Ljubavne romantične komedije, istorijske drame, trileri ili detektivske priče, svima njima zajedničko je jedno – divan grad London. Pogledajte koja smo to ostavrenja sa velikih platna, a snimana u Londonu, odabrali za vas.

“Ja u ljubav verujem” (Nothing Hill)

Ovo je britanska romantična komedija snimljena 1999. godine u režiji Rodžera Mičela (Roger Michell) sa Džulijom Roberts (Julia Roberts) i Hjuom Grantom (Hugh Grant) u glavnim ulogama.

Vilijam Taker je vlasnik knjižare na Notingu u Londonu. Jednog dana u njegovu knjižaru dolazi Ana Smit, poznata američka glumica koja snima film u Engleskoj, i kupuje knjigu. Vrlo brzo postaju prijatelji, nadajući se potajno da će to prijateljstvo prerasti u nešto više.

Slika 151 Na ulicama Londona

Film je zaradivši 363,000,000 dolara postao komercijalno najuspešniji britanski film svih vremena

“Iz pakla (From Hell)

“Iz pakla” je američki igrani film iz 2001. godine. Radnja koja se temelji na istoimenom romanu Alana Mura (Alan Moor) smeštena je u London 1888. godine i prati pokušaje policijskog inspektora Frederika Aberlinea koga glumi Džoni (Johnny Depp) da otkrije serijskog ubicu. U središtu događanja nalazi se pet siromašnih prostitutki. Jedina osoba kojoj je stalo do zaštite ovih žena koje zarađuju za život prostituisanjem u društvu koje ih prezire jeste inspektor Aberline koji će pokušati da razotkrije opasnog ubicu. Film je fascinirao Britance, a verujemo da će i ženski deo publike biti zadovoljan, gledajući šarmantnog Depa u potrazi za lošim momcima.

“Dnevnik Bridžit Džouns (Bridget Jones’s Diary)

Ponedeljak je ujutru. Bridžit Džouns, koju igra Rene Zelveger (Renée Zellweger) budi se sa glavoboljom i mamurlukom pored svog šefa, čiji lik u filmu tumači Hju Grant. Ona je prosečna žena koja se bori protiv svojih godina, težine, posla, neuspešnih veza sa muškarcima i mnogih drugih problema. Zaplet počinje kada se njen šarmantni šef sa “reputacijom” zainteresuje za nju. Usponi i padovi njihovog nesuđenog odnosa pokazaće se u isto vreme i veoma smešni, ali i dirljivi.

Slika 238 Na ulicama Londona

Priča o simpatičnoj Bridžit na ulicama Londona

“Prljave lepe stvari” (Dirty Pretty Things)

Delom triler, delom ljubavni film ostvarenje je reditelja Stivena Frirsa (Stephen Frears) iz 2001. godine. Film “Prljave lepe stvari” priča je o borbi siromašnih doseljenika koji pokušavaju da opstanu u Londonu. Ostvarenje je puno crnog humora u opisu dostojanstvenih doseljenika. Reditelj, ipak, kaže da film nije politički, već zabavan. Glume Britanac Čivetel Edžiofor (Chiwetel Ejiofor) i Francuskinja Odri Totu (Audry Tautou), koja se proslavila u filmu “Čudesna sudbina Amelije Pulen” (Amélie).

“Hari Poter” (Harry Potter)

Čudesna priča o najpoznatijem mladom čarobnjaku osvojila je srca publike širom sveta. O ovom dečaku snimljeno je osam filmova koju su zasnovani na knjigama o Hariju Poteru škotske književnice Džoan Ketlin Rouling (J. K. Rowling). Mladog čarobnjaka Harija igra Danijel Redklif (Daniel Radcliffe). Svaka knjiga opisuje jednu godinu Harijevog života na Hogvortskoj školi magije.

Slika 336 Na ulicama Londona

Novac od prodaje knjiga, kao i honorar od filmova i suvenira napravio je od Roulingove milijardera. Bogatija je i od britanske kraljice Elizabete II

“Prestiž” (The Prestige)

Istorijski film Kristofera Nolana (Christopher Nolan) iz 2006. godine. Priča prati Roberta Endžiera koga igra Hju Džekmen (Hugh Jackman) i Alfreda Bordena čiji lik tumači Kristijan Bejl (Christian Bale), mađioničare protivnike u Londonu na prelazu iz 19. u 20. vek. Opsesivni osmišljavanjem najboljeg trika upuštaju se u nemilosrdno rivalstvo s tragičnim posledicama. Intrigantan i zanimljiv film koji ćete odgledati u jednom dahu.

“Šerlok Holms” (Sherlock Holmes)

Film o najpoznatijem detektivu na svetu Šerloku Holmsu zasnovan je na romanu pisca Artura Konana Dojla (Arthur Conan Doyle). U novom prikazu iz 2009. godine, Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr) igra legendarnog detektiva Šerloka Holmsa. Džad Lo (Jude Law) glumi Votsona, Holmsovog dugogodišnjeg kolegu. Međutim, sada se oluja nadvija nad Londonom, pretnja s kakvom se Holms nikada nije susreo. Posle serije brutalnih ritualnih ubistava, Holms i Votson stižu tačno na vreme da spasu najnoviju žrtvu i razotkriju ubicu – okrutnog lorda Blekvuda.

Slika 424 Na ulicama Londona

Ovaj put detektiv se upušta u bitku uma i snage s neprijateljima koji predstavljaju pretnju za celu Englesku

“Kraljev govor” (The Kings’s Speech)

“Kraljev govor” je britanska istorijska drama iz 2010. godine u režiji Toma Hupera (Tom Hooper). Kolin Firt (Colin Firth) tumači ulogu engleskog kralja Džordža VI, koji, kako bi savladao svoje mucanje, odlazi kod Lajonela Loga, logopeda, čiji lik tumači Džefri Raš (Geoffrey Rush). Dok sarađuju, dvojica muškaraca postaju dobri prijatelji, a kada mu brat Edvard III abdicira, kojeg tumači Gaj Pirs (Guy Pearce), kralj se oslanja na Loga da mu pomogne da održi važan govor pred narodom na samom početku Drugog svetskog rata.

“Krpar, Krojač, Soldat, Špijun” (Tinker Tailor Soldier Spy)

Stari načelnik britanske obaveštajne službe, koga su svi znali pod nadimkom Kontrolor, mrtav je, a mlade snage su preuzele rukovođenje Službom. Kad se zakomplikuje situacija sa sovjetskom špijunkom koja želi da prebegne, jedino rešenje je da pozovu Džordža Smajlija, penzionisanog špijuna kojeg tumači Geri Oldman (Gary Oldman). Smeštena u Londonu, početkom sedamdesetih godina, priča prati lov na sovjetskog dvostrukog špijuna, idealna je za ljubitelje detektivskih priča.

“Hiljadu devetsto osamdeset četvrta” (Nineteen Eighty-Four)

“Hiljadu devetsto osamdeset četvrta” (ponekad navođen i kao 1984) je britanski “science fiction” film snimljen 1984. u režiji Majkla Radforda (Michaela Radforda), a čija je radnja temeljena na znamenitom istoimenom romanu Džordža Orvela (Georgea Orwella).  Radnja je smeštena u Britaniji u bliskoj budućnosti kojom vlada svemoćni totalitarni režim, a junak je Vinston Smit čiji lik tumači Džon Hart (John Hurt) službenik Ministarstva istine koji započinje vlastitu pobunu protiv poretka.

Slika 517 Na ulicama Londona

Film predstavlja najpoznatiju od svih adaptacija Orvelovog romana

Verujemo da smo odabrali za svakog ponešto. Organizujte filmsko veče i uživajte uz svoj omiljeni film, i naravno u pogledu na divan grad London.

Izvori fotografija: 8tracks.com, fanpop.com, gdefon.com, allmoviephoto.com, unpaidfilmcritic.wordpress.com, trojantopher.wordpress.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments