Na jednom tasu vage imate negativne poene koje ste upisali partneru, sopstveno osećanje nezadovoljstva, neispunjenih očekivanja, manjak pažnje, seksa, prisustva. Na drugom je prevara. Verovatno i neka sasvim konkretna osoba koja vas privlači ili makar interesuje.

Ah, na prvom tasu je i vreme koje ste provele sa partnerom. A na drugom izazov nepoznatog. Ali ako je došlo dotle da razmišljate da li da ga prevarite, to samo znači da zapravo tražite razloge da to učinite. Pokušavate da nađete opravdanje za to što ste već namerile.

Hoćete da uskočite u krevet sa nekim novim, ali da nekako ispadne da niste prevarant, kako biste umanjile rizik. Jer, možda vam bude bezveze. Zadovoljite radoznalost, zaključite da vam je bolje sa vašim partnerom i vratite mu se bez mnogo griže savesti. Samo ste probale. Bile ste nezadovoljne. Zapostavljao vas je.

Dakle, da li ste stvarno u dilemi i ne znate kako da donesete odluku, ili samo skupljate hrabrost za avanturistički korak koji želite da napravite, ali se plašite? Ne verujem da već niste sami sebi rekle – nemoj. Suviše rizikuješ, ne želiš da povrediš svog partnera i kako bi meni bilo da on to uradi, znači, bolje ne.

Poštenije je sabrati i oduzeti pre nego što se upišete u prevarante i lažove i možda shvatiti da verovatno ne propuštate bogznašta, ako ostanete verne. A ako se osećate toliko skučeno i frustrirano, bolje je da raskinete i vidite kako će vam biti samoj i da li je zaista avantura ono što ste htele, ili vreme da se saberete i otkrijete šta stvarno hoćete.

Motivi na vagi Da li da ga prevarim Motivi na vagi: Da li da ga prevarim?

I verovatno ste razmišljale o tome da li bi partner isto tako postupio na vašem mestu. I pitate se da li je možda već bio u iskušenju i da li je odoleo i šta ako nije? Da li se onda uzalud dvoumite i kidate, umesto da samo isterate ćef i nastavite kao da ništa nije bilo?

Ali posle prevare se ne može nastaviti kao da ništa nije bilo. Ne radi se o tome što on ne zna šta se dogodilo. Znate vi.

Koliko ste hladnokrvne i sposobne da stvarno zaboravite tu avanturu, da je ne izvučete i tresnete ga njome u nekoj svađi, da ne priznate u nekom emotivnom trenutku, kako biste olakšale savest? Ili još teže, da vodite dvostruki život i kontinuirano varate partnera? Neke žene to mogu. Neke jednostavno ne mogu, jer ozbiljno shvataju pripadnost i vernost i spremnije su da prekinu vezu, ili da se razvedu, nego da se kriju i lažu.

Ima i onih koje prevare partnera samo zato što hoće da vide kako je sa drugim muškarcem. Jer nemaju to iskustvo. Zadovolje radoznalost, uporede doživljaj i mirno nastave život verne i posvećene partnerke. Ali one nisu ni tražile opravdanje. Tačno znaju šta su i zašto uradile.

Svaka žena se u nekom trenutku nađe pred iskušenjem. I tada ne treba da razmišlja o tome šta bi uradio svaki muškarac koji se nađe pred iskušenjem. Jer i neki od njih prosto sebi kažu – nemoj.

I poslušaju svoj savet.

Aleksina Đorđević 
Comments