Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Muvanje iz 20. veka: Hoćeš da pođemo?

Muvanje iz 20. veka: Hoćeš da pođemo?

1/2

Nekada su se devojke poveravale drugaricama rečima pitao me da pođemo, izražavale su zabrinutost oko neizvesnog muvanja sa da li će da me pita da pođemo i saopštavale velike novosti – sinoć smo pošli.

Pojam polaženja, potpuno se izgubio i zamenjen je muvanjem, smuvavanjem, ušemljivanjem, varijantom, kombinacijom, vezom. Sve je to stepenovanje odnosa koji smo započeli sa nekom osobom i govori o tome da smo se sa njom nekuda zaputili, mada možda i ne stignemo daleko. Ali nećemo ni saznati dokle možemo da stignemo, ako ne pođemo.

Dakle, staromodno polaženje je bio savršeno adekvatan pojam, koji je odslikavao naša očekivanja o pravcu, tempu i napredovanju odnosa sa osobom koja nam se toliko dopala, da smo hteli da sa njom pođemo. I samo polaznici zezali su se sa značenjem polaženja, pa se, kad neko saopšti da je sa nekim pošao, često čulo tipično šaljivo pitanje a gde ćete?

20 vek Muvanje iz 20. veka: Hoćeš da pođemo?

Međutim, to je bilo veoma dobro pitanje. I dalje je veoma dobro, iako ga je 21. vek izbacio iz konteksta početka veze. Šeme. Kombinacije. Smuvavanja. Jer, na to vispreno pitanje još niko nije odgovorio. A i dalje ga svi sami sebi postavljamo, kad sa nekim pođemo. I ostajemo bez odgovora. Osim što se ponekad toliko sludimo da ne znamo da l’ smo došli il’ smo pošli.

Još je zbog nečega to polaženje bilo važno – niste mogli nikuda da pođete sa nekim, dok vas taj neko ne pita. Prilično nije dolazilo u obzir da vi pitate njega. Mada, dešavalo se. Prepričavalo se po školi, kako je ona njega pitala da pođu. I bogami, dešavalo se i da je on odbije. Žene su uvek bile dovoljno hrabre i spremne da se izlože ogovaranju kad su htele da znaju na čemu su i nisu mogle da čekaju i tripuju u neznanju.

Editors choice