Modna niša se širi, a nedelje mode se održavaju širom sveta

Izgleda da su prošli ti slavni dani kada su se nedelje mode održavale samo u Njujorku, Londonu, Parizu i Milanu. U ovoj, a verujem i svakoj narednoj godini, ta modna niša će se sve više širiti i bivati sve bogatija, a ovo je odlična prilika za mnoge manje brendove i dizajnere da pokažu svoj potencijal i talenat. Ne samo da ćemo najzad moći da vidimo kako se moda shvata na, na primer, afričkom kontinentu, već ćemo i svoj stil sasvim sigurno moći da unapredimo novousvojenim modnim lekcijama. Od Lagosa do Kijeva, od Sidneja do Tbilisija – sada svako može da da svoj doprinos svetskoj modnoj sceni!

Adut Akech

Business of Fashion je proglasio Adut Akech jednom od najpopularnijih zvezda u usponu koje za kratko vreme osvajaju modnu scenu i 100% je u pravu. Ova lepotica iz Južnog Sudana je već učestvovala na revijama nekih od najpoznatijih brendova kao što su Chanel, Dior, Versace, Prada, krasila je naslovnice nekoliko brojeva čuvenog Voguea, a 2018. godine je proglašena i modelom godine. Ne samo da osvaja (modni) svet svojom specifičnom lepotom, već i životnom pričom koja je i više nego inspirativna (zbog rata u Južnom Sudanu je preseljena u izbeglički kamp u Keniji). Definitivno želimo da vidimo i čujemo još od Adut u 2019. godini!

Slow Fashion

Slow Fashion kao termin možda ne zvuči tako dobro kao što zapravo jeste – sve deluje nekako tromo i traljavo. A u stvari, “spora moda” je koncept koji će u narednom periodu sve više i više biti na ceni. Ovo podrazumeva da će unikatni i handmade komadi najzad preuzeti vođstvo u odnosu na uniformisanost i modne trendove koje svi konzumiraju sada i odmah i da ćemo radije sačekati nekoliko nedelja da dobijemo te čizmice koje su rađene baš za nas, sporo, postepeno, kvalitetno i savesno, nego se zadovoljiti proizvodom koji nam je odmah dostupan i koji uz to baš i nije eco-friendly (još jedna bitna stavka kada je reč o savremenoj modi). Maison Cléo ili Olivia Rose The Label samo su neki od Instagram brendova poznatih po svojim ručno rađenim komadima koje prosto želiš u svom ormaru!

#hairfies umesto #shoefies

Iako su čarape popularne kao nikada pre, što smo već shvatili, fotkanje preslatkih cipelica u koje si se zaljubila i odmah morala da ih kupiš pašće u zaborav – sada je fora fotkati frizuru, ali ne bilo kakvu, već obogaćenu upečatljivim aksesoarima. Ekstravagancija po pitanju ukrašavanja kose je novi #must i u ovom smislu živimo pravilo “more is more”! Zato, u 2019. zaboravi na klasičan nakit – svoju odevnu kombinaciju upotpuni šnalama i ukrasima za kosu koji će biti dovoljni da ukradeš svu pažnju za sebe!

Paco Rabanne

Brend koji je, totalno neočekivano, doživeo veliki povratak i sasvim je sigurno da će njegove kreacije biti svuda u 2019. godini! Svi hvale prolećnu kolekciju, a ovo nije nimalo slučajno – od metalik diskova pa sve do lepršavih haljina sa printom, mnogo je #musthave komada koje svi zaljubljenici u modu žele da poseduju po svaku cenu.

Comments