Na našem brdovitom Balkanu žive ljudi koji su, uglavnom, tradicionalni, konzervativnih shvatanja. Nije da je to mana, ali nekad, jednostavno, moramo da se pomirimo sa tim da se neke stvari u ljubavi dešavaju iz najboljih i najprirodnijih razloga, bez obzira na to što nama ta priča zvuči čudno i mislimo da tu nisu čista posla. Na primer: razlika u godinama. Normalno je, uslovno rečeno, da muškarac bude stariji od devojke. U suprotnom, krstimo se i čudimo. Međutim, kolika razlika se tu poštuje i smatra društveno prihvatljivom? Gde je granica? Jesu li tri, četiri godine u redu, a deset, 15 već bruka? U tom slučaju već pomislimo da je razlog te veze – ili novac, ili seks, ili bilo koja druga korist – samo ne prava i iskrena osećanja. E, ’ajmo sad lepo da razbijemo sve te mitove i pokušamo da dokažemo da tu može da bude i nešto mnogo bolje i lepše posredi. A ne samo interes.

slika 17 Mlađe – slađe!

Interes ili nešto više?

Mit broj jedan: Ona je sa njim samo zbog novca! Ok, novac jeste bitan, ne može se živeti od vazduha, jelte. Ali, ako devojka nije sponzoruša od malena, teško da će u svojim dvadesetim toliko razmišljati o novcu. Neće njoj biti problem da jede picu na kiosku brze hrane i da koristi gradski prevoz do kuće. Devojke u tim godinama i dalje imaju idealističke i romantične poglede na ljubav, a to da li ste vi bogati, obrazovani itd, itd. nju neće preterano tangirati. Osim ako ne planira da se uda. Ili je, već pomenuta, sponzoruša. I sledeći put kad pomislite da je neka mlada koka sa nekim matorim jarcem zbog novca, setite se toga da ona sigurno može da nađe mnogo bogatijeg muškarca koji mnogo bolje izgleda i koji je možda i mlađi, bliži njenim godinama – i pomirite sa sa tim da tu možda ipak ima ljubavi.

Mit broj dva: On je sa njom samo zbog seksa! Dobro, nećemo ni ovo u potpunosti opovrgavati, jer dobar seks jeste bitan za dobru vezu, ali reći ćemo samo da muškarci, što su stariji i zreliji, sve manju i manju važnost pridaju tome. Počinju da im budu bitne i neke druge stvari poput druženja, kapiranja, konverzacije, razumevanja… Uostalom, i devojkama prija da za promenu budu sa nekim takvim ozbiljnijim muškarcem, nego sa nekim vršnjakom koji samo gleda u njene grudi dok ona pretresa neke ozbiljne teme.

slika 28 Mlađe – slađe!

To sa kim ćete se zabavljati zavisi od vaših ukusa i želja, šta vas briga šta kaže okolina - to, uostalom, nije njihova stvar!

Mit broj tri: Ma, neće to potrajati! A otkud vi to možete da znate? Ako vas baš zanima, statistički gledano, veza između starijeg muškarca i mlađe žene je stabilnija od veza vršnjaka. Partneri su u ovom prvom slučaju (gde postoji drastična razlika u godinama) na sličnom stupnju razvoja, ako se uzme u obzir da devojke sazrevaju pre nego muškarci i imaju slične želje – da se skrase. Nekim devojkama je to glavni cilj, a njihov stariji partner je sve to već prošao i spreman je da osnuje porodicu (napokon, što bi dodali njegovi roditelji). Takođe, kao stariji i ozbiljniji, muškarac je manje koncentrisan samo na sebe, ima više razumevanja i postoji veća tendencija da se sporovi rešavaju mirnim putem i da sve na kraju ispadne kako treba.

Mit broj četiri: Šta oni, uopšte, imaju zajedničko?! Šta je sa onim da se suprotnosti privlače? I, ko vama garantuje da u vezi u kojoj su partneri vršnjaci ima više sklada i zajedničkih interesa nego u vezi u kojoj partneri nisu sličnih godina? Suština veze nije da se bude isti, nego da se, i tako različiti, lepo slažete i učite jedno od drugog.

Mit broj pet: To je, jednostavno – bljak! O ukusima i bojama se ne raspravlja! Ako je njima lepo, šta vama to ima da smeta? Oni vas ne diraju i ne osuđuju vaš izbor, tako da, nos u svoj tanjir – to nije vaša stvar! Ljubav je lepa, ali i čudna, posebna u svakom smislu, i bolje brinite o svojoj vezi i svom životu, nego da komentarišete tuđe. Svako ima pravo da radi ono što voli, dokle god ne uznemirava druge. Zar ne živimo u takvom sistemu? A šta vas tačno kod ovakvih parova uznemirava? Ništa? Pa o tome vam pričam!

Izvori fotografija: ljepota.ba, forum-srbija.com, lepotaizdravlje.rs


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments