Većina padne na Cecinu “Kukavicu” – suza suzu stiže dok ti maštaš o njemu, dok se ređaju pesme u fazonu “mladost si mi uzeo”. Nasmej se i zaboravićeš ga, iako bi mu sada rodila trojicu sinova (jer kako Balkancu prvo ćerku?). Sve je to super, mlada si, zaljubljena, misliš da ćeš umreti čekajući njegovu poruku, a ja ti kažem – i to će proći.

Neke je zadesila zabranjena veza – on pred ženidbom, verenica u stomaku nosi dete, a ti mlada, “zaveo te jedan mangup, u najlepšim godinama”. Neke su, pak, prošle kroz dugu vezu i na kraju shvatile da su ljubav pružale kompletnom idiotu. Neke su bile zaljubljene u loše momke, za koje mama i tata ne bi smeli da saznaju, neke u dosta starijeg i neozbiljnog, znajući da ulazak u bilo šta sa takvim predstavlja čisto iskorišćavanje – ti si mlada i lepa, on je željan toga. Neke jednostavno nemaju sreće u ljubavi, pa im se sve svodi na upoznavanje pijanih frajera (“on je lep, on je mlad, njega zna ceo grad”) po klubovima, sa kojima se kao malo ljube, misleći da će im se sutra javiti. Pa sve u krug.

Tebe smatraju glupačom koja dozvoljava da je svako poljubi i iskoristi, pa si em mlada, em glupa, a niko ne pita da li si zaljubljena i da li uopšte razmišljaš trezveno. Ne. Sve mi je to jasno. Svaku je zadesila neka takva ljubav, neki takav muškarac. Ali, prvo kreni od sebe. Nemoj ni da dozvoljavaš takve stvari, ima tona i tona žena koje drže do sebe i nikada ne daju muškarcu povoda za iskorišćavanje. Mora da je dosta vas čitalo “Grabljivicu” – žene na razne načine pokušavaju da ostave utisak, da se o njima priča, mašta i da se oko njih prepire.

Kada sama zaboraviš koliko vrediš, svi ti frajeri ništa vredno u tebi neće videti. On će ti nonšalantno poslati piće – ali ti skloni čašu, zatražiće broj da pomisliš kako vaš sastanak ima budućnost, ali svaki, pa i onaj najdivniji, najfiniji, najbolji na svetu želi prvo seks. Dok priča sa tobom misli o tome, dok te gleda, dok igra, dok jede, dok… Ma uvek! Niko ne može da ih krivi, jer su takvi rođeni – brži im je polni organ od svakog drugog, gube se u moru hormona, oksitocin raste, a ti – samo da svučeš garderobu i idealna scena može da počne.

Žena je osuđena na to da pazi sa kime spava, priča, viđa se – sve može da se preokrene i opet ispadaš glupača. Drži do sebe. Kao što sam već napomenula, od tridesete dobijaš poveću dozu samopouzdanja, mada verovatno sada razmišljaš šta će ti u tim godinama. Uvek ti to treba. Tada imaš veće zahteve nego sada. Samo, trudi se da ih i sada imaš dosta, jer ćeš manje spadati u mladu i glupu.

Sve se to provlači kroz mladost – “ako si plava, sigurno si glupa” i sve ostalo što te može takvom obeležiti. Nema potrebe za uzbuđivanjem – sve će to proći.


Nevena Martinović je student prava, večiti borac za pravdu, veliki sanjar i još veća svađalica. Sebi svaki dan obećava da od sutra ide na dijetu. Voli Novi Sad, njegove ulice i tamo ide kada beži od sveta. Gijom Muso joj razvija vijuge, rimsko pravo ubija maštu. ”Trebalo bi uvek da živimo kao da ćemo sutra umreti. Nas ustvari ubija vreme za koje mislimo da imamo.” Elsa Triole

Comments