Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

Manolo Blanik (Manolo Blahnik) jedan je od dizajnera koji je od cipela napravio umjetnost. Pri stvaranju novih modela ne vodi se uvijek kriterijem funkcionalnosti. U prilog tome ide podatak kako je jedan par njegovih visokih cipela bio povučen iz prodaje. Cipele su imale potpeticu koja je izgledala poput medicinske igle bile su u mogućnosti razderati tepih, uništiti nečiji parket ili proći kroz tkivo ljudskog mesa.

Manolo Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

Umjetnik na djelu

On smatra da objašnjenje njegova uspjeha leži u činjenici da nikad ne slijedi trendove, a nije na odmet ni to što je jedini dizajner koji sudjeluje u svim fazama izrade cipele. Njegovoj popularnosti doprinijeli su: kreacija Lejdi Di (Lady Di) modela cipela, suradnja sa Ajsak Mizrahijem (Isaac Mizrahi), pojavljivanje Manolica u animiranoj seriji “Simpsoni” (The Simpsons). Posebnu čast odao mu je “Vogue” listom četiri ključna klasična komada ženske mode na kojoj su se našli sako Chanel, torba Hermès Kelly, jaketa Armani, te štikle Manolo Blahnik.

manolice1 Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

U manolicama ćete biti primijećeni

Lista dizajnera za koje je kreirao cipele poprilično je duga, a među njima su se našli Kelvin Klajn (Calvin Klein), Karolina Herera (Carolina Herrera), Oskar de la Renta (Oscar de la Renta), Džon Galijano (John Galiano). Uz brojne nagrade struke koje je primio tijekom osamdesetih i devedesetih godina, posebno mjesto zauzima 1998. godina i trenutak kada je serija “Seks i grad” (Sex and the City) debitirala na televizijskim ekranima. Keri je sa cijelim svijetom podijelila svoju ovisnost o manolicama, a svijet je po uzoru na nju potpuno poludio za njima i njihovim tvorcem.

keri Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

U ovom modelu je Keri rekla "Da" Zverki

Kristijana Lubutena (Christian Louboutin) krasi nadimak dizajnera najseksi štikli na svijetu. Njegove cipele potpuno dominiraju crvenim tepisima zadnjih par godina. Nije ni čudo kad se Lubuten trudi da svaki njegov model bude upečatljiv i poseban. Sklon je teatralnosti, dijelom zbog francuskog podrijetla, a dijelom zbog fascinacije zabavljačicama i plesačicama još od djetinjstva.

Christian Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

Lubuten s jednim od najpopularnijih modela

Zanat je brusio surađujući s poznatim francuskim kućama poput Channela i Yves Saint Laurenta, a najviše je naučio asistirajući poznatom dizajneru cipela Rodžeru Vivieru (Roger Vivier).

Godina koja je najviše utjecala na njegov uspjeh, a što će se pokazati tek kasnije, bila je 1992. Te je godine smišljajući nove modele cipele zaključio da im nešto nedostaje i odlučio im obojati potplate crvenim lakom koji je posudio od svoje asistentice.

labutinke Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

Žene se u lubutenkama osjećaju moćno

Uz njegovo ime vežu se dvije zanimljive suradnje. Prva je “Christian Louboutin for Yves Saint Laurent Haute Couture, 1962-2002” što je premijerna suradnja spomenute francuske modne kuće s nekim drugim brandom. Druga je suradnja Lubutena i filmskog redatelja Dejvida Linča (David Lynch) na izložbi dizajnerovih cipela koje je Linč osobno fotografirao. Njegove cipele su i opjevane – Dženifer Lopez (Jennifer Lopez) prije par godina izbacila je singl pod nazivom “Louboutins”.

Prošle godine Lubuten je izgubio sudski spor u kojem je tužio modnu kuću Yves Saint Laurent zbog cipela s crvenim potplatima koje su bile dio nove kolekcije. Sud je presudio kako dizajner ne može imati monopol nad korištenjem crvene boje, ali gledajući brojke čini se kako to neće bitnije utjecati na njegovu popularnost.

Njegov uspjeh preveden u brojke izgledao bi otprilike ovako – 42 trgovine diljem svijeta, 600,000 pari cipela prodanih svake godine. Teatralnost njegovih cipela potvrđuje činjenica da ih se često može vidjeti na Lejdi Gagi (Lady Gaga), Diti fon Tiz (Dita Von Teese) i Dafni Ginis (Daphne Guinness).

blake Modni dvoboj: Manolo Blahnik vs. Christian Louboutin

Blejk Lajvli voli sve Lubutenove štikle, pa i model lavljih šapa

Oba dizajnera neosporno su upisali svoja imena u povijest ženske mode. Blaga razlika krije se u njihovom pristupu radu. Lubuten se bolje snašao u pop kulturi i masovnoj proizvodnji, dok je Blanik prvenstveno vjeran umjetničkom aspektu proizvodnje cipela koje tretira kao vlastita remek-djela, pa u skladu s tim nerijetko i limitira broj primjeraka pojedine kolekcije. Poveznica njihova rada, ali i uspjeha je seks, odnosno seksipil utkan u cipele koje dizajniraju. Možda je najbolje zaključiti Lubutenovim zaključkom: “Cipele mogu ponuditi puno više od samog hoda”.


Dina Zupčić voli crnu boju više od bijele, pisanu riječ više od izgovorene. Grozi se zime i hladnoće, obožava ljeto i sunce. Za sreću joj je potrebna čokolada i dragi ljudi, a slobodno vrijeme najradije provodi u vremenski neograničenom ispijanju kave i vođenju bloga leeloo’s store.

Editors choice