Neprekidan stres

Odavno je ustanovljeno da je stres u korenu skoro svih bolesti savremenog čoveka, a naročito smo podložni srčanim bolestima, koje su posledica stresa. Teško ga je izbeći, svakodnevno smo izloženi stresu na poslu, a ukoliko imamo i privatnih i porodičnih problema (a svako ih povremeno ima), onda smo pritisnuti sa svih strana i moramo da nađemo način da kanališemo tu količinu pritiska i negativnosti. Da biste kanalisali stres, potrebne su vam aktivnosti koje vas opuštaju, rekreacija, boravak u prirodi, druženje sa osobama koje volite i čije vas prisustvo raduje.

Rizičan seks

U ozbiljnoj vezi se parovi često odlučuju da odbace kondom (zarad potpunijeg osećaja i povezanosti), a ne uvedu neku drugu kontacepciju, nego se oslanjaju na “paženje”. Tada rizikujete neželjenu trudnoću, a prekid trudnoće, osim što je psihički i fizički traumatičan doživljaj, rizičan je za vaše reproduktivno zdravlje. Ako stupate u rizičan seks sa novim partnerom, ili često menjate partnere, tu je rizik od svih mogućih polno prenosivih bolesti, a HiV nije jedini koji vam može uništiti zdravlje i život.

rizican seks 1 Najčešći rizici po zdravlje savremenog načina života

Uzimanje antibiotika

Često uzimanje antibiotika na svoju ruku (lekari ga danas sve ređe prepisuju, vraćajući se stanovištu da se antibiotici koriste samo u teškim slučajevima i da ih ne treba olako i često koristiti), možete da poremetite crevnu floru, kao i da razvijete toleranciju na njihovu upotrebu i da sabotirate odgovor imunog sistema na infekcije i viruse – da oslabite imuni sistem. Dakle, pre upotrebe posavetujete se sa lekarom… i postarajte se da promenite nezdrave navike, koje vam narušavaju zdravlje.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments