Tokom 2012. godine modnim pistama su prošetali modeli inspirisani raznim epohama iz prošlog veka. Jedna od njih svakako su i pedesete godine, kada su vladale sređene domaćice i doterani, a muževni muškaraci. To je era pre emancipacije žena, period pre nego što je London na scenu doneo mini-suknje i vreme kada su žene bile uglavnom domaćice i majke. Njihov stil je bio veoma ženstven, i mada konzervativan, postojala je određena doza zavodljivosti. Muškarci su tada još uvek obavezno nosili odela, vodili su računa o izgledu i detaljima poput šešira ili naočara. Sav taj svet divno nam je predstavljen u popularnoj seriji “Med Men” (Mad Men).

slika 1 Modna inspiracija sa malih ekrana: Mad Men

Članovi glumačkog tima

Postoje određeni elementi koji karakterišu odevanje iz ovog perioda bilo da je u pitanju muška ili ženska moda. Kada se oni pomešaju sa modernim detaljima dobijate trendi verziju ovog popularnog stila. Pogledajmo žensku i mušku varijantu.

slika 2 Modna inspiracija sa malih ekrana: Mad Men

Moderna interpretacija tadašnje ženske mode

slika 3 Modna inspiracija sa malih ekrana: Mad Men

Moderna interpretacija tadašnje muške mode

Postoje dva bitna saveta ako inspiraciju za svoj izgled tražite u prošlim vremenima. Prvo: nikad nemojte da izgledate kao da ste potpuno prekopirali tadašnje trendove. Ne treba da izgledate kao da ste ispali iz vremenske mašine. Kombinujte stare vintidž komade sa modernim elementima da bi vaša kombinacija bila sveža i unikatna. Drugi savet: zavirite u ormare svojih baka. Bez straha potražite zanimljive komade i možda pronađete skriveno blago.

Izvori fotografija: thefilmyap.com, amctv.com


Ivona Josipović – večita skitnica sa koferom punim uspomena i bogatim skladištem snova. Autorka je bloga “The Smoke Detector”.

Comments