Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Mjuzikl spaja muziku, ples, pevanje i glumu, pa je stoga jedan od najzahtevnijih pozorišnih žanrova. Nastao je oko 1900. godine na Brodveju, u Njujorku – kao izraz specifičnog američkog zabavnog života. U početku je bio svojevrsna sinteza burleske, pantomime, hora, baleta i operete, da bi se zatim razvio u samostalan oblik. Kao inspiracija za mjuzikle često se uzimaju teme iz poznatih knjževnih dela i filmova.

S obzirom da je kolevka mjuzikla Brodvej, pogledajte koje smo mjuzikle inspirisane životom izdvojili kao najlepše brodvejske izvedbe.

slika 145 Mjuzikli inspirisani životom

Mjuzikl “Jadnici” je jedan od najlegendarnijih brodvejskih mjuzikla našeg vremena

“Jadnici” (Les Miserables) se bavi teškim životnim temama poput siromaštva, revolucije, Boga, ljubavi, tanke granice koja postoji između dobra i zla, svetla i tame. Mjuzikl je nastao na osnovu istoimene knjige Viktora Igoa (Victor Marie Hugo), a brodvejski glumci pevaju poznate pesme “I dream a dream” koja govori o životu o kakvom jedna devojka nije maštala, kao i “On My Own” koja peva o neuzvraćenoj ljubavi. Možda ste čitali knjigu, možda gledali film, ali budite sigurni da se mjuzikl “Jadnici”, koji se odigrava na specifičnoj pozorišnoj sceni, ne može uporediti ni sa čim.

slika 246 Mjuzikli inspirisani životom

Tema “Mis Sajgon” mjuzikla je Vijetnamski rat i nesrećna ljubav

U žiži mjuzikla je ljubav između vijetnamske devojke, koja je ostala bez roditelja i mladog američkog vojnika. Pesme “Fall of Saigon” i “Bui Do” ilustruju strašne posledice rata, kao i tragičan završetak ljubavne sage.

slika 338 Mjuzikli inspirisani životom

“Kabare” simbolizuje velike promene u nacističkoj Nemačkoj

Smešten u nacističkoj Nemačkoj, tačnije u Berlinu, “Kabare” otkriva ubrzano menjanje društva na pragu ulaska u najmračnije doba ljudske istorije. Bez ljubavi ne prolazi ni ovaj mjuzikl, pa se priča fokusira na ljubav između igračice u kabareu i pisca Klifa (Cliff). Dešavanja u zloglasnom kabareu simbolizuju velike promene koje se dešavaju u spoljnom svetu. Pored naslovne pesme “Cabaret”, u mjuziklu se čuju i numere “Willkommen” i “Tomorrow Belongs to Me”.

slika 429 Mjuzikli inspirisani životom

“Džekil i Hajd” se kriju u svakome od nas

Dobronamerni eksperiment doktora Henrija Džekila (Henry Jackill) završava se neslavno. On stvara čudovište – kao rezultat mračne strane svoje ličnosti, koje do tada nije bio svestan. Henri Džekil postaje podvojena ličnost – Džekil i Hajd (Jekyll & Hyde) se sada bore u njemu. Numere “Someone Like You”, “This Is the Moment” sigurno će vas podstaći da razmišljate o poreklu zla i ljudskoj potrebi da ponekad presuđuje drugima u ime Boga.

slika 527 Mjuzikli inspirisani životom

“Zakup” je pravi rok mjuzikl inspirisan operom “La bohème” Đakoma Pučinija

“Zakup” (Rent) pruža sliku života mladih njujorških umetnika, njihove uspone, ali i teške trenutke kroz koje prolaze na putu do slave tokom devedesetih godina. Iako možda niste pogledali mjuzikl, sigurni smo da ste bezbroj puta čuli numere koje ga prate – “Seasons of Love”, “Out Tonight”, “Take Me or Leave Me”. Publika je mjuzikl prvi put videla 1996. godine i tada je osvojio Pulicerovu nagradu.

slika 627 Mjuzikli inspirisani životom

“Zlo” je jedan od gledanijih mjuzikla na Brodveju

Šta znači biti zao i da li postoje trenuci u kojima je zapravo ispravno postupiti pogrešno? Na ova pitanja odgovara mjuzikl “Zao” (Wicked) i sa sobom nosi snažnu poruku. Posebno obratite pažnju na prijateljstvo koje se razvija između “zle veštice” Elfabe (Elphaba) i “dobre veštice” Glinde (Glinda) – jer ono otvara večito pitanje: “Da li je moguće da dobro i zlo pronađu zajednički jezik?”

slika 722 Mjuzikli inspirisani životom

“Kralj Lavova” poručuje da se na nebu kriju kraljevi koji će nam pokazati put kada se budemo osećali usamljeno

Ubeđeni smo da ste gledali film i verovatno sakupljali sličice za istoimeni album. Ali mjuzikl je malo ko od vas bio u prilici da pogleda, zar ne? Diznijev “Kralj Lavova” (The Lion King) je, po mišljenju mnogih, film za decu. Mjuzikl razbija ovu predrasudu i oduševljava kostimima, koreografijom i scenografijom. Pesme “Endless Night”, “They Live in You” na izražajan način govore o porodičnim vezama i praznini koju nosi gubitak voljenih.

Izvori fotografija: simbaprides.beon.ru, lovebeverlyhills.com, twoonewaytickets.com, last.fm, holymothafreakingosh.blogspot.com, deadline.nl, theoncominghope.blogspot.com


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

Editors choice