Veliki sam ljubitelj filmova i često mi se dešava da se oduševim  izborom destinacija i mesta na kojima su snimane pojedine scene ili čitavi filmovi. Zato sada pravim izbor najlepših filmskih lokacija. Spremite kokice i krećemo u obilazak.

Večni Rim

spanske stepenice u Rimu Najlepše filmske lokacije

Činjenica je da arhitektura Rima unosi ogroman šmek u svako filmsko ostvarenje

Rim je grad pun životne dinamike i znamenitosti na svakom ćošku. Najupečatljivije su definitivno Španske stepenice, trideset metara visoka fontana Trevi, katedrale, trgovi… Dovoljno uzbudljivo da se prisetite scena iz filma“Da Vinčijev kod” ( The Da Vinci Code), rađenom po knjizi Dena Brauna (Dan Brown) i osećaćete se kao Tom Henks (Tom Hanks)  u pustolovnim šetnjama centralnim ulicama Večnog grada. Većina znamenitosti ovog predivnog grada, punog istorije i tradicije, savršene hrane i vina, mode i kulture našlo je svoje mesto u filmu  “Praznik u Rimu” sa čuvenim Gregorijem Pekom (Gregory Peck) i legendarnom Odri Hepbern (Audrey Hepburn).

Prag

prag Najlepše filmske lokacije

Ko nije snimao u Pragu, taj nema dobar film

Prag je grad koji očarava svojim šarmom i jedinstvenošću. Poznat je  i pod imenom  Zlatni grad i Grad tornjeva (kojih ima oko 500). Grad u kojem Vesli Snajps (Wesley Snipes) juri vampire u filmu “Blade 2”, Tom Kruz (Tom Cruise) gleda kako automobil eksplodira u “Nemogućoj misiji”, kiša  na mostu i zanosna Barbra Strajsend (Barbra Streisand) u filmu “Yentl”, sve je to Prag. Ipak, grad je postao poznat i kao filmska razglednica nakon što je Miloš Forman (Miloš Forman) smestio dobar deo filma “Amadeus” u češku prestonicu. Stari delovi grada Lesertaun i Karlov most svrstali su magični Prag u jednu od najlepših prirodnih filmskih scenografija na svetu. Takođe, poznati filmovi koji su poslednjih godina snimani u Pragu jesu “Kazino Rojal” (2006) i “Oliver Tvist” (2005).

Liverpul sa svojim mračnim i mističnim dokovima

dokovi liverpula Najlepše filmske lokacije

Neodoljivi Liverpul mamio je režisere širom sveta

Engleski grad koji je dugo  bio idealno mesto za niskobudžetne, umetničke filmove, koji su potom doživljavali uspeh. Čuvena panorama grada snimljena u filmu Kristofera Nolana (Christopher Nolan) o Betmenu “The Dark Knight” (2008) podsetila je na taj deo Liverpula prikazan iz vizure Marlona Branda (Marlon Brando) u filmu “On the Waterfront” (1954). Tuneli Mersej bili su mesto nedavnog snimanja filma “Harry Potter and The Deathly Hallows”, a svoje kadrove u ovaj grad smestio je i Gaj Riči (Guy Ritchie) u projektu “Sherlock Holmes” i snimio brojne vlažne ulice trećeg najvećeg grada u Engleskoj, uključujući i čuvene dokove, koji i dalje izgledaju kao na početku 19. veka.

Kvinstaun na Novom Zelandu

New Zealand thumb Najlepše filmske lokacije

Surova priroda ovog mesta bila je lokacija snimanja mnogih hit filmova

Mesto poznato po turizumu, avanturizmu i ski-stazama najlepše je predstavljeno u filmskoj bajci “Gospodar prstenova” (Lord of the rings). Frodo (Elijah Wood), Gandalf (Ian McKellen) i Saruman (Cristopher Lee) u filmu prolaze  jezero Vakatipu, planinu Ben Lomond… Ovde je 2009. sniman i film  “X-Men Origins: Wolverine” sa Hjuom Džekmenom (Hugh Jackman) u glavnoj roli. Gradić je okružen neverovatnim pejzažem i prelepim jezerom.

Pariz sa svojim fenomenalnim barovima

Paris France Najlepše filmske lokacije

Svi oni koji još nisu posetili Pariz, Ajfelovu kulu su već dosta puta viđali na filmu

Pariz je grad sa mnogo poznatih mesta, kao i barova na Šanzelizeu u kojima je glavni Žan-Pol Belmondo (Jean-Paul Belmondo) u filmu “Do poslednjeg daha”, ostvarenju koje je šezdesetih godina prošlog veka dalo krila novom talasu. Zatim je tu i Moulin Rouge, mesto u kojem su se zaljubili Nikol Kidman (Nicole Kidman) i Juan Mekgregor (Ewan McGregor) u istoimenom filmu. Naravno, ne možete zaobići ni crkvu na Monmartru koja je očarala Odri Tatu (Audrey Tautou) u sjajnom filmu “Čudesna sudbina Amelije Pulen”.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments