Filmovi o baletu uneli su svet plesa u svakodnevan život. Omogućavajući gledaocima da zavire iza kulisa, osete znoj tela gurnutog do krajnjih granica, požrtvovanost, rivalstvo, kao i svu ljubav igrača prema ovoj divnoj umetnosti. Izdvojili smo pet najboljih priča pretvorenih u filmove.

“Crni labud” (Black Swan) – režija Daren Aronofski (Darren Aronofsky)

“Crni labud” je psihološki triler iz 2010. godine. Radnja filma smeštena je u svet njujorškog baleta, gde mlada balerina Nina pokušava da uspe u svom životnom pozivu. Biva preplavljena osećanjem ogromnog pritiska dok se takmiči za ulogu, jer nije svesna svakodnevnih borbi za uloge i prestiž koje se odigravaju među plesačima. Preobražajem u Crnog labuda gubi svoju slabu kontrolu nad realnošću i tone u živu noćnu moru.

“Sačuvaj poslednji ples” (Save the Last Dance) – režija Tomas Karter (Thomas Carter)

“Sačuvaj poslednji ples” je klasičan tinejdžerski film. Romantična drama u kojoj se dvoje srednjoškolaca upoznaju čudnim spletom okolnosti. Nakon smrti svoje majke, Sara odustaje od baleta i svog sna da upiše “Juilliard” i seli se sa ocem u Čikago. U novoj srednjoj školi ona je jedna od nekolicine belih studenata, ali se brzo sprijatelji sa Derekom, sa kojim uplovljava u ljubavnu vezu, uprkos različitoj boji kože.

“Bili Eliot” (Billy Elliot) – režija Stefan Daldraj (Stephen Daldry)

Britanski film “Bili Eliot” snimljen je 2001. godine. Radnja se odvija u izmišljenom rudarskom gradu, za vreme velikog rudarskog štrajka. Bili je dečak od 11 godina koga konzervativni otac šalje na boks jer je to “za muškarce”. On se ipak zaljubljuje u balet i krišom odlazi na časove plesa. Film se bavi stereotipom i negativnim gledanjem na muške plesače.

“Životna prekretnica” (The Turning Point) – režija Herbert Ros (Herbert Ross)

Ovo je priča o dve žene opsednute baletom. Didi je ostavila obećavajuću plesnu karijeru da postane majka i sada vodi plesnu školu u Oklahomi. Ema je ostala i postala prima balerina Američkog baletskog ansambla. Obe žele ono što druga ima. Film “Životna prekretnica” je bio nominovan u 11 kategorija za nagradu Oskar.

“Crvene cipelice” (Red Shoes) – režija Mihael Pavel i Emerik Presburger (Michael Powel, Emeric Pressburger)

Ovaj film je priča u priči. Reč je o mladoj balerini koja pristupa osnivanju plesne kompanije i postaje glavna uloga u novom baletu zvanom “Crvene cipelice” koji je baziran na bajci “Crvene cipelice” Hansa Kristijana Andersena (Hans Christian Andersen). Oduzima dah, zastrašuje i nadrealna je – sve u isto vreme.


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Comments