Adaptaciju bioskopa koji je ranije bio pozorište, u sadašnju knjižaru (i prateći mjuzikšop) najluksuzniju na svetu, nadgledao je arhitekt Fernando Manzone, a radovi su koštali oko tri miliona dolara. Pre nego što je zgrada 2000. godine otkupljenja sa idejom o restauraciji i adaptaciji, bila je predviđena za rušenje, zbog lošeg poslovanja.
Amfiteatar je nekada mogao da primi preko hiljadu osoba, a danas je u njemu smješteno oko 120.000 naslova knjiga. Središnja kupola je zadržala izvorni romantični stil freske koja slavi kraj Prvog svetskog rata. Lože su ostale gotovo netaknute, a današnja svrha im je da posetiocima pruže privatnost dok pokušavaju da na licu mesta pročitaju neku knjigu i saznaju da li žele da je kupe.

Iako neki žale zbog gubitka omiljenog bioskopa, zahvaljujući grupaciji koja poseduje lanac od 40 knjižara, posetioci mogu i dalje da uživaju u ovom čudesnom spomeniku prošlih vremena. Izbor knjiga, uglavnom na španskom jeziku, veoma je bogat, a za puno uživanje u sjaju ovog prostora može se sesti u kafić i prepustiti zvucima muzike na klaviru, na samoj pozornici na kojoj su nekada nastupale argentinske zvezde tanga. El Ateneo Grand Splendid treba da posetiš i ako knjige nisu tvoja fascinacija, jer je prostor veoma atraktivan i fantastično opremljeni predstavlja jedno od obaveznih turističkih odredišta u Buenos Airesu.

Pročitajte još i ovo:

Ovo je knjiga koja otkriva kako izgleda ŽIVOT modela

Interesantne tetovaže inspirisane poznatim knjigama

Street Art Belgrade: Knjiga o uličnoj umetnosti Beograda

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotogrfaija: www.unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments