Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kravata je važan dodatak muškom odelu. Muškarac ne mora da ima veliki broj kravata u svom garderoberu, kako bi uvek bio fino stilizovan. Dovoljno je imati nekoliko kravata, koje se dobro nadovezuju na ostatak odeće. Kao i uvek, postoje modni trikovi koji će vam sigurno pomoći, ukoliko ste imali dileme na ovu temu.

get the look Navy Modne lekcije Miljane Nešković: Šta svaki muškarac treba da zna o kravatama?

Kravata je modni detalj koji može odlično da "začini" muško odelo i pruži muškarcu pečat ličnog stila

Kravata se uklapa uz ostalu garderobu po vrsti materijala, dezenu i boji. Kada kombinujete, uvek idite “od većeg ka manjem”. Prvo odaberite odelo, zatim košulju, pa nakon toga kravatu. Ako se odlučujete za jednobojnu varijantu, najsigurnije rešenje podrazumeva kravatu i košulju u različitim nijansama iste boje. Dezene možete uspešno kombinovati, ali pridržavajte se nekih pravila. Pre svega, elementi dezena ne smeju biti suviše slični, ali ni suviše različiti, kako ne bi pravili vizuelnu pometnju.

225 Modne lekcije Miljane Nešković: Šta svaki muškarac treba da zna o kravatama?

Uspešno kombinovanje dezena kravate i košulje

Tako na primer, kombinovanje pruga sa prugama može biti vrlo zanimljivo, ukoliko postoji razlika barem u širini pruga. Ako su pruge na košulji iste širine kao one na kravati, u najmanju ruku izgledaćete kao neki čudan hologram. Niko ne želi da izgleda kao čudan hologram. Isto tako, pravilo je da se uvek manje upadljiv ili sitniji dezen primenjuje na košulji, a jači i veći na kravati.

226 Modne lekcije Miljane Nešković: Šta svaki muškarac treba da zna o kravatama?

Ako kombinujete previše slične dezene, rizikujete da ljude u vašem okruženju nakon nekog vremena zabole oči

Možda če zvučati čudno, ali nisu najveće modne greške u vezi sa pogrešnim kombinovanjem boja i dezena. Kako muškarci, tako i žene, mnogo će se češće ogrešiti o dobar ukus nesrećnim kombinovanjem materijala (ili preciznije vrsta tkanja). U našem slučaju, kravata bi trebalo da uslovljava tkanje sakoa ili košulje. Ovo pravilo se može posmatrati i iz suprotnog ugla: da sako ili košulja uslovljavaju tkanje kravate. Kravata od ripsa pristajala bi sakou od kepera, budući da oboje imaju malo čvršće, ali fino tkanje. Vunena kravata sigurno ide na prsluk od tvida, ali tu treba obratiti pažnju na vuneno tkanje sa izraženom teksturom. Takođe, materijal kravate mora odgovarati prilici. Svilena kravata satenskog tkanja svakako je prikladnija za večernju odeću, nego za dan i kancelariju.

image1xxl Modne lekcije Miljane Nešković: Šta svaki muškarac treba da zna o kravatama?

U poslednje vreme izdvojile su se tanke crne kravate kao omiljeni detalj mlađih muškaraca koji teže nešto modernijem izgledu

Sa perfektno vezanim čvorom, koji idealno leži na okovratniku sigurno ćete odavati dobar utisak. Širina kravate se određuje prema širini revera na sakou. Imajte u vidu da svaka kravata ima svoj oblik i tome primeran čvor. I, na kraju, čuvajte svoje kravate, kako bi uvek izgledale kao nove. Pre nego što je odložite u garderober, razvežite čvor i nikad nemojte nositi istu kravatu dva dana uzastopno. Ostavite je da povrati svoj prvobitni oblik.


Miljana Nešković piše analizu i kritiku autorskih kolekcija domaćih modnih kreatora. U kritici se trudi da ne bude neopravdano oštra, ali nije ni blaga. Pored toga, modom se bavi kao novinar, predavač i menadžer za odnose s javnošću modne kuće DesignedBy. Pomodarsko ponašanje, kao masovna pojava, je nekad vrlo zabavlja, a nekad zamara.

Editors choice