Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/3

Svake godine se Met Gala iščekuje sa posebnim nestrpljenjem jer je svega nekoliko događaja godišnje koji okupe takav broj poznatih ličnosti iz modnog, muzičkog, glumačkog i umetničkog sveta. Znamo da ćemo na događaju ovog kalibra videti najneverovatnije outfite, ali sve postaje još zanimljivije kada se uzme u obzir i tema koju Anna Wintour sa saradnicima bira za tu godinu. Ovaj put Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute kao da odgovara na Hozierovo “Take me to church” i zaista nas vodi u crkvu jer je najnovija izložba a samim tim i očekivani dress code za glamurozni dobrotvorni event “Heavenly Bodies: Fashion and Catholic Imganination”.

Godišnja izložba Metovog Instituta je spektakl, ali i mnogo više od toga. Ove izložbe iz godine u godinu dokazuju da je moda mnogo više od nečega što samo nosimo, daleko značajnije od trendova koje pratimo ili ne, i mnogo kopleksnije od jednostavnih komada. Ona je vizuelno i kontekstualno objašnjenje mnogo čega i kako je odelo, odeća predstavnost i simbol, značenje ide mnogo dublje i šire, kroz kulture, vekove i religije, svakako. Osetiti duh katoličanstva nije samo stvar religije već i estetike, jer je vekovima unazad katoličanstvo sinonim za lepotu, luksuz i sjaj. Katolička crkva je bogata crkva i upravo zato je u mogućnosti da ulaže i vekovima akumulira neverovatne dragocenosti od: umetničkih remek dela, prelepe religijske odeće sa dragim kamenjem i zlatnim vezom, i svakako, neverovatnih katedrala.

Tek kada je ovako sve razloženo, analizirano i izloženo, crno na belo nam je i više nego jasno ono što manje više i znamo, da modna industrija ima dugu i čudnu opsesiju religijom posebno katoličanstvnom. U to ime, red je prečešljati istoriju mode i prisetiti se svih onih trenutaka koji su doveli dovde jer ova Met izložba u izvesnom smislu predstavlja krunu svega onoga što se događalo do sada, budući da svakako nije prvi put da su ove dve teme dovedene u svetu zajednicu. Izložba predstavlja preko 150 komada, i pokazuje na koje sve načine su ove dve tematike kroz decenije unazad bile dovođene u vezu. Neki komadi su pozajmljeni direktno iz Sikstinske kapele, neki su zajam od  modnih kuća kao što su Chanel, Balenciaga, John Gallian za Dior i naravno Versace. Tu su dizajneri koji su bili ili jesu katolici kao  Elsa Schiaparelli, Riccardo Tisci, Christian Lacroix, Coco Chanel, Jeanne Lanvin ali i oni koji se samo osvrću na crkvu i tradiciju u svojim konceptima i komadima. I iako je Dolce & Gabbana prvi sinonim za to jer je njihova kontinuirana reinterpretacija ovog nasleđa nešto što viđamo sad već nekoliko sezona za redom, sama izložba objedinjuje sve različite oblike i poglede na pitanje vere i religije od iskrene fasciniranosti estetikom do McQueenovog pomalo ciničnog pristupa, a ovo su neki od naših favorita.

Editors choice