Emanuel Ungaro (Emanuel Ungaro) je često nazivan dizajnerom koji voli žene. A i žene su volele i obožavale njegove kreacije. Među brojnim poklonicima njegovih kreacija bile su i Katrin Denev (Katrin Denev) i Džeki Kenedi (Jacky Kennedy). Svojim kreacijama trudio se da zapanji modni svet i osvoji samosvesne žene koje su volele upečatljivu i atraktivnu garderobu, ali ne i vulgarnu. Minimalizam, u bilo kom obliku, za njega je predstavljao džinovski teret i intelektualni fašizam iza koga su se krili ljudi koji ne razumeju boje ili ih se plaše. Započeo je eru kolorita i smelih kombinacija.

Odrastao je u brojnoj porodici sa petoro braće i sestara i veoma rano je nasledio očev krojački zanat i usavršio ga u porodični biznis u Eks-Ans-Provansu u Francuskoj. Sa svojih dvadeset godina se preselio u Pariz kao mladi dizajner početnik. A nedugo posle svog dolaska u magični Pariz postao je asistent Kristobala Balensijage (Cristobal Balenciaga). Rad u Balensijagovom ateljeu je bio veoma inspirativan i jedna od važnih životnih lekcija iz modnog stvaralaštva, jer je stekao znanja o linijama, bojama i drapiranju. Svoju najveću snagu i elan otrkio je u modnoj kući Kurež (Courreges). Zanimljiva činjenica je da ovaj kreator nikada nije pravio skice jer je smatrao da mu ubijaju kreativnost.

Godine 1965. je otvorio i svoju modnu kuću, a prvu kolekciju  stvorio je gotovo čudom sa ograničenim sredstvima od 40 metara tkanine sa četiri šnajderke. A svojim kolekcijama je stekao internacionalnu reputaciju. Postepeno je razvijao meku liniju, a krajem sedamdesetih godina počeo je da se poigrava tkaninama i dezenima u čemu će postati vrhunski majstor, što će postati i njegov zaštitni znak. Dva puta je za svoje kreacije dobio najveća modna priznanja Francuske (Golden Thimble Award), a danas se njegove kreacije mogu videti izložene u Muzeju mode u Francuskoj i Metropoliten muzeju u Americi. Zanimljivo je da je svoje najlepše kreacije stvorio slušajuči Vagnera, Stravisnkog, Mocarta i Betovana uz čašu dobrog vina.

Pokrenuo je i proizvodnju parfema, a modnim kolekcijama dodao je i muške linije, zatim je počeo i proizvodnju torbi i cipela, stvari za kupatila, plažu i načari za sunce.

Zašavši u osmu deceniju života lagano se povukao iz svoje imperije koja je sa novim vlasnikom nastavila da živi zadržavajući karakteristike koje su je i učinile veoma poznatom linijom. Iako se povukao iz modnog sveta njegov uticaj na modu i dalje traje.

 Modni CV: Emanuel Ungaro

Brend Ungaro napravio je i uspešnu saradnju sa brendom Avon za koji je kreirao parfem

slika 246 Modni CV: Emanuel Ungaro

Jedna od veoma uspešnih kolekcija brenda Ungaro je i kolekcija za kupatilo koja sadrži bade mantile, peškire i ostale asesoare

slika324 Modni CV: Emanuel Ungaro

Jarke boje i ženstveni krojevi su žaštitni znaci brenda Ungaro

slika 425 Modni CV: Emanuel Ungaro

Kreator je voleo boje i forsirao ih je u svojim kolekcijama, a minimalizam je doživljavao kao intelektualni teret ili strah od boja

Izvori fotografija: blogspot.com, cdn1.amara.co.uk, punmiris.com, toffsworld.com


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i u dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

 

Comments