Betsi Džonson (Betsey Johnson) je od samog početka svoje modne karijere prepoznatljiva i upečatljiva. Danas u svetu postoji preko 65 radnji u kojima se prodaje garderoba i aksesoari ove kreatorke, kao i torbe, obuća, veš, parfemi, čarape. Revije kojima izlaže svoje kolekcije i kreacije su prepune iznenađenja i nikada ne možete naslutiti šta vas na njima očekuje. Jednom prilikom su svi zaposleni u njenoj kompaniji nosili nove kreacije, a zajedničke su im bile plave perike. Dok su drugi put kreacije samouvereno prošetale Plejbojeve zečice. Na kraju revije, prisutne pozdravi izvodeći zvezdu umesto naklona. Pored brojnih nagrada, ova žena izdvaja kao omiljenu svoju zvezdu na Modnoj stazi slavnih. Preživela je i tešku bolest raka dojke vodeći se svojim pozitivnim duhom dok je pod terapijom naporno radila bojeći se da prestane. I od tada aktivno učestvuje u kampanjama u kojima se bori protiv ove opake bolesti.

Njen modni svet čine roze boja kao dominanta, čak joj je i celi stan okrečen u roze boju, animal print, srca, ruže, stripovima inspirisane ilustracije i pop-artom. A kreatorka sama dizajnira i ambalažu svojih proizvoda vodeći računa o najsitnijim detaljima.

Još kao devojčica pokazivala je veliko zanimanje i talenat za crtanje i ilustrovanje, a volela je i da pleše pa je zajedno sa majkom osmišljavala svoje kostime. Prve kreacije sašila je svojim lutkama. U njenom stvaralaštvu oseća se i duh sestrinstva i navijačica, jer je i sama kreatorka bila navijačica tokom svojih studija na Institutu Pat.

Na modnoj sceni se pojavila 1964. godine kada je primljena kao gostujući modni urednik jednog modnog magazina. A sa 23 godine postala je glavni dizajner jednog od najpopularnijih butika na Menhetnu gde se prodavala garderoba trendy mladih dizajnera. Nakon što je čitavu deceniju uspešno dizajnirala za druge i klesala svoj danas prepoznatljivi stil, 1987. godine je donela odluku da se osamostali. Brend pod njenim imenom dao joj je mogućnost da se razmahne i pokaže sve svoje mogućnosti, kao njen lični poligon za igru. A ona stvara garderobu i modele za smele žene i dame koje ne dele mišljenje većine. Njene kracije vole muzičke zvezde, pa čak i jedan muškarac – pevač Prins (Prince).

Veoma smela i upečatljiva žena koja svojom pojavom i kreacijama ulepšava svetsku modnu scenu.

slika 175 Modni CV: Betsey Johnson

Kreatorka je velika ljubiteljka pink boje

slika 247 Modni CV: Betsey Johnson

Na svojim revijama publici uvek priredi spektakl, a umesto običnog naklona često izvodi zvezdu

slika 333 Modni CV: Betsey Johnson

Avanturistički i mladalački duh ove modne kreatorke su ono što pleni i osvaja, kao i njene neobične kreacije jarkih boja

slika 426 Modni CV: Betsey Johnson

Jedna od njenih kreacija na pisti

Izvori fotografija: vibevixen.com, digboston.com, luxpresso.com, images.smh.com.au


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i u dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments