Triler o krizi sa taocima u Iranu “Argo” Bena Afleka (Ben Affleck) osvojio je Oskara za najbolji film, a nominovane za film godine i pobednika proglasila je, Mišel Obama (Michelle Obama). Pravo iznenađenje za sve koji su prisustvovali 85. ceremoniji Američke filmske akademije predstavilo je pojavljivanje Mišel uživo iz Bele kuće, odakle je proglasila pobednika i čestitala producentima filma.

Reditelj Ang Li (Ang Lee) sa filmom “Pijev život” (Life of Pi) osvojio je ukupno četiri nagrade, ujedno i najviše od svih. Uz nagradu za najboljeg reditelja, osvojio je Oskara i za originalnu muziku, kameru i specijalne efekte. Li (Lee) je u kategoriji za najboljeg reditelja pobedio favorita Stivena Spilberga (Steven Spielberg).

Trijumf na 85. dodeli Oskara ostvario je i Danijel Dej-Luis (Daniel Day-Lewis) koji je nagradom za najboljeg glumca ušao u istoriju kao prva osoba koja je u toj kategoriji dobila tri puta nagradu. On je Oskara osvojio ulogom u Spilbergovom filmu “Linkoln” (Lincoln).

slika120 Najbolji film Argo, najviše Oskara za Pijev život

Producenti filma "Argo"

Kristof Valc (Christoph Waltz), austrijski glumac, dobio je Oskara za sporednu mušku ulogu u filmu Kventina Tarantina (Quentin Tarantino) “Đangova osveta” (Django Unchained), a film je Tarantinu doneo i Oskara za originalni scenario. Valc je i 2010. godine dobio Oskara za sporednu mušku ulogu takođe u Tarantinovom filmu “Prokletnici”.

U velikoj konkurenciji za najbolju glumicu Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) je pobedila i dobila Oskara za ulogu u romantičnoj komediji “I u dobru i u zlu” (Silver Linings Playbook) Dejvida O. Rasela (David O. Russell). Dženifer se pri uručenju nagrade saplela i pala na stepenicama, a dok je bila na podu prisutni su joj uputili aplauz kako bi joj bilo manje neprijatno.

slika221 Najbolji film Argo, najviše Oskara za Pijev život

Nagrađena glumica Dženifer Lorens saplela se o haljinu dok je išla po svoju nagradu

Još jedan austrijanac, Majkl Haneke (Michael Haneke), osvojio je sa svojim filmom “Ljubav” (Amour) Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. En Hatavej je osvojila Oskara za sorednu žensku ulogu u filmu “Jadnici” (Les Miserables), a najbolji dokumentari film je “U potrazi za Šugarmenom” (Searching for Sugar Man).

Ceremonija dodele Oskara prenosi se u više od 220 zemalja širom sveta, a ove godine posvećena je 50-godišnjici serijala filmova o Džejmsu Bondu (James Bond), pa je pop zvezda Adel (Adele) uživo otpevala pesmu iz poslednjeg filma o tajnom agentu “Skyfall”. Ceremonija dodele Oskara tradicionalno se održava u Dolbi teatru (bivšem Kodaku) u Holivudu, a voditelj programa bio je Set Makfarlajn (Seth MacFarlane). A o nagradama je odlučivalo 5.800 članova Američke akademije za film i nauku.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Comments