O ukusima ne treba raspravljati. Sve je prisutno u modi i sve se može kombinovati, ipak modni eksperti tvrde da se osećaj za dobro oblačenje uči. Zato smo odlučili da ukažemo na greške koje ne treba praviti, lista je zaista predugačka, a ovo su osnovni saveti da ne biste izledale neukusno, neodmereno i krajnje jeftino.

Previše otkriveno

Previše otkriven dekolte, prekratki šortsevi i suknje, providna garderoba, go stomak neće vas učiniti seksi, već ostaviti utisak neukusa. A treba voditi računa i o prilikama u kojima tako izledate, mnoge ne dozvoljavaju ovakve propuste. Pažnja koju ćete privući sigurno neće biti pozitivna. Stoga sve je u umerenosti, produžite suknje i šortseve, a dekolte ne otrkivajte previše i ostavićete mnogo bolji utisak.

SLIKA 129 Najčešće modne greške

Jeste li sigurni da je vaš dekolte primeren?

Preuske stvari

Ovo može biti jedan od najvećih problema. Rizikujete da stvari znatno manjeg broja popucaju na šavovima i da sebe dovedete u neprijatnu situaciju. Izgledaćete stegnuto i slepljeno, a između ostalog može se desiti i da jastučići oko struka iskoče, a to svakako ne izgleda primamljivo. Biće vam neprijatno i neugodno u sopstvenoj koži, zato nikada ne pozajmljujte manje stvari i ne oblačite svoje iz perioda kada ste bili mršaviji bez obzira koliko želeli da se u njih opet uvučete.

Primetne tange

Česta svakodnevna slika je nažalost i neukusno upadljive tange. Ovakva slika deluje jeftino i provokativno, a žena koja vodi računa o svom stilu sebi ne sme to da dozvoli. Donji veš i ne treba da se vidi ispod odeće, zato se potrudite da ne naglašavate ono nepotrebno.

SLIKA 317 Najčešće modne greške

Ne dozvolite da se vidi donji veš

Široke stvari

Kao i one premale tako i ove mnogo veće mogu biti promašaj. Prevelike majice, džemperi i pantalone učiniće vas krupnijim i neće izgledati lepo, ili će visiti na vama kao na ofingeru. Dakle, uvek odaberite odgovarajući broj i isključivo nosite svoju veličinu.

SLIKA 415 Najčešće modne greške

Odaberite odgovarajuću veličinu

Zarobljeni u prošlosti

Oh, ovo zaista može delovati zabrinjujuće. Tačno je da se moda vraća i da se često neki komadi od ranije ponavljaju, ali to svakako ne znači da treba da nosite bakine stvari. Stari, davno prošli, zaboravljeni komadi odeće koje nosite učiniće da ostavite utisak nekoga ko je zarobljen u prošlosti. Zato nemojte kopati po starim stvarima, idite u korak sa vremenom i bićete mnogo atraktivniji.

Sintetika

Nikako ne dolazi u obzir, a posebno leti. Takvi materijali čine da se više znojimo, imamo osećaj peckanja i nelagodnosti. Izbegavajte ih kad god je moguće, nosite pamučne, mekane i pre svega prijatne krpice.

Preopterećene nakitom

Kombinacija svih vrsta nakita krajnje je neukusna i za oko naporna. I narukvice i ogrlica i naušnice i prstenje u isto vreme izgledaju opterećujuće. Pažljivo birajte komade nakita i ne koristite sve za jednu priliku. Za svakodnevne varijante biće dovoljan neki umereni komad nakita, dok za večernje izlazke možete iskoristiti krupnije i atraktivnije komade.

SLIKA 79 Najčešće modne greške

Da nije ovo previše nakita?

Helanke uz sve

Helanke jesu lepe i svi ih volimo, ali ne smemo dozvoliti da ih nosimo baš uz sve i svuda. Neukusno je kada pamučne helanke obučete uz neku kratku majicu ili top, i bez obzira koliko bile zgodne, možete izgledati napadno. One se najbolje kombinuju uz tunike i duže majčice ili haljine dugih rukava tokom zimskog perioda. A birajte i dezene helanki koje ćete nositi.

SLIKA 810 Najčešće modne greške

Tigrasti dezeni često mogu biti neukusni

Vrtoglavo visoke potpetice

Izbegavajte previsoke štikle, potpetice i platforme, posebno ako ne umete dobro da hodate na njima. Ljuljanje na neudobnoj obući izgleda smešno, a nema ništa ružnije od devojke koja napada u štiklama. Osećaćete se mnogo udobnije i prijatnije u ravnoj obući, posebno tokom dana,  a sigurno i mnogo privlačnije.

SLIKA 99 Najčešće modne greške

Izbegavajte ih ukoliko ne umete da hodate na njima

Veštačko lice

Teška šminka, mnogo tamniji puder od vašeg tena, u više slojeva, mnogo krejona na očima i rumenila na obrazima – učiniće vaš izgled veštačkim. Lice će izgledati starije, a koža neće moći da diše pod teretom višeslojnih nanosa šminke. Izbegavajte ovakav make-up, mnogo lepše ćete biti ukoliko izaberete puder u nijansi svog tena, stavite manje maskare i nežne senke na oči. Prirodna lepota uvek ostavi bolji utisak.


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Comments