U svetu mode, koji bi trebalo da se doživljava kao jedan kreativan prostor, vladaju bezbrojni tabui i ograničenja. Pravila o modi postoje još od davnina, a savremene tendencije koje vode ka kršenju različitih pravila, proširuju se i na modu.

Već smo vas ohrabrivali da prekršite neka modna pravila, a sada za vas rušimo mitove o modi.

Ograničavanje na samo jedan komad nakita

Ovo je pravilo koje datira još iz šezdesetih godina dvadesetog veka.  Dugo se verovalo da sa više od jednim komadom nakita, možete izgledati prenakićeno. Danas su dame od stila svesne da mogu da uklapaju različite komade nakita, i da nose, na primer i dve narukvice, pa čak i da kombinuju  srebro i zlato – sve u granicama dobrog ukusa.

Mešanje printova

mitovi o modi 1 Modna pravila ili besmislena ograničenja?

Mešanje različitih printova se dugo smatralo znakom lošeg modnog ukusa. Danas je na brojnim primerima dokazano to da preuzimanje malih modnih rizika, poput kombinovanja različitih printova može da se sjajno odrazi na nečiji stil.

Slepo držanje preporuka odeće za vaš oblik tela

Iako su saveti o tome kakve komade odeće je najbolje uklopiti sa vašim oblikom tela korisni, ni toga, kao ni bilo čega u modi se ne smete slepo pridržavati. Malo je pravih primeraka nekog oblika tela, i svako telo ima jedinstvenu građu, kojoj pristaju različiti komadi odeće. U skladu sa tim, poslušajte uobičajene savete, ali se oslanjajte i na sopstveni ukus.

Visoke potpetice na visokim damama

mitovi o modi 2 Modna pravila ili besmislena ograničenja?

Visoke dame često izbegavaju da nose potpetice. Ovo je pogrešno, jer ih umereno visoke potpetice čine samo neznatno višim, a veoma pozitivno deluju na to kako vam noge izgledaju u nekoj odevnoj kombinaciji, čine vas ženstvenijim i stilizovanijim.

Duge haljine na niskim ženama

Predugo se verovalo da dugačke haljine čine da žena izgleda niže, i ovim damama su se preporučivale suknje srednje dužine. Istina je da ovo pravilo može da se primeni samo na određene modele sukanja, i da neke duge suknje mogu vizuelno izduživati i damu koja ih nosi.

Horizontalne pruge

mitovi o modi 3 Modna pravila ili besmislena ograničenja?

Ukoliko imate višak kilograma, možda treba da izbegavate uske horizontalne pruge, ali široke pruge će izgledati odlično na vama, kao i na bilo kome drugome ko ih nosi.

Iz svega je jasno da neka modna pravila mogu da predstavljaju besmislena ograničenja, i da u kreiranju sopstvenog stila treba da se držite isključivo onoga za šta sami mislite da vam dobro stoji, i retko ćete pogrešiti.

Jasna Stanić

Comments