Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Čuveni nemački modni dizajner, umetnik i fotograf Karl Lagerfeld (Karl Otto Lagerfeldt) stalno se nalazi u žiži javnosti, jer ne prestaje da nas zapanjuje svojim intrigantnim izjavama i fenomenalnim kreacijama. A ukoliko niste znali, ovaj kreator se panično plaši dosade tako da dizajnira i do dvadeset kolekcija godišnje.

slika 122 Modni CV: Karl Lagerfeld

Čuveni dizajner veliki je obožavalac marketinga i reklame

Jedna od njegovih čuvenih izjava je “Moda nije moralna ni nemoralna, ali je izmišljena zbog podizanja morala”, kojom nam je svima stavio do znanja da je moda najvažnija sporedna stvar na svetu. On je veliki umetnik konstantno zaljubljen u visoku modu, a teško da mu iko može parirati. Za komade odeće koji mu se dopadaju spreman je da uradi sve. O svom životu govori veoma malo tako da je on obavijen velom tajne i misterije. Najzanimljivija je priča o godini rođenja, jer upućeni tvrde da je rođen u Hamburgu 1933. godine, dok sam dizajner to poriče. Ipak, veliki je obožavalac publiciteta i verovatno bi se bavio marketingom da ga moda nije totalno opčinila.

slika 26 Modni CV: Karl Lagerfeld

Njegova kolekcija za ulični brend H&M

Sebičnost ističe kao svoju glavnu osobinu kojom čuva drage ljude i svet od samoga sebe. Odrastao je sa starijom sestrom Martom Kristel (Marta Kristel) i polusestrom sa očeve strane. Veoma neguje prijateljstva i ima veliki broj prijatelja, o njegovom ljubavnom životu se ne zna ništa, a porodične odnose kategorički odbija braneći se da ga to ne zanima. Roditeljstvo ga takođe ne zanima, a decu ne podnosi. Njegove izjave treba uzeti sa dozom rezerve i veliku pažnju usmeriti na njegove radove, jer je on radoholik koji ponosno tvrdi da je zaljubljen isključivo u svoj posao.

slika 36 Modni CV: Karl Lagerfeld

Karl u ulozi fotografa, još jedan od njegovih hobija

Sve filtirira kroz prizmu biznisa i reklame tako da je iz svog imena uklonio slovo T da bi zvučao komercijalnije. Hamburg kao grad u kome je odrastao predstavljao je samo odskočnu dasku za njega, a sledeća trajna stanica bio je grad Pariz.

U Parizu je studirao istoriju kostima oduševljeno crtajući sve one iz perioda XVIII veka. Prvu nagradu osvojio je za dizajn kaputa od vune na konkursu Međunarodnog sekretarijata, dok je nagrada za najbolju haljinu koju je Karl veoma želeo pripala Iv Sen Lorenu (Yves Saint Laurent).

slika 46 Modni CV: Karl Lagerfeld

Na čelu čuvene modne kuće Chanel, snimljeno na jednoj od revija

Zapao je za oko čuvenom Pjeru Balmenu (Pierre Balmain) i ubrzo počinje da radi kao njegov asistent. Nedugo posle toga svojoj modnoj biografiji dodaje i kreiranje po dve kolekcije godišnje za brend Jean Patou kao umetnički direktor. Nakon saradnje sa ovom modnom kućom narednih dvadesetak godina radio je kao slobodni umetnik u Francuskoj, Italiji i Engleskoj. Karl ostvaruje zamisao o pojednostavljenoj visokoj modi sredinom šezdesetih godina i svoj talenat stavlja u službu ranih modnih kuća. Ključna godina za njegov uspeh je 1962. kada ulazi u Fendi kompaniju što će mu znatno promeniti život. U tom opusu nalaze se njegovi dizajni skupocenih krzana, zatim haljina i torbi. Sledeća stanica na njegovom uspehu je brend Chloé, a tada prvi put kreira i sopstvenu mirisnu notu. Taj period obeležile su lepršava garderoba, mini i maksi haljine sa korpama za grudi.

slika 5 lagerfield Modni CV: Karl Lagerfeld

Vlasnik je knjižare u Parizu, a šuškalo se o njegovoj želji da lansira parfem koji će mirisati na knjige

Tokom osamdesetih godina pod svojim imenom osniva i modnu kuću. A za rad je dobio najveće priznanje modne industrije – Zlatni naprstak. Svoje mesto našao je u modnoj kući Chanel uspešno oživljavajući zaostavštinu legendarne Koko (Coco Chanel) dajući kolekcijama i svoj lični pečat.

slika 64 Modni CV: Karl Lagerfeld

Njegov dizajn našao se i na ambalaži popularnog pića


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice