Ovoga puta ćemo se fokusirati isključivo na “spajanje nespojivog” u svakodnevnom odevanju. Modna poigravanja mogu biti vrlo zabavna i osvežavajuća. U dvadesetprvom veku već je, manje-više, sve viđeno. Spajanja nespojivog su jedan od odličnih načina da se stvori nova i sveža estetika. Dakle, u pitanju je smelo spajanje i kombinovanje boja; kombinovanje naizgled nespojivih dezena po principu: šareno i šareno, ali i spajanje odevnih predmeta koji pripadaju različitim stilovima, kao što je spajanje svilene večernje haljine sa teksas jaknom ukrašenom bedževima.

175 Modne lekcije Miljane Nešković: Spajanje nespojivog

Keri Bredšo iz kultne serije "Seks i grad" je postala modna ikona upravo zbog toga što je svim tim, vrlo često naizgled sumanutim kombinacijama Patriše Fild udahnula svoju ženstvenost i svoji životnu priču

Spajanje nespojivog ne znači kršenje svih stilskih pravila, samo radi kršenja. Naprotiv, vi svojom kreativnošću smišljate jedan novi stil. Baš zato, jako bitan momenat u ovom modnom poigravanju je celina, koja treba da ima poentu. Svaki detalj treba da ima razlog zbog koga je postavljen tu gde jeste, iako narušavate stara modna pravila. Na primer, česta je greška obuvanje teške zimske obuće na bosu nogu i sa laganim haljinama ili uzimanje neodgovarajuće tašne samo zato što je u željenoj boji.

246 Modne lekcije Miljane Nešković: Spajanje nespojivog

Dva srodna i pomalo "hvala ti bako na stolnjaku" zelena dezena dobila su svoju modnu dimenziju zahvaljujući modernim krojevima haljine i mantila, ali i upadljivo grubom kaišu sa bodljama, koji je celu kombinaciju stilski smestio u centar Njujorka

Pri stilizovanju, uvek je veoma bitno voditi računa o vizuelnoj harmoniji. To znači da, čak i kada povezujemo suštinski suprotne elemente u jednu modnu kombinaciju, treba da obezbedimo nešto što će ih i povezivati. Tako na prmer, ako se opredelite za dva šarena materijala koja su suprotstavljena u dezenu, neka oni budu sličnog ili istog tkanja. Ako kombinujete sportske i elegantne elemente, potrudite se da se oni uklapaju po boji i da im se forme nadovezuju. Silueta je još jedna stvar na koju ne smete zaboraviti. Dezeni mogu vizuelno dosta da izmene figuru, kao i neobične forme. Šta god da radite, ne zaboravite da krajnji rezultat treba da izgleda dobro, nikako da naruši proporcije vašeg tela. Narušavanje pravila treba da omogući veću slobodu u korišćenju odeće radi postizanja željenog izgleda. Modni eksperiment koji narušava lep izgled je neuspešan. Kao kada pravite kolaž: savršeno uklopljen haos je ono čemu se u ovom slučaju teži.

340 Modne lekcije Miljane Nešković: Spajanje nespojivog

Keri u Parizu: U ovom slučaju pruge različite debljine savršeno prate vitku figuru popularne heroine

Modni eksperiment bi trebalo da bude stvarno atraktivan. Kada krenete sa modnim izmotavanjima, budite smeli do kraja. Tu se malo igrajte stiliste, a stilizacija mora da bude kompletna, da bi bila dobra. Samim tim, treba da znate koji efekat želite da postignete, tačnije, koju to malu modnu priču želite da ponesete na sebi. U tom pravcu onda idete i kada se odlučujete za modne detalje, šminku i frizuru.

429 Modne lekcije Miljane Nešković: Spajanje nespojivog

Mlada Keri: svaki od ovih komada pojedinačno izgledao bi prilično jeftino ukombinovan sa jednostavnim komadima u sličnom stilu. Međutim, ovako stilizovana, mlada Keri izgleda baš onako kako se od nje očekuje

Modna poigravanja mogu da budu stvarno fenomenalna, ali i katastrofalna. Čak savršeno uklopljena kombinacija može odavati loš utisak, ukoliko se nesigurno iznese. Smela kombinacija sa ličnim pečatom je svojevrsna stilska kreacija, koja može biti potpuna tek kada osoba koja nosi ove smelo iskombinovane stvari u njih udahne svoju energiju.

521 Modne lekcije Miljane Nešković: Spajanje nespojivog

Dva suprotna dezena stilski su povezana sivom osnovom na oba materijala, ali i žućkastim paspulima na rukavima


Miljana Nešković piše analizu i kritiku autorskih kolekcija domaćih modnih kreatora. U kritici se trudi da ne bude neopravdano oštra, ali nije ni blaga. Pored toga, modom se bavi kao novinar, predavač i menadžer za odnose s javnošću modne kućeDesignedBy. Pomodarsko ponašanje, kao masovna pojava, je nekad vrlo zabavlja, a nekad zamara.

Comments