Kristijan Dior (Christian Dior) se slobodno može smatrati jednim od najznačajnijih kreatora XX veka. Odrastao je u bogatoj porodici u Granvilu kao drugo od petoro dece. Detinjstvo je proveo u Granvilu, a zatim se njegova porodica preselila u Pariz. Crtanje ga je oduvek interesovalo, tako da je ponekad dane provodio crtajući u svojoj sobi. Neostvareni san mu je bio da postane arhitekta, ali se njegova porodica tome protivila tako da je završio političke nauke. Shvatajući na kraju nezainteresovanost svog sina za politiku otac je investirao u njegovu galeriju na čijim zidovima su visila dela Pabla Pikasa (Pablo Picasso) i drugih umetnika, pa je uskoro postala centar okupljanja avangarde tadašnjeg vremena. Međutim, porodična tragedija i finansijski problemi su očevu firmu doveli do bankrota, pa je Krsitijan bio prinuđen da zatvori galeriju i izdržava se crtanjem. Crtao je skice modnim kreatorima sve dok ga Rober Pike (Rober Pike) nije uzeo za asistenta.

Za vreme Drugog svetskog rata pa do njegove kapitulacije je bio oficir francuske vojske. Nakon rata je dobio poziv da pritekne u pomoć Marselu Busaku (Marcel Busack), kralju pamuka, i pomogne mu da oživi  modnu kuću (Philippe et Gaston)  u njegovom vlasništvu.

Izložio je svoju modnu viziju Busaku i tako je nastala modna kuća Dior. A za njen zvanični rođendan se smatra 12.februar 1947. godine kada je prikazana prva kolekcija. U periodu ratne i posleratne oskudice kada su luksuzom smatrani okovratnici i manžetne Kristijan je svoju kolekciju stvorio od luksuznih tkanina naglašavajući struk i otkrivajući ramena. A kolekciju je pratio i novi parfem.

Tokom cele svoje karijere vodio se sa dva pravila koja je sam uspostavio, a to su da kreator prati i nadgleda ceo proces proizvodnje i da svoje kolekcije prikazuje ekskluzivno samo privilegovanima. Takođe je on uspostavio i prvi koncept butika koji se održao i  danas. Umesto da otvori salon bogato uređen u nekoj palati, on je odabrao lepu kuću sakrivenu vrtom u luksuznoj stambenoj četvrti uredivši je uzdržano, a ističući sitne, skirvene detalje poput kutija za šešire i vešalica i izlažući svoje crteže.  Dior je u vrhu modnog sveta poživeo svega desetak godina i tokom odmora u Italji 24. oktobra 1057. godine je doživeo infarkt i umro. Stekao je svetsku slavu i Parizu vratio sjaj modne prestonice. A njegov brend živi uspešno i danas skoro pola veka nakon njegove smrti.

slika 176 Modni CV: Christian Dior

Brend Dior poznat je po svojim kolekcijama visoke mode, ali i parfemima i ostalim ženskim aksesoarima

slika 248 Modni CV: Christian Dior

Vintidž balska haljina Dior

slika 335 Modni CV: Christian Dior

Reklamna kampanja brenda Dior

slika 428 Modni CV: Christian Dior

Revija visoke mode

Izvori fotografija: blogspot.com, millionlooks.com, frillr.com


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments