Muškarac bi trebalo dobro da se razume u vina, automobile i fudbal. Tako kaže većina. Tu i tamo poneki modni promašaj niko neće uzeti za preveliko zlo. Ali zašto i tu grešiti? Postoje određena pravila koja bi se mogla podvesti pod čuveno “Ne, nikako!”, ali koja nažalost mali broj muškaraca, posebno u Srbiji, zna. Ipak, sve je vrlo jednostavno i samo treba zapamtiti i podvući sebi ovih nekoliko osnovnih stvari.

Ono što definitivno najviše bode oči je predimenzionirana garderoba. To je, čini mi se, veoma veoma čest slučaj. Zašto kupovati XXL veličinu ako vam odgovara M? U velikim stvarima nećete izgledati krupnije već kao pokretni čiviluk. To je poseban problem kada su jakne i sakoi u pitanju, jer oni da bi dobro stajali moraju biti dobro ukrojeni. Rame mora da bude tamo gde mu je i mesto. Rukavi ne treba da vise kao da ste pozajmili jaknu od Kiklopa. To deluje traljavo, aljkavo i odaje potpuno odsustvo stila.

Druga neoprostiva greška, manje viđena na našim ulicama, ali možda čak i gora od prethodno navedene je, da se slikovito izrazim, navlačenje pantalona pod pazuh. Očigledno se mnogi mučkarci nisu snašli u poplavi pantalona i farmerki sa niskim strukom, pa nikako da shvate da su plitke farmerke plitke farmerke i da nikad i nikako ne mogu da se nose drugačije. Neki ne odustaju, pa ih vuku, navlače, pa kad šav između nogavica dospe tamo gde mu mesto nije, prizor je degutantan i groteskan. Zato,vodite računa o tome kada kupujete farmerke, izaberite model koji vam odgovara i nosite ga onako kako je predviđeno, da ne biste bili promašaj godine u društvu.

Košulja na kratke rukave i odelo? Ni slučajno, koliko god da je vrućina. Bar danas je veliki izbor lanenih odela i tankih pamučnih košulja i koliko god da je toplo, izdržaćete.

Čarape i sandale? Ako ste pomislili da je ta slika ostala negde u Češkoj u davnim osamdesetim, nažalost prevarili ste se, jer ovaj, što bi na Facebook-u rekli epic fail, još uvek može da se vidi na našem asfaltu. Ako već nije dovoljno toplo za sandale, nosite cipele. Čarape tu nemaju sta da traže i, pored toga što definitivno nije stylish, ta kombinacija izazvaće u najmanju ruku podsmeh.

I na kraju, ovu priču bih zaključio srpskom fascinacijom trenerkama i AirMax patikama. Izgleda da je samo u Srbiji cool nositi trenerku u kafiću, u šetnji, u bioskopu, pa čak i u noćnom izlasku. A istina je da je trenerka, kako joj samo ime kaže garderoba za trening, za neku sportsku aktivnost, ili hajde da ne budem baš rigorozan, za izležavanje kod kuće. Nije cool i nije ekstra nositi trenerku u svakoj prilici i svuda, ostavite je za ono čemu služi i pokažite da imate stila i ukusa tako što ćete se držati onog, možda i najosnovnijeg postulata u modi – svaka odeća ima svoje mesto i vreme.


Marko Obradović je student Fakulteta za kulturu i medije. Voli da provodi vreme sa kvalitetnim i neobičnim ljudima, ali i sam sa svojim hobijima – ples, fitnes, psihologija, parapsihologija, geografija, hortikultura… Najviše prezire laž, licemerje i nepravdu. Samo kreativan dan je ostvaren dan – parola je kojom se vodi kroz život.

Comments