Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Rođen u Tokiju, pred kraj Drugog svetskog rata, Jodži Jamamoto (Yohji Yamamoto) imao je vrlo teško detinjstvo. Kao jedino dete u porodici, trudio se da što više pomogne majci koja je ostala udovica. Diplomirao je na pravima, ali je kasnije nastavio da studira dizajn jer je njegovoj majci bila potrebna pomoć u maloj prodavnici gde je šila haljine. Ubrzo nakon završetka studija, sedamdesetih godina, Jodži počinje da dizajnira odeću za žene. Godine 1981. je prvi put predstavio svoju prvu kolekciju na Nedelji mode u Parizu.

tumblr lsxw61EGjg1qbbjpeo1 1280 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"My role in all of this is very simple. I make clothing like armor. My clothing protects you from unwelcome eyes"

Njegove kreacije su bile sušta suprotnost uskim, veselim kreacijama sa mnogo detalja priznatih dizajnera. Njegove kolekcije čini odeća koja je slojevita, olabavljena, izgleda ozbiljno, mračno, a svaki komad odeće je podsećao na onu koja se kupuje u second-hand prodavnicama. “Simetrija – simbol savršenstva – nije dovoljno ljudska” kaže Jodži.

tumblr llzo1493EE1qbbjpeo1 1280 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"I think perfection is ugly. Somewhere in the things humans make, I want to see scars, failure, disorder, distortion"

Na pitanje zašto je počeo da dizajnira odeću, Jodži kaže da je njegov cilj da zaštiti ljudsko telo. Želeo je da zaštiti odeću od trendova koje prezire i da stvori odeću koja će zaštititi žensko telo od muških pogleda ili možda hladnog vetra. Jodžijeva vizija mode je bila da stvori mušku odeću koju će žene nositi. Za njega, zavodljiva žena je ona koja je zaokupljena radom, ona koja se ne trudi da stekne tuđu naklonost, koja je suptilna i snažna u isto vreme. Par brilijantnih pamučnih pantalona moze biti lepši od svilene haljine.

tumblr llzmqoaAiR1qbbjpeo1 1280 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"I’m not a couturier; I’m a cutter"

Jodži je poznat po korišćenju uglavnom jednostavne palete; boje kao što su crna, teget i bela su najdominantnije sa povremenim detaljima u boji; kao i po stilu koji je u isto vreme jednostavan i sofisticiran, što njegove kreacije čini vanvremenskim klasicima.

Modni urednik časopisa “InStyle”, Hal Rubenstein, rekao je za Jodžija: “Od svih japanskih dizajnera koji su uzdrmali svet mode, samo jedan – Jodži Jamamoto, ne prestaje da nas iznenađuje praktičnim kreacijama, da nas zadivljuje savršenom jednostavnošću i uvodi nas u svet tamnog romantizma koji poboljšava njegov rad, a i rad drugih dizajnera, svakom narednom sezonom.”

tumblr lm1dpsRkiu1qbbjpeo1 1280 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"Fashion sighs after trends. I want timeless elegance"

Jodži je 2003. osnovao zajednički brend pod nazivom Y-3 u saradnji ni manje ni više nego sa Addidas-om. Na ovogodišnjoj Nedelji muške mode, mnogi su bili zbunjeni zašto ovaj brend slavi desetogodišnjicu rada. Odgovor je da su se Jodži i Addidas sastali još 2001. godine i stvorili limited edition kolekciju obuće. Do ove čudne saradnje došlo je zbog Jodžijeve želje da učini sportsku odeću šik i elegantnom, a Addidas je njegova lična inspiracija koja mu obogaćuje kreativni život.

final 41 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

Jodži donosi konačnu odluku za šou za kolekciju za proleće/leto 1991. u Parizu

Najnovija Yohji Yamamoto kolekcija za proleće/leto 2012. predstavljena je na Pariskoj nedelji mode. Ova kolekcija sadrži sva obeležja tradicionalnog Jodžijevog rada: bele majice, jakne koje izgledaju nedovršeno, naborane suknje, kao i muška odela. Za ovu kolekciju Jodži je uveo dosta inovacija, ali je ostao veran svom prepoznatljivom stilu.

yohjiii Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

Detalji iz kolekcije za predstojeću sezonu proleće/leto

U oktobru 2010. godine, Jodži je objavio autobiografiju pod nazivom “Moja draga bomba” (My dear bomb). Za ovu knjigu, Jodži kaže da nije samo biografija. Ona je mešavina romana, eseja, ispovesti i laži. Inspiraciju za naziv je dobio iz detinjstva provedenog kao jedinac udovice poginulog vojnika Drugog svetskog rata. Pored toga, bomba za njega ima i višestruko značenje, u zavisnosti od trenutka može predstavljati bes, ozlojeđenost ili spokojstvo.

tumblr l6rqsx8x441qbbjpeo1 1280 Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"Red isn’t a colour, it’s a light"

Pored kreiranja odeće za žene, Jodži kreira i odeću za muškarce, a svoju prvu mušku kolekciju je predstavio 1984. godine. Na predstavljanju kolekcije za proleće/leto 2012. muški modeli su na pisti izgledali kao da nose suknje ili haljine različitih dužina, ali to nije bio slučaj. Oni zapravo nose pantalone i šorceve sa izrazito širokim nogavicama.

Sve u svemu, Jodži već tri decenije ne prestaje da inspiriše i provocira modnu scenu.

yohji men Mračni vizionar modne scene: Yohji Yamamoto

"To be modern is to tear the soul out of every thing"


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige, film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Editors choice