Sredinom osamnaestog veka Džošua (Joshua Collins) i Naomi Kolins (Naomi), sa malim sinom Barnabasom (Barnabas), uputili su se iz Liverpula ka novom svetu, novom životu, novim snovima. Međutim, ni okean nije bio dovoljan da ih rastavi od tajanstvenog prokletstva koje proganja njihovu porodicu. Prošle su dve decenije, a mladi Barnabas je počeo da upravlja velikim imanjem Kolinvud koji je podigla njegova porodica po dolasku u Ameriku. Mladić je bez ikakvih problema uživao u svom bogatstvu, sve dok jednog dana nije slomio srce služavki Anželik Brušar (Angelique Bouchard). Kako se ispostavlja, ona je zapravo veštica koja će dati sve od sebe da uništi život bivšem ljubavniku. Ne samo što ga je pretvorila u vampira, ubila njegovu dragu, a potom ga zatvorila u sanduk da u njemu večno pati, nego je odlučila i da uništi sve njegove potomke. Ono na šta nije računala, jeste da će se Barnabas osloboditi dva veka kasnije i odlučiti da uzme osvetu u svoje ruke.

Od trenutka kada je osvanuo trejler na internetu, a potom i na velikim platnima, nervozno smo iščekivali najnovije ostvarenje Tima Bartona (Tim Burton). Pre no što se osvrnemo na rezultat, valjalo bi da pojasnimo o čemu se radi ovde. U pitanju je filmska adaptacija gotske sapunice s kraja šezdesetih godina prethodnog veka. Za divno čudo, iako veliki fan, Barton nije bio taj koji je došao na ideju da snimi ovaj film. Džoni Dep (Johnny Depp) je taj kome dugujemo zahvalnost. Naime, njih dvojica su još pre nesrećne “Sumrak sage” (Twilight) želeli da snime film o nesvetlucajućim vampirima. Dep je kao klinac trčao kući ne bi li stigao da odgleda još neku od mnogobrojnih avantura vampira Barnabasa.

1PrvaSlika3 Mračne senke

Nije preporučljivo slamati srce ženi, naročito ne kada dotična poseduje moć da vas zatvori u kovčeg na neodređeno

Ispostavilo se da njih dvojica nisu jedini zagriženi fanovi istoimene sapunice. Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer) je jednog jutra tugaljivim glasom nazvala Bartona i priupitala ga da li ozbiljno snima film po seriji “Mračne senke” (Dark Shadows). Saradnja je istog trenutka ugovorena, a Mišel se prisećala minule mladosti svakog trenutka snimanja.

Eva Grin (Eva Green) je savršena. Sjajno glumi, ali moram da priznam da je njen izgled taj koji oduzima dah. Teško je da se ne zapitate zašto nije nju odabrao, no dobro. Ne bismo li malo skratili priču, svi glumci su se sjajno snašli u svojim ulogama. Njihove avanture izvanredno prati muzika Denija Elfmena (Danny Elfman). Kostimografija i scenografija oduzimaju dah, a kako je ideja bila da se ovim filmom oda počast Denu Kurtisu (Dan Curtis), stvaraocu originalne serije, nisu želeli da se udalje o senzibiliteta sapunice te su efekti svedeni na minimum, a velika pažnja je usmerena na same karaktere aktera.

2DrugaSlika3 Mračne senke

Rezultat suzdržavanih strasti

Folklor i bajke su snažne, jer imaju mnoga značenja na svim nivoima i u svim životnim dobima svakog čoveka. Međutim, ono što razlikuje ovaj film od ostalih slične tematike, jeste da su ovde u pitanju vampiri, veštice i duhovi koji pokušavaju da vode normalan život bez obzira na okolnosti. Ipak, iako je mnogo toga u ovom filmu briljantno odrađeno, često komično, a ponekad i tužno, na kraju ćete samo reći da vam je drago što ste ga odgledali, ali ćete ga sa zadrškom preporučiti.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments