U pogledu fitnesa, kod sebe me najviše nervira nedostatak discipline – ili je to samo lenjost? Scenario otprilike izgleda ovako – jedva se nateram da vežbam, maksimalno se naložim zbog osećaja, ali i rezultata, međutim, onda se desi nešto i ja preskočim jedan trening, pa još jedan, pa još jedan i ode sve dođavola. I nije da ne želim ponovo da se vratim u igru, želim, jer sam zavolela vežbanje, ali – prosto mi se ne da. Osećam se tako smušeno da me mrzi da se pokrenem, a kamoli preznojavam vežbajući iako znam da bi mi to na kraju prijalo. Nadam se da nisam jedina sa ovako oprečnim monolozima u glavi…

Ipak, budući da je bilo kakav trening bolji od onog koji se ni ne desi, dogovorila sam se sa sobom da je u redu da se tako osećam, ali da treba da pružim sebi šansu da se ispraznim. Ako mi se ne da da skakućem uz neki kardio program sat vremena i radim nekoliko serija trbušnjaka svih vrsta, hajde da nađem neku zamenu – učinak fizički možda neće biti isti, ali psihički će biti – nema griže savesti jer sam se ipak pokrenula i oslobodila negativnu energiju!

Šta može da dođe u obzir? Šetnja – što duža, to bolja, može čak i u društvu nekoga kako ne bi imala utisak da radiš nešto “teško”. Sređivanje kuće – ooozbiljna generalka koja angažuje svaki mišić na telu, uz muziku naravno, da ti lakše padne. Ili – neke jednostavne vežbe čije serije neće trajati dugo, a mogu se raditi u dnevnoj sobi dok, recimo, gledaš TV (klasično skretanje pažnje)! Na primer:

Plank Hit Taps

Plank iliti izdržaj je vežba za celo telo, ali ako nisi dovoljno jaka, može da bude jako teška (hello, it’s me). Ali, hajde što je teška, nego što je jako dosadna! Zato postoje različite varijante izdržaja koje u ovu vežbu unose određenu dinamiku, kao što je recimo ova: iz početnog plank položaja, potrebno je da kukove lagano pomeraš sa jedne na drugu stranu – ne samo da jačaš mišiće ruku i nogu, već je veliki akcenat i na mišićima stomaka i leđa. Iskreno, čim ne postoji statičan položaj, meni plank odmah postane lakši i zanimljiviji, naročito ako pomeram kukove u ritmu neke kul pesme.

Deadlifts

Kada nas mrzi da vežbamo i želimo što pre da odradimo trening, uvek biramo vežbe koje angažuju mišiće celog tela. Zato, evo još jedne takve “lenje” vežbe, takozvano mrtvo dizanje. Iako na prvi pogled ne deluje tako, ova vežba zaista angažuje celo telo, počevši od nogu, preko stomaka i leđa, pa sve do gornjeg dela tela. U ovom videu možeš da pogledaš kako izgleda pravilno raditi ovu vežbu, a kada je reč o rekvizitu koji ćeš podizati, to mogu da budu i malo teže knjige ili čak flaše sa vodom (da ne kažem sa vinom)!

Comments