuzetnu priliku da na neki poseban način rade sa Hičkokom.

hitch11 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch2 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch3 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch4 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch5 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch6 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch7 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch9 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch10 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši hitch12 2 150x150 Mit o Hičkokovoj plavuši

Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments