Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Iako mnogi misle da živimo u “muškom svetu“, iznenađujuća je činjenica da su više od 10 odsto svetskih milijardera – žene. To znači da su se ove godine u društvu najbogatijih našle 172 pripadnice ženskog pola, što je za 34 više u odnosu na prošlu godinu. Među njima su naslednice bogatih porodica, žene koje rade u industriji zabave, kao i supruge bogatih muževa koje su uključene u porodični posao.

Predstavljamo vam 10 najbogatijih žena na svetu u 2014. godini.

Kristi Volton

kristi volton Najbogatije žene u 2014. godini

Najbogatija žena na svetu poseduje bogatstvo od 36,7 milijardi dolara, koje je nasledila nakon smrti supruga 2005. godine. Njen udeo u velikom trgovinskom lancu u Americi “Wall-Mart Stores” doneo joj je veliku količinu novca, ali je ona postala najbogatija na svetu kada su njene akcije u solarnoj kompaniji “First Solar“, porasle za 47 odsto godišnje.

Lilijan Betenkurt

lilijan betenkurt Najbogatije žene u 2014. godini

Devedesetjednogodišnja Lilijen Betenkurt je prošle godine bila najbogatija žena na svetu, a ove godine je pala na drugo mesto sa 34,5 milijardi dolara. Njeno ime je poznato svima u svetu mode i kozmetike, zato što je nakon smrti oca 1957. godine postala glavni akter u francuskom kozmetičkom gigantu L’Oreal. Posle nekog vremena prodala je svoj udeo u ovoj kompaniji u zamenu za deo vlasništva u kompaniji “Nestle”.

Alis Volton

alis valton Najbogatije žene u 2014. godini

Njeno bogatstvo, koje vredi 34,3 milijarde dolara, potiče od jednog od najvećih trgovinskih lanaca u Americi, “Wal-Mart Stores”, koji je osnovao njen otac. Kristi Volton, najbogatija žena na svetu je njena snaja.  Alis Volton se nikada nije udavala i nema decu, a pored svog posla, aktivna je i u politici i doborotvornom radu.

Žaklin Badžer Mars

žaklin mars Najbogatije žene u 2014. godini

Ona je vlasnica kompanije koja pravi jednu od najpoznatijih čokolada na svetu – Mars. Kompaniju su osnovali njen otac i deda, a gospođa Mars danas od nje ima zaradu od 20 milijardi dolara.

Đina Rajnhart

djina rajnhart Najbogatije žene u 2014. godini

Sa svojih 17.7 milijardi dolara ova šezdesetogodišnjakinja je najbogatija osoba u Australiji. Svoje bogatstvo nasledila je od oca koji ga je stekao u industriji gvožđa i uglja. Poslednjih godina Đina Rajnhart je investirala u medije, pa tako poseduje 10 odsto vlasništva u 2Ten Network Holdings” i 12 odsto u “Fairfax Media”.

Suzan Klaten

suzan klaten Najbogatije žene u 2014. godini

Klaten je ćerka Džoane Kvant, koja se nalazi na desetom mestu ove liste. Pored toga što poseduje 12, 5 odsto vlasništva u automobilskoj kompaniji BMW, otac joj je ostavio i 50,1 odsto vlasništva u farmaceutskoj i hemijskoj kompaniji “Altana“. Sve to joj je donelo zaradu od 17, 4 milijardi dolara.

Ebigejl Džonson

ebigejl dzonson Najbogatije žene u 2014. godini

Još jedna naslednica na ovoj listi je predsednik kompanije “Fidelity Financial Services”, koja se bavi investiranjem. Nju je osnovao njen deda, a trenutno firmom rukovode Ebigejl i njen otac. Bogatstvo koje ona poseduje iznosi 17,3 milijarde dolara.

En Koks Čembers

en koks Najbogatije žene u 2014. godini

Ona je najstarija gospođa na ovoj listi i sa svojih 94 godine poseduje bogatstvo od 15,5 milijardi dolara. Njen otac Džejms Koks bio je osnivač kompanije “Cox Enterprises” koja je posedovala novine, radio i televiziju. Godine 1980-e En Koks Čembers je preuzela porodični biznis, zajedno sa sestrom, koji su vodile do smrti sestre 2007. godine. Od tada je ona jedini vlasnik “Cox Enterprises”.

Lorin Pauel Džobs

lorin dzobs Najbogatije žene u 2014. godini

Lorin je udovica pokojnog Stiva Džobsa, jednog od osnivača kompanije “Apple“. Pored toga što je nakon njegove smrti preuzela kontrolu nad “Steven P. Jobs Trust”, koji se sada zove “Laurene Powell Jobs Trust”, ona je i osnivač nekoliko organizacija uključenih u obrazovanje studenata u nepovoljnom položaju i imigracione reforme.  Njeno bogatstvo se procenjuje na 14 milijardi dolara.

Džoana Kvant

dzoana kvant Najbogatije žene u 2014. godini

Ona je supruga pokojnog Herberta Kvanta, koji je svojevremeno spasio BMW od bankrota. Njeno bogatstvo je procenjeno na 12,8 milijardi dolara. Ova Nemica po poreklu bila je uključena u porodični posao, naročito nakon smrti supruga, kada je 51 odsto vlasništva podeljeno između nje i njihove dece. Penzionisala se 1997. godine, a trenutno poseduje 16,7 odsto vlasništva u nemačkoj auto-kompaniji.

Olivera Denčić

 

 

 

Editors choice